"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

неделя, 5 юни 2011 г.

Цветето на Казанлък


Публикация от преди 10-т години в сп. "Божествени искрици", Казанлък, посветена на Празника на Розата, 2001!

"Чудото на Казанлък -
маслодайната роза! По реката Ганг в Индия и в долината на Тигър и Ефрат трябва да търсим родното място на розата.

Розата, Казанлъшката роза, красивата млечнобяла и керемиденочервена роза дамасцена от Долината под Балкана е най-чувствителното цвете на мекия и прохладен климат в нашите земи.


Розата намерила преди около три века своя земен рай в Розовата долина, в сърцето на нашата родина, между Стара планина и Средна гора, и прославила страната ни по цялата Турска империя и в света.


Преди да почне широкото засаждане на розата в Казанлъшко, от нея вече добивали розова вода и есенция. У византийците розовата вода е направо държавно средство за разхубавяване. Тя бележи върха на турската козметика и благородство в миналото.

Добила широко разпространение и в сладкарството. Днешното казанлъшко розово сладко е наследство от това време. Откъде, кога и как е станало пренасянето на маслодайната роза в Казанлъшката долина и кога тя е увенчала пред света славата на този край?


Научното име на Казанлъшката роза сочи за първоначална нейна родина Дамаск, а казанлъшко предание ни разказва, че у нас тя била пренесена от Тунис.Турчин съдия, преместен в Казанлък, я донесъл от тоя презморски край и я засадил в градината си, за да му напомня прохладните средиземноморски вечери.

Тя се развивала и цъфтяла, пръскала своя аромат в съседните дворове. Почнали да я пренасят по нивите и да добиват от нея розова вода и есенция. Розата се разпространила в долината и достигнала Калофер и Карлово.
Празникът на Казанлък - Празник на Розата!

Дойдат ли последните няколко дни на месец май до първите 4 - 5 дни на месец юни, дошло е и времето на Празника на Розата.
Богат на разнообразие и красота, той протича много интересно. Съдържа в себе си различни изложби на цветя, форографии... Фолклорни програми. Състезания по колоездене. Конференции, международни срещи, международни пленери по живопис и скулптура. Поетични вечери. Панаир. Паради. Дъхащи на минало и фолклор, излизат от годините ритуали на розобер, варене на розово масло.

Ритуалът "Избиране на Царица Роза" е много вълнуващ. Изборът се спира на най-красивата и умна абитуриентка. За една година тя носи този приз - "
Царица Роза".

Долината на розите включва три града - Карлово, Калофер и Казанлък, но нашият град е приет за център на Долината. Наричат го "Градът на розите". Тук е най-красиво. Тук розата най-благоприятно се развива.

Всички се радваме на Празника на Розата в гр. Казанлък.
Това е прекрасно, нали?"

Забележка: Този материал е подбран и подготвен за юнския брой на списание "
Божествени искрици", 2001 от Евелина Бакалова, активен сътрудник на детското списание!

Да, това е прекрасно!
Прекрасно е всички да очакват този чудесен празник, да се радват на приказната му украса, да се радват на тържественото му откриване, на аромата на рози и розова вода, които се разнасят през тези три дни из центъра на града ни!


Прекрасно е и когато Празникът започва с ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ, началото на който бе поставен оная година...


Оная година, а също и тая година, тържествената Св. Литургия бе отслужена
и в чест на този красив празник от Негово Високопреосвещенство Митрополит Галактион, който благослови розопроизводителите, гостите на този чуден град, жителите му, а също и продуктите, подготвени от БЪЛГАРСКАТА МАСЛОДАЙНА РОЗА, като пожела Тя, БЪЛГАРСКАТА РОЗА, да разнася още повече славата на прекрасната ни Родина по целия Свят, КАКТО ТОВА Е БИЛО В МИНАЛОТО!

В празничната Св. Литургия днес, заедно с духовниците, служещи в храм "Света Богородица", взеха участие и младият Митрополит Киприан, който е казанлъчанин и в тези празнични дни се завръща в родния си град, а също и игуменът на Шипченската Света обител - отец Януарий. Затова и празничната служба днес беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪРЖЕСТВЕНА!


Тя съчета в себе си, както отбеляза Митрополит Галактион, духовния празник ( Неделя след Пасха - на св. отци от 1-вия Вселенски събор) и земния празник ( Празникът на Розата), а това не е случайно, а е по Божий промисъл, както бе посочено пак в чудесната проповед на Митрополита, който искрено се радваше за страната ни, за Благословението, което Бог е изпратил на тази земя, наречена България!

Благословение, за което се говореше с възторг преди години и в едно местно радиопредаване, посветено на БЪЛГАРСКАТА МАСЛОДАЙНА РОЗА:


"Почвата на България е Благословена!

Водата на България е Благословена!
Въздухът на България е Благословен!"


Да, Благословена е земята на България, защото тя наистина е част от Рая! Тази прекрасна земя, която Бог ни е подарил с толкова много Доверие и Обич!

А ФАКТЪТ, ЧЕ СЪВПАДАТ ТЕЗИ ДВА ПРАЗНИКА - ДУХОВНИЯТ И ЗЕМНИЯТ - НЕ Е НЯКАКВО СЛУЧАЙНО СЪВПАДЕНИЕ...


Не е, защото Бог, Който е сътворил духовният и земният свят, не желае да съществува тази дистанция между тях... Не желае да съществува тази непреодолима пропаст между тях, а да бъдат едно цяло - слети в едно чрез Божията Премъдрост и Любов!!!...


Да, Бог не желае да са толкова много дистанцирани един от друг тези два свята, тъй както и Св. Августин в своите философски трактати посочва тази огромна пропаст между духовния свят, който е "прекалено духовен", и физическия, земния свят, който е "прекалено земен", като посочва и необходимостта от тяхното сливане в едно и извисяването на света, в който живеем...


А всичко това зависи от нас - от хората, които живеем на тази земя...
Всичко това зависи най-много преди всичко и от нас - от нас, които вярваме в Бога и желаем да живеем по Неговото Свято Слово, вършейки Волята Му на тая Земя...


За всички вас, уважаеми читатели на блога, подготвих този материал с много обич!


Кина Златева
- Детелина