"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

неделя, 17 март 2013 г.

Неделя на Всеопрощението

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. СИРНА НЕДЕЛЯ -


НЕДЕЛЯ НА ВСЕОПРОЩЕНИЕТО

На 17 март е последният ден преди Великия пост и е известен като "Неделя на всеопрощението". 

На този ден се четат Христовите думи: 
 "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви."


Съвестта, скрита дълбоко в нашето съзнание, е тази, която поражда угризения и силно желание за очистване, поправяне и възраждане. Угризенията са гласът на съвестта. Те са първата стъпка по пътя към изчистването, към желанието да простиш и да ти бъде простено, към самата "неделя на всеопрощението." Защо? Защо жаждата за прошка се появява у нас толкова силно в момента, в който се събуди нашата съвест? Отговорът е: защото съвестта ни разкрива същността на злото и лъжата, а тя е раздяла, вина пред другите.

"Спа
си себе си" означава да се спасим най-напред от първоначалното робство на разделението, от този вътрешен развод с живота и хората, от това съзнателно и несъзнателно състояние на борба, в което живеем. Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта. Но да простиш не означава само да не забелязваш недостатъците или дори по-лошо - с едно махване на ръка да отпишеш другите като безнадеждни и незаслужаващи внимание. Прошката не е безразличие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.

Всичко това е изразено в църковната молитва на Неделята на всеопрощението: "Не обръщай лицето си от Твоя син, защото съм наранен.". Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено... Както малкото дете, което е обидило майка си, копнее за изгубения рай на нейната любов, така и всеки от нас знае, че всеопрощаването на злото започва от жаждата за помирение!

Независимо колко далече ни изглежда всичко това от студения и жесток живот, в който силата на "колективното" по-скоро влошава, отколкото смекчава човешката самота, независимо и колко чуждо ни се струва това в наше време, истината е, че само в силата на съвестта, в жаждата за прошка и в обръщането на душата можем да открием началото на нашето духовно възраждане.

Пожелавам Ви леки и душеспасителни Великденски пости. Аз, като Ваш духовен пастир, Ви давам прошка, като измолвам същото да сторите и Вие. ПРОСТЕНО ВИ Е , ПРОСТЕТЕ!

Протойерей Иван ИВАНОВ
Храм „Св. Преподобни ИВАН РИЛСКИ” в град Дългопол
 
Източник: Фейсбук:
https://www.facebook.com/groups/552701591424966/592768594084932/?ref=notif&notif_t=group_activity
Още информация за Прошката: 
 http://globalorthodoxy.com/component/content/article/260-bulgaria-novini-news-publikuvani/63500-moje-li-da-se-iska-proshka-s-sms-ili-v-cocialnite-mregi.html

https://www.facebook.com/groups/205577499508969/469737893092927/?notif_t=group_activity 
...
Аз също в този ден на Всеопрощението моля за прошка своите читатели за всичко, с което съм ви огорчила или наранила с нещо от написаното в своите публикации! 
Моля и Бог да ми прости!