"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 4 октомври 2013 г.

Списание "Божествени искрици" - с благослов за децата!

Уважаеми читатели!
Скъпи приятели!


Представяме ви поредния брой на детско-юношеското списание "Божествени искрици", 37 брой, което излиза вече 13-та година с Божието благословение и помощ. Посветили сме го на децата, т.е. на учениците, по повод Новата учебна година, пожелавайки им Бог и Майката Божия, а също и Ангелите им пазители и Светците да бдят над тях и да ги закрилят всеки миг. Нека те, ученици и учители, заедно, с много труд, старание, взаимни усилия и обич вървят по стръмния път на науката!

В този брой читателите могат да прочетат и стихове от Светото Писание, адресирани до децата. Стихове, в които Бог говори на Своите деца като Любящ и Грижовен Баща...


Много често ние, големите хора / в това число и християните /, влизайки в Божия храм, често се затрудняваме с реда, установен в Него. Не знаем как да се държим, кога и къде да се поклоним, къде да застанем и изобщо как да се "включим" пълноценно в Св. Литургия, която се извършва в Него. А ние, родителите, сме пример за децата си в това отношение. Затова в страничката, посветена на родителите, сме публикували "Правила за поведение в Божия Храм", посочени от свещеник Васил Василев

 В последно време все по-често виждаме около себе си хора, при това млади, интелигентни хора, които са завързали на ръката си или на ръката не детнцето си "червено конче", за да ги предпазва УЖ от т. нар."уроки", а също и "за късмет". Във 
връзка с това нарастващо явление, превръщайки се в "мода", сме включили в списанието си и Призивът на свещеник Васил Василев, който призовава всички свои приятели, ако случайно носят такова "червено конче" на ръката си - да си го махнат, а също и от децата си, защото по думите на свещеника "това е срамен езически обичай и не е християнски!" Божият служител призовава всички нас, православните християни: "Нали сме православни християни? Ако ДА, то тогава да носим ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нагръдно осветено от свещеник православно кръстче и да сложим такива на вече кръстените си деца и да вярваме, че СВ. КРЪСТ е нашата най-голяма защита от всяко зло!" Знаем, че всички хора, убедили се в тази ИСТИНА за силата и защитата на СВ. КРЪСТ - никога НЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ със своето кръстче!!!

В страничката "Огнища на българщината през вековете" сме представили на своите малки и големи читатели Троянския манастир "Успение Богородично" - тази древна Св. обител, която датира още от XVI век. Троянският манастир е един от най-известните и най-познатите манастири в България. Тази Св.обител, която е свързана с името и революционната дейност на Васил Левски, и в която се намира Чудотворната икона на Майката Божия "Троеручица", която е най-голямата ценност в този манастир. Иконата, зад която е погребан и българският Патриарх Максим. Нека почива в мир душата му...

По традиция представяме на своите читатели някаква известна личност - творец, богослов, учител по Религия и пр. В този брой представихме на децата твореца и юриста Светослав Иванов - автор на стихове, разкази, статии, миниатюри, есета, романи и приказки. Пише от детската си възраст. Обича красотата във всичките й форми, дори и първата му стихосбирка носи името "Красиво е...".
Освен с любовта си към литературата той е известен и с огромната си любов към животните и птиците, които са част от света, в който живее, умеейки безпогрешно да почувства "вътрешното им състояние" и да го изрази с думи - толкова точно и образно... В краткото интервю, проведено с него, той ни съветва да се отнасяме с много милост към животните. Дори не с милост, "а със съобщност трябва да търсим общение с тях" - съветва ни творецът. Той е убеден, че "докато не разберем, че сме част от голямата Божествена мъдрост, докато не усетим Божествената благост във всяко създание - ще тънем в грях!"
На всички деца, на всички читатели на списанието "Божествени искрици" творецът Светослав Иванов пожелава: "Бъдете светли, какъвто е Христос!"
Какво по-хубаво пожелание от това -
"да бъдем светли, какъвто е Христос! Да, да бъдем като Божия Син, който е казал за Себе Си:
"АЗ СЪМ СВЕТЛИНАТА НА СВЕТА!"Благодарим най-сърдечно на Светослав за чудесното му пожелание! А за всички читатели, които искат да се запознаят с неговия творчески свят, посочваме линк за сайта му: http://mecho.name/

В страничката, посветена на младежите и девойките, читателите ще прочетат интересни Размисли за детството - онова красиво и безгрижно детство, към което може да се връщаме само в спомените си... Детството - този красив свят на ИСКРЕНОСТ и ЧИСТОТА! Свят, в който искат да се върнат големите хора, когато е съкрушено сърцето им, призоваващо Бога: "Искам, Господи. Искам да бъда дете. Искам да не знам нищо за света. Не искам да познавам лицемерието, пошлостта, лъжата, фалшивото приятелство. Не искам, Господи, да съм голяма... НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ..."

За малките домакини в този брой на списанието сме възобновили специалната си страничка с интересни рецепти, предложени от добри домакини, които имат желание да научат всички ни - големи и малки, момчета и момичета - на изкуството да умеем да се справяме ОТЛИЧНО в кухнята с всичко, приготвяйки с много обич вкусни питки и ястия за хората до себе си, които обичаме! В този брой сме представили рецептата за една празнична питка, наречена "Короната на готвачката", представена ни от поетесата и добрата домакиня Ели Зарева, която с много любов подготвя всичко и с радост споделя рецептите си със своите приятели. А ето и линк за всички читатели, които с радост ще изпълнят посочената им рецепта за тази мека, вкудна и ароматна питка: http://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/09/blog-post.html
Благодарим на Ели Зарева най-сърдечно, пожелавайки й Божието благословение за нея и дома й!


В Музикалната страничка за децата, с която завършва списанието ни, обикнавено включваме някаква песен от Музикалния сборник на мон. Валентина Друмева / Майка Валентина /, която е най-редовният ни читател и неуморен разпространител на нашето детско-юношеско списание "Божествени искрици"! Ние, редакторите на списанието - свещ. Йордан Карагеоргиев и Кина Златева - най-сърдечно благодарим на Бога и на нея, Майка Валентина Друмева, за неуморната й дейност!!!

Благодарим най-сърдечно и на Дора Славова и Станчо Станчев от Издателство "Стикс & Монида Дизайн" ООД, които винаги са с нас през всичките тези 13 години! Благодарим им за техната отзивчивост и висок професионализъм! Пожелаваме им Божието благословение за тях и семействата им!

Благодарим и на екипа на сайта "Всемирното Православие" и преди всичко на гл. редактор Д-р Росица Колева за предоставената ни възможност да бъде представен новият брой на списанието!

Нека Бог и Майката Божия бдят над всички ни и ни закрилят от всяко зло!
Нека ни водят по Чистия и Светъл път на Спасението!
Амин.


Кина Златева - технически редактор на списанието