"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 29 март 2013 г.

Национален конкурс "Христос возкресе - радост донесе!"

     Уважаеми читатели!  
 
    Отново, и тази година, ще бъде проведен Национален конкурс по повод настъпването
    на светлия християнски празник - Възкресение Христово.
    
   Темата на конкурса е: "ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ - РАДОСТ ДОНЕСЕ!"
    
   Конкурсът е организиран от Обединения детски комплекс гр. Бургас.
   
   Произведенията могат да бъдат следните: есе, стихотворение, разказ, поема, приказка.
   
   Краен срок за изпращане на творбите - 05.04. 2013 г. на емейла на ОДК гр. Бургас:
       odk_bourgas@abv.bg   /za Atanasiq/.

    
   Участници в конкурса могат да бъдат ученици от 1 до 12 клас.
   ...

    Източник на информацията: ОДК гр. Бургас /Атанасия Петрова/.
   ...
   
     На всички участници в конкурса пожелавам успех!
 

Благовещение - тържество на децата от гр. Бургас

Нова художествена изложба - покана

КАРТИНИ НА ЯРАНОВ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – КАЗАНЛЪК 
 
Картини на известния български художник Атанас Яранов (1940-1988 г.) ще бъдат подредени в Художествената галерия в Казанлък на 31 март 2013 г. в рамките на Чудомирови празници. Експозицията ще представи 40 творби – живопис, пастели, рисунки, графика и е продължение на традицията на галерията да показва знакови фигури в изобразителното изкуство. След изложбите в Бургас през януари и до края на март в Стара Загора, сбирката от картини, притежание на галериите в Казанлък, Ямбол, Стара Загора, Сливен и Бургас ще разкрие в пълнота и пред казанлъшката публика творчеството на един от най-ярките художници на българското изкуство от 20-ти век. 
 

Атанас Яранов е роден на 13.07.1940 г. в София. Завършва специалност Декоративно-монументална живопис в ХА при проф. Георги Богданов и бързо се очертава като един от най-интересните и експресивни български автори с неподражаем стил и почерк. Въпреки краткия си живот - 48 години, той работи (по спомени на приятели) под огромно напрежение и в продължителна аскетична изолация, отдаден на изкуството до краен предел и създава богата галерия от маслени картини, пастели, рисунки и графики, стенописи и мозайки. 

Силно емоционално заредени, творбите му изразяват широка гама от преживявания - от мрачно тревожни до трепетно нежни състояния, картини, изпълнени с общочовешки драматизъм и в същото време с позитивизъм, които съжителстват в пълна емоционална хармония. Темите му извеждат към зората на християнството или са с делнично прозаични сюжети и композиции, свързани с древните митове и ритуали, с народните поверия и легенди. С това той продължава визионерските търсения на Иван Милев и Златю Бояджиев. „Сън“, „Метаморфози, „Човек с птици, „Разпятие“, Интимност“, „Птици“, „Разсъмване“ са само някой от знаковите му картини, както и Ателие от 1985 г., притежание на казанлъшката Художествена галерия.

Творби на Атанас Яранов са участвали в колективни изложби на българското изкуство в Англия, Франция, Италия, Германия, Русия, Япония, САЩ и др. Правил е самостоятелни изложби в Пловдив, Варна, София, Варшава, Братислава, Берлин. Има много национални награди, най-престижна е наградата за цялостно творчествоЗахари Зограф“ от 1985.

Изложбата на Атанас Яранов ще бъде открита на 31 март 2013 г.(неделя) от 18.00 ч. и ще остане в Казанлък до 30 април 2013 г.

...
Благодаря на Художествена галерия Казанлък от свое име и от името на своите читатели, като им пожелавам успех от името на всички ни! 

С уважение: Кина Златева