"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 16 юни 2014 г.

Огнища на Българщината през вековете

Драгалевският манастир „Св. Богородица Витошка“

Този изключително красив манастир носи името на Св. Богородица – Майката на нашия Господ и Спасител. Наречен е така - „Св. Богородица Витошка“, защото е разположен в близост до Витоша, в покрайнините на гр. София.


Тишина, красота и спокойствие! Пълно спокойствие на духа, на сърцето и душата чувства всеки един поклонник, посетил това дивно кътче от природата, която Бог ни е дарил. Кътче, сред което се извисява и самият Драгалевски манастир, свързан с името на Васил Левски, който се е укривал тук - в това свято място - по време на своята революционна дейност. Паметната плоча в двора пред храма е ярко свидетелство за това. По-късно този манастир се свързва и с името на Яворов и Лора, с тяхното запознанство тук – в Драгалевския манастир...

Тук, сред тишината, чистотата и реда в този храм, човек не усеща времето, което просто спира своя ход... Усеща само Божието величие и Безпределната любов на Бога, на Св. Богородица и Светците – на целия духовен свят... Само човек, който посети това свято място, може да се убеди в истинността на написаното.

Пояснение: Снимката на манастира е взета от интернет. Тук читателите могат да разгледат много снимки на този великолепен манастир:
http://www.peika.bg/statia/V_Dragalevskiya_manastir_po_stapkite_na_Levski_l.a_i.70607.html