"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

вторник, 11 февруари 2014 г.

Калин Терзийски - творец на истински и ценни творби

КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ! 

ЕДНА ЛИЧНОСТ, КОЯТО ЧЕСТО СРЕЩАМЕ В РАЗЛИЧНИ ТЕЛЕВИЗИОННИ ПРЕДАВАНИЯ ИЛИ В ИНТЕРНЕТ! 

КОЙ ВСЪЩНОСТ ОБАЧЕ Е ТОЙ И КАК ИЗГЛЕЖДА НЕГОВОТО ТВОРЧЕСТВО, ПОГЛЕДНАТО И ОЦЕНЕНО ОТ СТРОГИЯ, НО СПРАВЕДЛИВ ПОГЛЕД НА ТВОРЕЦА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ, КОЙТО СПОДЕЛИ ЗА НЕГО СЛЕДНОТО:

Наскоро прочетох няколко дълги гневни коментара в профила във Фейсбук на Калин Терзийски по повод смяната на неговата снимка. Той не беше влязъл в диспут с нападателите си. Аз обаче реших да го направя. Започнах да отговарям, но се спрях. Но знам точно защо, но прецених, че ще е по-добре да напиша коментара си отделно. Тези, които четат неговите публикации в Интернет, знаят за какво иде реч. За тези обаче, които са пропуснали споменатите нападки, ще припомня накратко, че той беше обвинен, че пишел само за личните си преживявания, в неговите книги нямало истинска белетристика, нямало достатъчна художественост и прочее. Тоест, доколкото разбрах, липсвали измишльотини.

Да, това безспорно е така. Измишльотини изобилстват в писанията на другите съвременни автори (включително и в моите). Според мен обаче, именно това е най-ценното в творчество на Калин. Той говори непосредствено за преживените от него неща. Затова и книгите му са истински и ценни, защото всеки читател, в един или друг аспект, може да се разпознае в тях. А това показва, че Калин има богат, динамичен, цветен живот, който може спокойно да се разказва, да забавлява и често – да служи и за поука.

Много писатели биха искали да могат да говорят като него – от първо лице, спокойно, смело и дръзко, но малцина се осмеляват да го сторят. Просто това не е лъжица за всяка уста. Причината е проста – защото повечето писатели няма какво да споделят. Много по-лесно им е да фантазират. Това понякога дава резултати, но често е обратното. Защото фантазиите оставят бледи следи. Затова Калин Терзийски е, и навярно ще остане и за в бъдеще, недостижим и като поет и като писател.

Мартин Ралчевски
 * * * 
 Калин Терзийски! Той е не само творец, творбите на когото са "истински и ценни" за нас, читателите, защото те не са плод на фантазии , както каза вече за тях Мартин Ралчевски, а са взети от самия живот, от самата действителност, в която живеем всички ние! Затова те носят своето важно е ценно послание за нас читателите, стига ние да успеем да го открием.

Да, именно ценно послание, защото той, Калин Терзийски е не само един разностранен творец / поет, писател, художник, литературен критик - богослов /, но е и лекар. Лекар-психиатър, който разбира страха и отчаянието на хората, разбира душевната депресия, в която изпадаме толкова често...
Затова като творец, той желае да ни дари Надежда...
Старае се и да не отговаря в същия тон на "гневните коментари", написани по повод на неговите творби. Според него всичко е "въпрос на воля и решение" / по неговите думи /, затова с достойнство заявява за себе си следното:
"Аз съм решил, че е добре и е важно да си вежлив и отзивчив човек - и го правя - колкото мога. Ще си вървя по своя си път, гледайки само на своето си поведение."

Колко мъдрост има в тези негови слова, които са в пълно съзвучие със Словото Божие! Колко хубаво е - човек да е "вежлив и отзивчив", защото точно такива Бог иска да бъдат всички хора на тая земя, особено тези, които се наричат с Неговото име.. А той, Калин Терзийски, е именно един от тези хора, които се наричат с Божието име - християнин, т. е. подражател на Христа в желанието му за смирение и обич към човека, който е до нас...

И още по-далече отива той в своите размисли за човечността и етичността в човешките взаимоотношения, разсъждавайки за болката в сърцата на хората, причинена от "лошотията на хората около нас" - болка, от която страдаме години наред:
"Да страдаме от лошотията на другите или от грешките им - е излишно, а и не ни пречи да им простим."
Да, защо да страдаме дни, седмици, години наред от това, че някой ни е причинил страдание и болка? Просто им прощаваме, както Бог е казал, и простени ще бъдем и ние! Защо да се травматизираме, вместо да простим и да ни е леко на сърцето и душата, като гледаме само напред, към Христа, мислейки единствено за своето си поведение...

Да, той - творецът, лекарят, богословът Калин Терзийски, познавайки Словото Божие и силата на положителното мислене, така често, така спонтанно и от все сърце пожелава на всички хора "здраве, щастие, смелост и висок дух"!

Пишейки в блога си за Калин Терзийски, внезапно, по погрешка може би / а знаем, че няма нищо случайно в живота и делата ни / пред мен се отвори блогът на свещ. Васил Василев / http://ispovednic.blogspot.com /, в който прочетох следните изключително ценни духовни напътствия, отправени от свещеника към всички нас - хората по лицето на тая земя:
"ВЯРВАЙ, ЗАЩОТО ВЯРАТА СПАСЯВА! НАДЯВАЙ СЕ, ЗАЩОТО НАДЕЖДАТА КРЕПИ! ОБИЧАЙ, ЗАЩОТО ЛЮБОВТА ВСИЧКО ПОБЕЖДАВА!"
А ценните напътствия на лекаря- психиатър и творец Калин Терзийски, отправени към всички хора на тая земя, звучат така:
"БЪДЕТЕ БОДРИ И НИКОГА НЕ УНИВАЙТЕ! ОБИЧАЙТЕ, ДРЪЖТЕ ГЛАВАТА ИЗПРАВЕНА И ЩЕ ВИ ОБИЧАТ! ПОЗДРАВИ СЪРДЕЧНИ!"
Да, дръжте главата изправена, т. е. не унивайте, не се отчайвайте, следвайте Христос - ИЗТОЧНИКЪТ И ИЗВОРЪТ НА ЛЮБОВТА - и ще забравите за всичките си страхове и депресии, ще имате Надежда в сърцата си, а Любовта ще озари със Светлина душите ви! Светът за вас ще бъде Нов и Прекрасен!
 

Благодаря от свое име и от името на своите читатели на вас, прекрасни Божии служители: свещ. Васил Василев, д-р Калин Терзийски и на богослова писател Мартин Ралчевски! Нека вашите проповеди и творби, изпълнени с Божия премъдрост и Божия любов, бъдат "балсам за душите ни", които боледуват и се лутат в лабиринтите на този свят, в който срещаме повече болка и скръб, отколкото радост и любов!!!
 

С любов към всички вас - Божия любов!