"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 6 май 2015 г.

Св. Георги Победоносец

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Източник: Фейсбук, https://www.facebook.co/photo.php?fbid=931499760234322&set=np.1430886184736111.100004679290381&type=1&theater&notif_t=close_friend_activity

Днес Църквата чества паметта на един от най-почитаните светци и мъченици за вярата – св. Георги. Паметта на светеца се чества от почти всички християни на Изток и на Запад без разлика от конфесионалната им принадлежност. В много страни като Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. 

В Грузия, например, съществуват точно 365 храма, посветени на св. Георги, колкото са и дните в годината. У нас св. Георги е патрон на Българската армия. Голяма е почитта на нашия народ към светеца и не напразно една от най-големите български светини – издигнатият и населяван от българи манастир на Света Гора (9 в.) носи името „Св. Георги”

Самият светец нееднократно е показвал своето благоразположение към нашия народ с множеството чудеса, извършвани в отговор на молитвите и почитанието, което българите са му оказвали. Най-известното от тези многобройни чудеса е чудото със самоизписалата се икона на св. вмчк Георги, която дава и името на нашия манастир на Атон – св. Георги Зограф. Това чудо е описано в т. нар. Зографска хроника или „Сводна зографска грамота”

Стотици са църквите и манастирите, издигнати от българските царе и велможи, посветени на св. Георги, като по-известните от тях са Кремиковският, Гложенският, Белащенският, Поморийският, Букуровският манастир, манастирът „Св. Георги” до Скопие и много други. Във всеки от тях се съхраняват многобройни реликви, свидетелства за проявената от светеца молитвена помощ към християните.
 
По молитвите на св. Георги, Господи Боже наш давай ни здраве, благоденствие и помилуй ни! Амин!
* * *
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, КОИТО С ВЯРА И ОБИЧ ПРАЗНУВАТ ПРАЗНИКА НА СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ!
НЕКА ПО НЕГОВИТЕ СВЕТИ МОЛИТВИ БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ СТРАНАТА И НАРОДА НИ! АМИН!