"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 30 декември 2011 г.

Молитва за България - автор: Цветан Диковски, богослов - публицистМолитва за България

Стихотворение, публикувано на страницата на "Словото".

Българийо, Родино достославна,
откърмила герои и светци,
ти нямаш, майко, друга тебе равна,
макар понесла толкова беди!

Богата с чудни планини зелени,
с поля широки, пълни със пшеница,
от сладък роден въздух упоени,
за тебе в храма палим днес свещица.

И горестна молитва ще отправим,
и нека Бог дарува благодат,
и сили крепки злото да поправим,
напук на тоз враждебен външен свят!

Пак храмовете пусти, разрушени
с ръце корави да възстановим,
и водени от истини свещени,
живота труден да разхубавим!

Да следваме завета на предците
на Левски, Ботев и свети Йоан,
Родино, нека всички те обикнем,
и те превърнем в светъл Божи храм!

Пояснение: Стихотворението "Молитва за България" е взето от личния блог на богослова-публицист Цветан Диковски, където е публикувано на 21 август 2007 г, вторник.

Всеки от читателите, който желае, може да прочете не само тази негова творба, но и много други творби от Архива на блога му:

http://c-dikovski.blogspot.com/2007/08/blog-post_7956.html

Нека стихотворението "Молитва за България" бъде поздрав за нашата прекрасна Родина в навечерието на Новата 2012 година!

Нека бъде поздрави и за всички нас,
българите, които живеем в тази прекрасна страна - България!


И нека не забравяме, че от нас,
хората, зависи каква ще бъде Тя, Родината ни!!!...


Затова нека Я обичаме така, както са Я обичали нашите предци - Левски, Ботев и Свети Йоан, следвайки "заветите им", както ни призовава и авторът на тази чудесна Молитва за България - Цветан Диковски!
Амин.

Резултати от проведения конкурс "Чудото на Коледа"!53 деца от България ще бъдат зарадвани от „Чудото на Коледа”!

Успешно приключи третият конкурс „Чудото на Коледа” с отличени творби на 53 деца от София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Сливен, Враца, Ловеч, Казанлък, Кърджали, Хасково, Поморие, Ракитово, Карлово, Момчиловци, Търън и Смолян. Наградените рисунки и литературните творби на децата са включени в броя за Рождество Христово на вестник Чисти сърца”, издание на Младежкия православен центърЧисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян, обявил конкурса заедно с електронния сайтВсемирното православие.” Участниците в конкурса са от 6 до 18-годишни.

Преобладават и тази година рисунките, показващи големите изобразителни възможности на децата да пресъздават вижданията си за светлия празник – Тайнството на раждането на Христос. Според художничката гл. асистент Катя Савова, хоноруван преподавател по методика на изобразителните изкуства във Филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в Смолян, конкурсът показва високо ниво на детското изображение. Децата умело доизказват това, което чувстват, използват разнообразни изобразителни средства в областта на живописта и графиката. От тази учебна година Катя Савова пое обучението на децата от „Чисти сърца” в групите по изобразително и приложно изкуство.

Вълнуващи са също и литературните творби – есета и стихотворения, написани по вдъхновение от родения в ясли Младенец. Независимо как ще Го нарекат – дали светла Звезда или Спасител, Вълшебство или Мечта, Любов или Път, Христос сияе в детските творби като нещо много скъпо и близко в живота им. Вярват Му. Обичат Го. Молят Му се хората да станат добри и да се обичат.

Наградените деца от страната ще получат подаръците си по пощата заедно с грамота от името на Здравка Баткова – председател на сдружението с нестопанска цел „Св. Висарион Смоленски”, и д-р Росица Колева – гл. редактор на електронния сайт „Всемирното православие”. А децата от Смолян и общината ще бъдат поканени на детския празник на „Чисти сърца” за посрещане на Новата 2012 година в хотел „Кипарис алфа” в началото на януари.

Чисти сърца” и „Всемирното православие” са партньори от август 2010 г., когато екипът на сайта официално покани децата от Смолян да сътрудничат и откри за тях специална рубрика с думите: „Готови сме да подкрепим и отразяваме полезните инициативи на центъра и да направим дейността му по-близка до читателите.” Сайтът „Всемирното православие” е създаден, за да представя българското православие зад граница, да е място за среща на българите в емиграция, да поддържа и засилва тяхното духовно, църковно и национално единство.

Чисти сърца

На снимките: Деца от „Чисти сърца” подготвят пакетите с подаръци за наградените участници в конкурса.