"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 2 август 2013 г.

Св. пророк Илия - пророкът с Огнения дух!

Св. пророк Илия!  Снимка

Неговата памет се чества на 20 юли по новия стил / Илинден /, но в моето съзнание този празник е свързан още от детството с датата 2 август, както е по стария стил.

Това е първият Светец, когото познавам и много обичам от дете. От детството си познавам и обичам и Св. Георги. Може би защото в моя дом се почиташе много паметта им... А може би защото точно тези Светци са впечатлили най-силно моето детско съзнание - не зная...

По-късно, след много години, обикнах и Св. Николай Чудотворец. Нямам спомен от детството си за неговия празник Никулден - празнуван на 6 декември... Не зная защо. Но вярвам, че точно Св. Николай Чудотворец е моят небесен покровител, защото чух и повярвах в Бога преди много години точно на неговия празник - 9 май /на т. нар. Летен Никулден/ и това никога не мога да забравя!!!

После се запознах с живота и вярата на много други Светци, чиито имена Бог вгради в сърцето и душата ми постепенно, посочвайки ми през годините не само тяхната непоклатима вяра в Бога, но всички ония толкова ценни християнски добродетели, които са притежавали, както и високия им пример на саможертва в името на вярата си в Христа - нашият Господ и Спасител.  

Посочвал ми е Бог един по един тези Верни и предани Свои раби и чрез някаква случка от моя живот и тяхното реално присъствие точно в този толкова важен за мен момент, за което съм безкрайно благодарна както на Бога, така и на Неговите угодници - Светците!

Понякога съм си мислила, че те са просто някакви изображения само, просто някакви "рисунки", както обикновено си мислят за тях хората от различните духовни деноминации, но много бързо Бог е допускал нещо да се случи, за да осъзная неправилността на мисленето си и да се покая за вината си... В това отношение имам много, много такива случаи, за някои от които ще разкажа в няколко от следващите си публикации.

Св. пророк Илия - пророкът с Огнения дух! И по отношение на него имам един подобен случай, но той ще си остане само за мое лично свидетелство за огромната му сила и мощ, които Бог му е дарил и чрез които и днес върши Бог чрез него много чудеса за наше духовно вразумление най-вече...

Бих искала в този празничен ден да си спомним за тази Божия  сила и мощ - за този пророк, който не изпитал смърт: заради голямата си ревност по Бога той бил взет /възнесен/ жив на небето.

"Ангелът в плът, основата на пророците, вторият предтеча на Христовото пришествие, славният Илия, от небето изпрати на Елесей благодат, болести да прогонва и прокажени да очиства. Затова на тези, които го почитат, даава изцеление." 
                                                                                  / Тропар, гл.4 /
* * * 
Нека по молитвите на Св. пророк Илия Бог благослови всички ни! 
Нека благослови страната и народа ни в тези трудни за всички ни дни!
Нека Бог ни води винаги напред чрез Своя Святий Дух и чрез Огнения дух на Св. пророк Илия! Амин!

* * *
Иконата на Св. пророк Илия е изпратена от Angel Brinkov, на когото сърдечно благодаря!