"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 7 януари 2013 г.

Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен

СВЕТИ ЙОАН ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН -
ИВАНОВДЕН!                                                                                      

Свети ЙОАН ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН
ИВАНОВ ДЕН
На 7януари, след празника на свето Богоявление,Светата Православна Църква чества паметта на Св.ЙОАН ПРЕДТЕЧА, КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН. Църквата още от най-първите си времена извършва празника на събора на честния и славния пророк Йоан, Предтечата и Кръстителя на Господа. И напълно подобаващо е да се почете със специален празник този, който послужил на тайнството на Божественото кръщение, като възложи ръката си върху главата на Владиката на всички. И така, след празника на Кръщението Господне, съборно се почита и се прославя с песнопения Кръстителят. А самата дума "събор" означава, че народът се събира в църквата, за да извърши богослужение в чест и за похвала на сега прославяния велик Предтеча и Кръстител Йоан. Такъв събор се е извършвал и се извършва във всички храмове по вселената, но с особена тържественост се извършва в храмовете, които са посветени на името на Кръстителя, както това било преди в неговия храм до Йордан, на мястото, на което той кръстил Христа; и в Севастия, където той бил погребан, след като Ирод го убил; и в Антиохия, където най-напред била донесена дясната му ръка от свети евангелист Лука; а също и в Цариград, където впоследствие тази ръка била пренесена от Антиохия и където с особена тържественост се празнувал съборът на Кръстителя, тъй като неговата ръка била донесена в самото навечерие на светото Богоявление, когато става освещаването на водата: сякаш тогава сам Кръстителят дошъл невидимо на освещението на водите и голяма радост и ликуване изпълнили царя и целия народ. Затова тогава на следващия ден, след Богоявление Господне, с голяма тържественост бил отпразнуван съборът на Кръстителя и продължил да се празнува така. За радост на Българския народ Свети мощи на Св.Йоан Кръстител бяха намерени в град Созопол, където се пазят в Храм „Св.св. КИРИЛ и МЕТОДИЙ”. И ние с духовна радост празнуваме събора на великия Предтеча и Кръстител Йоан, като го молим да умолява за нас Владиката Христа, да ни събере Той в тържествуващата църква, във вечния неръкотворен храм на небето, където да чуваме гласа на празнуващите и да извършим празненство в чест на вечното явяване на Бога. И там да се насищаме с Христа чрез съзерцанието на Божието лице, което Той явно показва на Своите светии, и да славим с всички небесни ликове Отца и Сина и Светия Дух, во веки, амин! Името Иван е най-разпространеното име в християнският свят, което на еврейски знаци на Бога е мил.
Имен ден имат: ИВАН, ИВАНКА, ИВО-ИВАН, ИВО, ВАНКО, ВАНЯ, ВАНЧО, КАЛОЯН, КАЛОЯНКА, ЖАН, ЖАНА, ИВАЙЛО, ИВАЙЛА, ЙОВЧО, ЙОВКО, ЙОВКА, ЙОНКО, ЙОНКА, ЙОАН, ЯН, ЯНИ, ЯНИСЛАВ, ИВЕНА, ИВЕЛИНА, ИВАНА, ИВА.
Поканвам Ви от 09,00часа в Храм „Св.Преподобни ИВАН РИЛСКИ” в Дългопол на Празничната Света Литургия в чест на Св.ЙОАН КРЪСТИТЕЛ.
БОЖИЕТО БЛАГОСЛОВЕНИЕ ДА Е С ВСИЧКИ ВАС, ЗА МНОГО МИРНИ И БЛАГОДАТНИ ГОДИНИ И СБЪДВАНЕ НА ВАШИТЕ МЕЧТИ.
Протойерей Иван ИВАНОВ
 На 7януари, след празника на свето Богоявление, Светата Православна Църква чества паметта на Св. ЙОАН ПРЕДТЕЧА, КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН. 
Църквата още от най-първите си времена извършва празника на събора на честния и славния пророк Йоан, Предтечата и Кръстителя на Господа. И напълно подобаващо е да се почете със специален празник този, който послужил на тайнството на Божественото кръщение, като възложи ръката си върху главата на Владиката на всички. И така, след празника на Кръщението Господне, съборно се почита и се прославя с песнопения Кръстителят. А самата дума "събор" означава, че народът се събира в църквата, за да извърши богослужение в чест и за похвала на сега прославяния велик Предтеча и Кръстител Йоан. Такъв събор се е извършвал и се извършва във всички храмове по вселената, но с особена тържественост се извършва в храмовете, които са посветени на името на Кръстителя, както това било преди в неговия храм до Йордан, на мястото, на което той кръстил Христа; и в Севастия, където той бил погребан, след като Ирод го убил; и в Антиохия, където най-напред била донесена дясната му ръка от свети евангелист Лука; а също и в Цариград, където впоследствие тази ръка била пренесена от Антиохия и където с особена тържественост се празнувал съборът на Кръстителя, тъй като неговата ръка била донесена в самото навечерие на светото Богоявление, когато става освещаването на водата: сякаш тогава сам Кръстителят дошъл невидимо на освещението на водите и голяма радост и ликуване изпълнили царя и целия народ. Затова тогава на следващия ден, след Богоявление Господне, с голяма тържественост бил отпразнуван съборът на Кръстителя и продължил да се празнува така. 
      За радост на Българския народ Свети мощи на Св. Йоан Кръстител бяха намерени в град Созопол, където се пазят в Храм „Св.св. КИРИЛ и МЕТОДИЙ”. И ние с духовна радост празнуваме събора на великия Предтеча и Кръстител Йоан, като го молим да умолява за нас Владиката Христа, да ни събере Той в тържествуващата църква, във вечния неръкотворен храм на небето, където да чуваме гласа на празнуващите и да извършим празненство в чест на вечното явяване на Бога. И там да се насищаме с Христа чрез съзерцанието на Божието лице, което Той явно показва на Своите светии, и да славим с всички небесни ликове Отца и Сина и Светия Дух, во веки, амин! 
    Името Иван е най-разпространеното име в християнският свят, което на еврейски значи на Бога е мил.
Имен ден имат:
ИВАН, ИВАНКА, ИВО-ИВАН, ИВО, ВАНКО, ВАНЯ, ВАНЧО, КАЛОЯН, КАЛОЯНКА, ЖАН, ЖАНА, ИВАЙЛО, ИВАЙЛА, ЙОВЧО, ЙОВКО, ЙОВКА, ЙОНКО, ЙОНКА, ЙОАН, ЯН, ЯНИ, ЯНИСЛАВ, ИВЕНА, ИВЕЛИНА, ИВАНА, ИВА.
 
   Поканвам Ви от 09,00 часа в Храм „Св.Преподобни ИВАН РИЛСКИ” в Дългопол на Празничната Света Литургия в чест на Св.ЙОАН КРЪСТИТЕЛ.
 
   БОЖИЕТО БЛАГОСЛОВЕНИЕ ДА Е С ВСИЧКИ ВАС, ЗА МНОГО МИРНИ И БЛАГОДАТНИ ГОДИНИ И СБЪДВАНЕ НА ВАШИТЕ МЕЧТИ.
   Протойерей Иван ИВАН
 Източник на проповедта: Фейсбук, профилът на протойерей Иван Иванов: 
http://www.facebook.com/groups/552701591424966/permalink/556829237678868/
 Благодарим от все сърце на отец Иван!