"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

вторник, 7 април 2015 г.

Божият дом - Дом за всички ни!!!

 Уважаеми читатели!

 Предоставям на вашето внимание тази чудесна информация  
на свещ. Васил Василев -
за изграждането на нов православен храм!
Вярвам, че всеки един, който има тази финансова възможност,
ще помогне за пълната реализация на това изключително благородно начинание!

Православните християни от с. Вехтово, Шуменско, са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на Църковно настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър” с председател свещеник Васил Димитров Василев. Към момента жителите християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такъв и не задоволява молитвените нужди на местните християни. 

По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът вече е собственост на Църковното настоятелство. Архитектурният проект за новия храм е дарение от арх. Добрил Добрев, одобрен е от Св. Варненска и Великопреславска митрополия и общинските власти са издали разрешение за строеж. На 28 .08. 2014 г. е направена Първа копка за новия храм от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Сроежът на храма все още не е започнал и по възможност с Божията помощ и при наличие на финансови средства се очаква да започне до 2-3 месеца. Според изготвените ни оферти до завършването му ще са ни необходими около 135 000 лв /сто тридесет и пет хиляди лвева/. Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. 

В селото се изповядват две основни религии - православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса и празниците, като Великден, Коледа, Димитровден и др., се празнуват от българи, турци и роми. Обикновено на Великден се правят състезания по боядисване и борба с яйца. На Коледа минават коледари по къщите, пеят коледарски песни и отправят пожелания към стопаните. 

Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец. От месец февруари 2011 г., с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев. Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма, са паричните средства. Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма. Сметката е следната: 
IBAN: BG58STSA93000021103918, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”, Православен храм “Свети великомъченик Димитър”, с. Вехтово.