"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

четвъртък, 9 януари 2014 г.

Романът "Измама" на Мартин Ралчевски - роман за една потресаваща и тъжна реалност...

ЧАС ПО БЪЛГАРИЯ (автор и водещ проф. Пламен Павлов)
Темата на "Час по България" на 10. 01. 2014 г. (от 21.00 ч.) ще бъде:

"Измама" - един роман на Мартин Ралчевски за изкуплението и човечността",
гост: Калин Терзийски /писател/

----- Зрителите на Национална телевизия СКАТ познават младия писател Мартин Рал чевски. През лятото на 2012 г. представихме неговия роман "30 паунда", в който талантът на разказвача е съчетан с ерудицията на православния богослов, какъвто е авторът по образование, и носталгията на българина в чужбина по Родината -
http://www.youtube.com/watch?v=Fq_ViuS3pJY
 
Този път в "Час по България" ще говорим за новия роман на Мартин Ралчевски "Измама" (2013 г.), а наш гост ще бъде известният писател Калин Терзийски, автор на предговора към книгата. "Много трудно ми е да пиша за книги, особено за такива, които ме интригуват и ми харесват – споделя Калин Терзийски,  – по-лесно бих се отдал на критика и отричане – но съзнавам, че това е чест феномен, особено в наши дни, особено в България. Лесно е да отричаме и да мразим, но трудно е да харесваме и хвалим. Особено когато става въпрос за произведение на изкуството. Романът „Измама“ е едно от тия произведения на изкуството, които ме хвърлят именно в тия води. И ми се налага да заменя обичайната си настройка на негодуващ и отричащ с по-благородната настройка на харесващ и благославящ.
 
Да, казах – благославящ. Защото аз искам да благословя този роман. Развит върху истински случай – един от многото потресаващи и тъжни до дъното на самото понятие Тъга случаи, които прелитат покрай нас, блъскат се в нас и ни нараняват, при това – винаги смъртоносно – без да забележим. Всеки ден по един или два такива случая ни убиват без да забележим въобще своята смърт и да пролеем сълза за нея. Защото – както е казал Джон Дън – не питай за кого бие камбаната – тя бие за теб! Когато в този великолепен роман умира един млад и пълен с любов човек – умираме отново и още веднъж Аз, Ти и Той. Един млад мъж иска да спаси своето дете. Като му подари живота си...
 
Но аз знам едно друго нещо, което може би не знаят читателите на романа. В който ще видят и философия, и упование и реализъм. Но те може би няма да знаят, че винаги в дъното му стои една непоколебима надежда. Надежда – с главна буква. Както ние пишем и Бог. И ще ви кажа защо аз я виждам непрекъснато там. Защото Мартин, тоя чудесен разказвач на тъжни истории – е християнин. А който има вяра в Бог, той е сеяч на Надежда. Слава Богу."
 
Час по България - Мартин Ралчевски
Името на младия писател Мартин Ралчевски, който през последните години живее и работи в Англия, нашумя през последните години с
Вижте повече

* * *
Нов коментар за романа "ИЗМАМА" на писателя Мартин Ралчевски:

Новият роман на Мартин Ралчевски е посветен на онези тежки изпитания, които физически и психически съсипват съществуването на всеки, който не е достатъчно силен да се изправи пред тях и да ги превъзмогне. Вдъхновен от истински случай, романът “Измама” е болезнена приказка за един баща, изправен пред най-тежкото предизвикателство в живота си.
Историята започва внезапно, още в началото въвлича в драмата, без предварително да подготви читателя. Дъщеричката на Борис и Кристина, пострадва лошо при игра и загубва подвижността на ръчичката си. Сумата за операция е много голяма и невъзможна за финансовото положение на семейството. Напрежението около тази трагедия отдалечава Борис и Кристина един от друг и прави ежедневието им непоносимо. Всеки по свой собствен начин търси възможност да намерят необходимата сума. Хвърлил вината за инцидента изцяло върху себе си, Борис отива в София и там прегръща най-жестокия избор. Решава да изтъргува живота си като прави сделка с дявола и чрез измама да получи парите, нужни за операцията на дъщеря му.

В книгата е интересно представен, майсторски изграден и образът на отец Васил. Изцяло положителен герой – въплъщение на вярата и праведността, той се опитва безнадеждно да отклони Борис от пътя, който е избрал да извърви до край.

В повествованието са вплетени различни истории – поучителни, тъжни, оптимистични и изпълнени с надежда, свързани с промяната у хората след определен момент, разклонил живота им. У читателя се прокарва заблуда, едно впечатление и надеждност, че може би героят ще промени избора си. Защото понякога жертвите, които трябва да направим може да са напразни...

Удоволствие е да четеш Мартин Ралчевски, макар и на моменти доста да проплакваш, защото както казва Калин Терзийски: “тоя чудесен разказвач на тъжни истории”.
Препоръчвам!


                                                                           Петя Райчева