"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 12 септември 2012 г.

Един незабравим ден - поредната чудесна проява на децата от центъра "Чисти сърца"

                          Заведохме на море майки на деца-инвалиди          
 

За довиждане с центъра „Чисти сърца” завършилите обучението си в  клуб „Деца- журналисти” към храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян осъществихме  поредната си доброволческа проява. Този път заведохме част от майките на децата инвалиди  за един  ден на гръцкия плаж  Миродато.  Средствата за пътуването и храната отделихме от благотворителните акции, които провеждахме през учебната година. Благодарение на добри хора в доброволческата ни касичка винаги постъпват нужните суми и ние сме благодарни на всички за това. За транспорта добра отстъпка ни направи фирмата на Албен Чавдаров.
                                                                                        
          

Потеглихме от Смолян заедно с част от ръководството на Съюза на инвалидите в града и майките, които успяха за един ден да си намерят заместници. Преминахме границата и спряхме да разгледаме град Ксанти. Прекрасно, тихо и спокойно градче. Снимахме се до забележителностите, поразходихме се и тръгнахме отново към брега на Бяло море. Загубихме пътя, но това беше една от най-забавните части от пътуването ни, защото спирахме да питаме гръцки граждани за посоката. Те ни обясняваха на гръцко-английски и беше много забавно. 


След като намерихме плажа, последва само и единствено забавление и радост, че сме заедно доброволци и майки, някои от които за първи път оставяха децата си на други хора. Ние разбираме колко им е трудно, затова  нарекоха своята проява „Пътуващ празник за майките-тихи героини”. Тези жени посвещават денонощно времето си на децата с увреждания и нямат почти никакъв личен живот. Плувахме заедно, снимахме се, дори учудващо за нас събрахме малко тен.


След края на плажния ни ден бе взето интервю от майките и си направихме разбор на проявата. Ръководителката на децата-доброволци в „Чисти сърца” Росица Примовска запозна майките с благотворителната ни програма и потвърди, че продължаваме активно да работим със Съюза на инвалидите, нищо че доброволците-студенти ще напуснем Смолян и ще учим в различни градове на страната. Ние оставяме добри заместници от по-малките в „Чисти сърца”.

Доволна от детската сърцатост, от желанието да работим в полза на радостта в семействата и на засегнатите от съдбата, председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захарина Славчева най-сърдечно ни благодари и ни пожела добър старт в живота. Свои благодарни мисли сподели и майката Катина Манева.

Руска Гергова,
Клуб „Деца-журналисти”