"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

четвъртък, 16 май 2013 г.

Европейска нощ на музеите и галериите

18 май – ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ


На  17 май 2013г. от 17 ч. в Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък  стартира  Нощта на музеите и галериите.

Националната кампания тази година ще бъде отразена ден по-рано в нашия град с едно уникално събитие – представителна колекция от Рогозенското съкровище ще бъде изложена  в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра” в петък вечерта и ще остане до 8 юликато на 17 май експозицията  ще може да се разглежда от 17 ч. до 23 ч.

Рогозенското съкровище, открито през 1986 г. край врачанското село Рогозен, е най-голямото, откривано в България. Състои се от 165 сребърни и позлатени съда. Датировката му е от края на до първата половина на ІVвек пр.н.е. Голяма част от него се пази в РИМ-Враца

Предполага се, че предметите са били притежание на местен владетелски род. По някои от съдовете са гравирани царствени надписи,от които се научават имената на различни тракийски владетели и на майсторите златари, изработили съдовете. Украсата на намерените предмети изобразява много сцени от религията на древните траки, както и от гръцката митология – доказателство за връзката и културния обмен между древните гърци и тракийските племена.
    
В програмата на отворените врати на Нощта на музеите и галериите  от  19 ч. е включено и изпълнение на прочутото казанлъшко струнно дуо Румелия Христовавиолончело -  и Стефан Христов китара, които ще представят оригинални произведения за двата инструмента,  както и авторски преработкисюита  от „Хиляда и една нощ” на Шехерезада, Морис Равел „Хабанера” – испански танц и др.

Освен Рогозенското съкровище, в Нощта на музеите и галериите, могат да се видят безплатно постоянните експозиции в музейната част, в галерията, както и временната изложба „Графичен път в Национална художествена академия”.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

* * *
Благодаря  най-сърдечно за поканата от името на всички свои читатели, като пожелавам Успех на организаторите на поредната изложба  -  Европейската нощ на музеите и галериите!