"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 25 декември 2013 г.

Рождество Христово - светлият християнски празник!

 Уважаеми читатели!


Днес отново е Рождество Христово - светлият християнски празник, в който отново и отново чуваме Ангелският поздрав, който внася много радост и мир в нашите отрудени души:
"Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде. Защото днес ВИ СЕ РОДИ в Давидовия град СПАСИТЕЛ, Който е Христос Господ". (Лука 2:10,11)

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ!
НЕКА СВЕТЛИНАТА НА ВИТЛЕЕМСКАТА ЗВЕЗДА ОГРЯВА СЪРЦАТА, ДУШИТЕ И ДОМОВЕТЕ НА ВСИЧКИ НИ! НЕКА НИ ПОСОЧВА СВЕТЛИЯ ПЪТ КЪМ НАШИЯ ГОСПОД И СПАСИТЕЛ! АМИН! 

В навечерието на този светъл празник излезе новият брой на детско-юношеското списание "Божествени искрици"

Иконата на корицата на списанието с Раждество Христово е изпратена от Николай Генчев - художник и иконописец, на когото най-сърдечно благодарим!
  
Подготвяме всеки брой с изключително много обич към Бога и децата, към читателите, затова и искрено се радваме на сърдечните отзиви на читателите си.

А ето и един отзив за самото списание: 
 

Чета "Божествени искрици" от началото на неговото издаване, още когато името му беше "Християнче". С една дума - обичам го това списание!
Когато го разтворя, имам усещането, че влизам на специална територия - така, както влизам през уличната врата на храма в специална територия. Там, в дворната градина, има много цветя, красиви и ухаят. Така и в територията на списанието - има много цветя. Ето го цветето мир, има и любов, още спокойствие, почтеност, кротост, търпение, радост, простота, благост, вярност, вяра, доброта...
Тези цветя са в по-голямо количество и разрешават, който иска да си откъсне. Аз си откъсвам голям букет. Следващият път пак откъсвам.  После го отнасям в моята тайна, скрита, невидима молитвена стаичка вътре в мен. Там, където е любовта ми към Създателя и Неговото велико обкръжение (Божият Син, Божията Майка, вси светии, светите отци и старци, мъчениците за Христа...). Там, в сърцето ми, където е и моят вътрешен олтар. Уханието на тези цветя влиза в душата ми, в усмивката ми, предназначена за детето ми и съпруга ми, в погледа ми, когато погледна моя ближен.
Когато влезна вътре в храма, от стените, от колоните, от иконостаса ме гледат толкова много образи (икони). Това са "тия, за които светът не беше достоен" (Евр.11:38). Това са героите на вярата! Пред тях се прекланяме, но и за тях чета по страниците на "Божествени искрици". Чета разкази и информации за излезли за тях книги.
На страниците на това списание намирам всичко - песни и добра поезия, разкази и имена на достойни книги.  Образите от чудотворни икони ни приканват на пътешествие до църква или манастир, където обитават. Добродетелни деца сериозно стоят по снимките и заявяват, че на света има ценности и стойности, които не са забравени. Че вместо да се занимават подрастващите с побои, порнография, наркомания, цигари, пиянски щуротии и пр., има и неща, които са душеполезни и спасителни, които дори и децата ги предпочитат. Ценности и стойности, които се учат в Неделното училище, сред вярващите приятели, в християнското семейство...
Има ценни съвети.
Там, на страниците на списанието, можеш да поговориш на читатлите за по-сериозни теми, като тази за агресията - от последните броеве.Тогава до тебе, на тези страници, смирено ще дойдат достойни хора, като Майка Валентина. Хора, които си вършат работата, като тази например: да поучават с голяма любов и познание.
Голяма любов и загриженост към децата и родителите се усеща от цялото списание.Така също благодат и благословение, защото броевете старателно се подготвят от редакторите.
Това е Божие дел о, Божия работа - съдейки от плодовете му (преди всичко духовни). Благодарим на Бога за списанието, за това, което е в него, за списващите го! С молитва и обич, с каквото друго можем - ще помагаме! 

                                                                    Евелина Бакалова -  гр. Казанлък
 * * *
 Благодаря на Евелина Бакалова и на всички останали сътрудници и разпространители на списанието! 

Благодаря на издателство Стикс & Монида гр. Казанлък за тяхната отзивчивост и висок професионализъм!

Благодаря на всички свои читетели - както на списанието, така и на блога за тяхната духовна и нравствена подкрепа!

Нека Бог благослови всички ни! Нека благослови децата и домовете ни! 

Нека бъдат благословени и децата на България по цялата земя, както и децата по целия свят! 

Децата, които Божият Син толкова много обича!!!

С обич: Кина Златева