"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

неделя, 6 януари 2013 г.

Кръщение Господне - Богоявление

КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ, БОГОЯВЛЕНИЕ
"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".
 
Снимка
На 6 януари Светата Източно - Православна Църква чества СВЕТОТО КРЪЩЕНИЕ НА ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС, наричано още БОГОЯВЛЕНИЕ /ЙОРДАНОВДЕН/. 
Съществуват свидетелства за честването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. 
Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. 
Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление. 
Твърде малко са подробностите за земния живот на Господ Иисус Христос преди Неговото кръщение, които можем да намерим в страниците на евангелските текстове.
...
Подробна информация за земния живот на Господ Иисус Христос може да откриете във Фейсбук, в профила на Протоиерей Иван Иванов, свещеник при храм "Св. Преп. Иван Рилски" в гр. Дългопол, откъдето е взета и тази част от информацията за днешния празник: http://www.facebook.com/groups/552701591424966/permalink/556250291070096/
И прекрасната сцена с Кръщението Господне е взета от Фейсбук , от профила на отец Теодор Попминчев.