"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 27 април 2011 г.

Румъния - страната на тихата святост...

Мили приятели!
Искам да споделя с вас радостта и впечатлението си от едно пътуване с поклонническа цел до светините в североизточната част на Румъния - Молдова и Буковина, а също и в старата столица Яш, където се намират мощите на Света Петка. Да ви разкажа за срещата си с невероятно красивите средновековни манастири: манастирът "Нямц", който се споменава за първи път през 14-ти век. Това е най-големият манастирски момплекс в Румъния, към който комплекс има и Духовна семинария с много момчета-семинаристи. Скромността и смирението на тия деца прави много силно впечатление...
Тук, в храма на този манастир, се намира и гробът на Св. Паисий Величковски. Невероятно осезаемо е неговото живо присъствие! Там, в храма на манастира "Нямц" /а и в много от другите храмове, които посетихме/ има много голяма икона на Майката Божия със сребърна обковка, Чудотворна, а от другата й страна е също така голяма икона на Св. Георги, под които се преминава за здраве.
Изключително красиви са манастирите "Секу" и "Сихастрия"! Във втория манастир - "Сихастрия"- се намира гробът на стареца Клеопа, в гробището на отците, което се поддържа безупречно...
Посетихме и манастира "Агапия" - най-големият женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини: млади, интелигентни, сърдечни... В самия храм също имаше един гроб, на Свети Йосиф (така мисля, че беше името на светеца), а също и много, много, много свети мощи... Също и манастирите "Варатек" и "Бистрица". Последният манастир е основан през 1406 г. във византийски стил.
Изключително красиви са тези свети места, а въздействието им е невероятно - с множеството чудотворни икони и свети мощи, изнесени за поклонение, с които изобилстват храмовете им!
Една от най-вълнуващите срещи бе срещата с мощите на Света Петка, изложени за поклонение в Митрополитската катедрала в гр. Яш!
Храмът е нещо уникално! Усещането за нейното живо присъствие е изключително осезаемо, както и благословението, което ни изпраща Бог по нейното молитвено застъпничество!!!... Множеството чудотворни икони, които са в храма; възможността да си вземеш от нафорката, колкото си искаш; да си налееш светена водичка - всичко това е нещо много вълнуващо с усещането за тази тиха святост, която струи от всичко в този храм... А чувството за свобода и извисеност на духа са нещо много, много странно, което човек изпитва в този просторен храм... Нещо непознато до този момент...
Там, във всеки храм в Румъния, има оставени листчета и химикалки, има масички и човек навсякъде може да записва имена, желания, молби към когото си иска (към Бога, към Майката Божия, към светците), а след това или дава листчетата на свещениците там, или си ги оставя до някоя от чудотворните икони, или до мощите на светците... Да, много, много свети мощи, оставени в храма за поклонение на всички, със снимките на светците, с имената им!
Тук, в гр. Яш, се намират и манастирите "Св. Три Светители" (манастирът, в който отначало са били положени мощите на Св. Петка, построен специално за тази цел); манастирът "Голия"(също от 14-ти век).
Да, тук, в посетените от нас храмове (а вярвам, че навсякъде и в другите храмове е така), човек вижда едно служение на Бога - живо, реално, от вяра и обич към Него: няма думи, няма критики, а вяра, изразена в реални дела... Всеки ден се служи тук Света Литургия и всички са не на колене, а с наведени до земята направо глави и никой "не вижда", "не чува" това, което се случва около него - напълно е "онемял" за земния свят...
Всички тези малко познати за нас места са изнендаващо богати както на исторически и художествени ценности, така и на пълноценен съвременен духовен живот.
Нека Бог благославя тези добри хора! Нека бъдат благословени всички слявянски народи! Нека бъде благословено Православието по цялата тая земя! Амин.
Материалът подготви: Кина Златева
Този материал бе публикуван наскоро в сайта на Всемирното Православие - 22.04.2011 г.

Забележка: Нека читателите не се впечатляват от главните букви, с които са написани думичките "света" или "свети"!
Всички тези хората, посветили изцяло живота си в служба на Бога и Църквата, на Православието - в сърцето ми стоят много, много високо...