"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Архангел Михаил - Предводителят на Небесното войнство


МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ

 /по повод 07 ноември - Архангеловден/
Свети и велики Божи Архангеле Михаиле, първи от ангелите, защитниче и пазителю на човешкия род!
Ти, който с твоите воинства си строшил главата на прегорделивия Денница на небето и винаги посрамяваш злобата и лукавството на земята! Към тебе прибягваме с вяра и на тебе се молим с любов:
 
Бъди несъкрушима защита и крепък бранител на светата Църква и на православното ни Отечество, като ги оградиш с твоя мълниеносен меч от всички видими и невидими врагове.
Бъди ангел-пазител, премъдър, светлодател, непобедим вожд и съратник на нашето христолюбиво войнство. Увенчай го със слава и победи над враговете, за да познаят всички, които ни се противят, че с нас е Бог и Неговите свети ангели.
 
Не оставяй, о, Архангеле Божи, без твоята помощ и защита и нас, които днес прославяме твоето име. Защото – ние, макар и да сме много грешни, не желаем да загинем в нашите беззакония, а да се обърнем към Господа и да бъдем съживени от Него за добри дела.
Озари нашия ум със светлината на Божието лице, която винаги сияе върху мълниевидното твое чело, за да можем да разберем коя е благата и съвършена Божия воля, и да знаем всичко, що подобава да правим, а кое да презираме и оставяме.
 
Укрепи с благодатта Господня нашата слаба воля, та, утвърдени в Закона Господен, да престанем повече да се влияем от земни помисли и плътски желания, увличани, като неразумните деца, от скоропреходните хубости на този свят, че заради тленното, безумно да забравяме вечното и небесното.
 
Изпроси ни дух на истинско покаяние, нелицемерна тъга по Бога и съкрушение за нашите грехове, та да преживеем останалите дни от нашия временен живот не за угода на чувствата си и в робуване на страстите, а да изгладим всичко, зле сторено от нас, чрез сълзите на вярата и сърдечното съкрушение и чрез светите дела на милосърдието.
 
Когато пък наближи часът на нашия край и освобождението ни от връзките с това тленно тяло, не ни оставяй, Архангеле Божи, беззащитни против поднебесните духове на злобата, които преграждат пътя на човешката душа към небето, а опазвани от тебе, безпрепятствено да стигнем онези преславни райски жилища, дето няма скърби, ни въздишки, а е безкраен живот.
 
И тъй - да видим пресветлото лице на всеблагия наш Господ и Владика, да паднем със сълзи на очи в нозете Му, радостно и с умиление да кажем: "Слава Тебе, наш Изкупителю, Който поради преголямата Си любов към нас, недостойните, Си благоволил да изпратиш Твоите ангели, за да ни послужат в нашето спасение!"
Амин!

* * *
Пояснение: Молитвата към Архангел Михаил е взета от Фейсбук.