"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 2 януари 2012 г.

Преподобни Серафим - Саровски Чудотворец!

ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ - САРОВСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (1759 -1833)!
Паметта му се чества на 2 януари и 19 юли.

„Килията на преподобни Серафим станала свидетел на подвизи и чудеса, които биха изглеждали невероятни, ако не бяха удостоверени по такъв безспорен начин от очевидни доказателства, които са изпълнили цели томове книги, каквито не са написани за никой подвижник или чудотворец.” (Из житието на преп. Серафим – велик Божи светец и любимец на Божията Майка)

ПРЕПОДОБНИ ОТЧЕ СЕРАФИМЕ, МОЛИ БОГА ЗА НАС!


ТРОПАР НА ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ

Блажени, още от младини ти си възлюбил Христа и пламенно си пожелал само на Него Едничкия да служиш; с непрестанна молитва и труд си се подвизавал в пустинята; придобил си с умилено сърце Христовата любов и си станал възлюбен избраник на Божията Майка. Затова ти викаме: спасявай ни с твоите молитви, преподобни отче наш Серафиме!

МОЛИТВА КЪМ ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ - САРОВСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

О, пречудни отче Серафиме, велики Саровски чудотворче, скоропослушен помощниче на всички, които прибягват към тебе! В дните на твоя земен живот никой не си е отивал от тебе празен и неутешен, а с душевна сладост от гледането на твоя лик и от слушането на приветливия ти глас. Към всичко това как да не прибавим твоя богат дар да лекуваш душевните и телесните немощи и да прозираш бъдещето.

А когато Бог те призова от земните трудове към небесния покой, твоята любов към нас никога не угасва и невъзможно е да изброим чудесата ти, както е невъзможно да се изброят звездите небесни; защото ето, по всички краища ти се явяваш на твоите люде и ги изцеряваш.

Затова и викаме към тебе: O, претихи и кротки угодниче Божий, дръзновени молитвениче пред Него, не отблъсквай никого от призоваващите те на помощ. Възнеси за нас твоята добропобедна молитва към Господа на силите да ни дарува всичко благопотребно в този живот и всичко полезно за душевно спасение, да ни предпази от греховни падения и ни научи на истинско покаяние, и така безпрепятствено да влезем във вечното Небесно Царство, където ти сега сияеш в незалязваща слава, и там да възпяваме с всички светии Животоначалната Троица във вечни векове. Aмин!

Защо свети Серафим Саровски се нарежда сред най-великите Божии светци и чудотворци на всички времена, случайно ли е това?

Достатъчно е да се запознаем по-подробно с неговия живот и ще разберем, че цялата тази прещедра Божия милост върху него не му е била дадена даром, а е била заслужена от него заради подвизите му, извършени в името на Бог от най-пламенна любов към Него.

Това не са били обикновени дела, а именно подвизи. Ето само част от тях, които са станали известни. Свети Серафим е пребивавал в постоянна молитва към Бога; спял е по 4 часа нощем; хранел се е веднъж дневно, а в сряда и петък обикновено нищо не е вкусвал. Прекарал е 16 години в пустинножителски подвизи; 15 години в доброволен затвор; 8 години в безмълвие. И най-сетне един нечовешки подвиг1000 дни и нощи (почти 3 години) непрекъсната молитва с вдигнати ръце, на колене или прав върху гранитен камък нощем навън, денем в колибата, с малки паузи за почивка. Само си представете как нощно време стои на открито, особено през лютите руски зими, когато нерядко температурите падат до - 30, - 40 градуса и ще разберете какъв велик подвиг в името на Бога е извършил този рядък светец!

И чудно ли е, че след всичко това той е станал любимец на Господ и на Божията Майка, които са излели върху него преизобилно всякакви дарове на Светия Дух, с каквито малцина светци са били ощастливявани! Според думите на симбирския съдия Николай Мотовилов, свидетел на някои от най-великите негови чудеса, дори и в древността малко такива светци е имало, подобни по сила на светите Моисей и Илия! За чудесата и подвизите именно на този светец Бог е промислил да бъдат написани толкова томове книги, колкото не са писани за никой друг. И това са показания на очевидци, голяма част от тях цивилни, образовани и високопоставени лица.

Във връзка с канонизацията му за светец, 70 години след смъртта му през 1903 година, в Саров пристига сам руският император Николай II със семейството си и 200 000 души. Документирани са многочислени чудотворни изцерения, станали пред очите на цялото това смаяно множество народ.

Предсказанията на св. Серафим, които той е изрекъл и по този повод, потресаващо се сбъдват. Свети Серафим е притежавал рядко широк диапазон на чудотворство – почти всички видове известни чудеса са били вършени от него.

Първо, той е бил в постоянна връзка с Бога и Св. Богородица и в постоянни откровения и видения дори наяве. Бог му е откривал целия изминал и бъдещ живот на неговите посетители и му е дал силен пророчески дар – като на древните Божии пророци.

Всичко предсказано от него се сбъдвало не само в близкото бъдеще, но дори и до сега. Поне в два случая се описва как са го наблюдавали да се моли във въздуха, подобно на преп. Мария Египетска (т. нар. левитация). Билокация – едновременно пребиваване на две места. Материализация и дематериализация на предмети; трансмутация на вещества от едно в друго; ускоряване на процеси; множество изцерения и от най-тежки болести; изгонвал е бесове; по неговите молитви Бог подарява живота на една умираща жена.

Всичко това звучи несравнимо по-хубаво и от най-хубавата приказка, защото е самата истина – засвидетелствано от описанията на хиляди очевидци, оставили собствените си имена. Всъщност надали има чудо, което Бог не би направил по молитвите му заради пречистото му сърце, жертвоготовната му любов към Бога и пълната му всеотдаденост на Божията воля.

За да докаже на хората, че всичко, което върши – от най-дребното до най-голямото, е по Божията воля, която Бог постоянно му откривал, по молитвите му бива изкоренено огромно дърво. Един от върховете на неговите чудеса е това, при което той засиява като слънце пред обхванатия от благоговеен ужас свой почитател – споменатия по-горе съдия Н. Мотовилов, който много настоятелно го молел да му обясни по-добре какво значи човек да се намира в благодатта на Светия Дух.

Това чудо удивително напомня чудото на Преображение Господне, когато Сам Христос се преобразява и засиява като слънце пред трима Свои ученици на планината Тавор. Често пъти св. Серафим е бил удостояван с видения – от Господ и Св. Богородица, която поне 12 пъти наяве му се е явявала, последния път в присъствието на свидетел – монахинята Евдокия Ефремовна. Св. Серафим й казал: "Никога дори не се е чувало да се говори за такъв празник, какъвто ни очаква нас с тебе."

Тази монахиня ни е оставила подробно описание на това дивно събитие, траяло цели 4 часа, при което Св. Богородица наричала св. Серафим „Любимче мой”.

Въпреки огромната Божия благодат върху него, той никога не се е възгордявал, наричал себе си „бедния Серафим”, а е преливал от любов към хората, към които се обръщал с „радост моя” и „съкровище”.

Пред неговото невъобразимо чудотворство бледнеят и най-големите източни, окултни чудотворци и екстрасенси, чиито чудеса стават чрез нечистите сили по Божие допускане за изпитание на нашата вяра и които за съжаление привличат редица заблудени хора. Цялата тази благодат Бог му е дал, за да покаже на хората "какво може вярата на православните християни по молитвите на Богородица”, а именно – че тя може всичко!

Колкото любвеобилен и чаровен е бил светецът към ближните, толкова строг ревнител и наставник е бил в Православието. Свети Серафим е говорел на хората подобно на Христос като такъв, който има власт да поучава.

Той не е говорел собствени поучения, а като велик тайновидец, бидейки в постоянна връзка със Светия Божи Дух, е свеждал до хората именно Неговите наставления към тях.

Той строго е наставлявал в Православието и неведнъж категорично е подчертавал, че единствено православната християнска вяра е благоугодна на Бога и само чрез нея може да се постигне спасение и вечен живот.
И че тежки наказания праща Бог на отстъпилите от православната вяра.

Държал е да се спазват всички църковни наредби като благословени от Бога, в това число постите в сряда и петък, изповед, причастие и прочее, а от неспазващите ги дори да страним като от непослушни чеда на Църквата, върху които също ще тежи Божието наказание.

Молитвите на св. Серафим били толкова силни и действени, че са могли дори от ада да избавят грешни души. Ето две негови молитви:

За живите: Спаси, Господи, и помилвай всички православни християни и живеещите православно на всяко място на Твоето владичество. Дай им, Господи, душевен мир и телесно здраве и прости им всеки волен и неволен грях. И заради техните свети молитви помилвай и мен, окаяния!

За покойните: Упокой, Господи, душите на починалите Твои раби: нашите прадеди, бащи и братя, които тук лежат, и покойните православни християни навсякъде. Дай им, Господи, царство небесно и участие в Твоя безкраен и блажен живот и прости им, Господи, всеки волен и неволен грях!

Задължително е молитвите да се казват не механично, а с пълно чувство!

Св. Серафим ни е оставил и едно кратко молитвено правило (всеки християнин, за да бъде изряден и благословен от Бога, трябва да има ежедневно молитвено правило).

Това на св. Серафим продължава само 3 минути и е съкратен вариант на правилото, преподадено му лично от Св. Богородица при едно от посещенията й. Спазвайки го неотстъпно, се достигат върховете на християнското съвършенство и спасение.
Ето го:

Сутрин, след ставане, пред домашните икони се казва три пъти Господнята молитва Отче наш” (има я в календарчето); три пътиБогородице Дево, радвай се; благодатна Марие, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото роди Спасителя на нашите души!” И веднъж Символа на вяратаВярвам в един Бог Отец, Вседържител...” (има го също в църковното календарче и молитвениците).

Преди обяда правилото се повтаря, преди сън също, и като си лягаме, се ограждаме с кръстния знак – прекръстваме посоките: изток, запад, юг, север (срещу нечистите сили).
Който желае, би могъл да вмъкне в това правило и собствени молитви според индивидуалните си нужди или силни такива от молитвеника.

Препоръката на св. Серафим е да си казваме непрекъснато до обяд и дори работейки Иисусовата молитва: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай мене (нас) грешния” или само „Господи, помилуй; Господи, помилуй”, а след обяд „Пресвета Богородице, спаси мене (нас) грешния”.

Насочвайки по този или подобен начин постоянно ума си към Бога, ние непрекъснато привличаме Божията благодат и помощ за себе си и за близките си. Книгата на високоталантливия и духовно извисен наш архимандрит СерафимСвети Серафим Саровски” е може би най-нужното четиво за всеки християнин след Евангелието.

Тя се чете леко и увлекателно като един приказен и същевременно истинен роман, защото ни отваря вратите към света на прекрасните Божии тайни.

Надали има друга извънбиблейска книга, която с такава сила възпламенява вярата на човека и я издига до небесата, като дори неверника би могла да накара да повярва в Бога.

Неслучайно тя е една от най-популярните книги, претърпяла вече 4 издания. Заедно с това тя е и много ценен наръчник с напътствия за спасението на душата на човека (най-важното нещо за него), преподадени от най-висшата инстанция – Бог, чрез Неговия велик светец и тайновидец Серафим - Саровски Чудотворец.

Автор на текста за Преподобни Серафим - Саровски Чудотворец: иподякон Йордан.

С пожелания за Благословена Нова Година на всички, които обичат и почитат Великия Чудотворец - Св. Серафим Саровски!

Иконката на Светеца е взета от Интернет!