"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 25 март 2022 г.

"Радвай се, Благодатная, Господ е с Тебе!"

 

                  25 март - Благовещение на Пресвета Богородица и Приснодева Мария! 

На този ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Вестта на Божия Ангел Гавриил, донесена на Дева Мария, за скорошното явяване на тъй дълго очаквания Спасител.

Евангелистът Лука подробно описва това събитие.  В шестия месец, след като Архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за раждането на  св. Йоан Предтеча, същият този  Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария, която била сгодена за един благочестив човек на име Йосиф, далечен неин родственик. И двамата произлизали от рода на цар Давид.

 Ангелът се явил при Пресвета Дева й казал: "Радвай се, благодатная! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи, но Ангелът продължил: "Не бой се, Марие, защото ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наерчеш е името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и Царството Му не ще има край."

Пресвета Дева, още по-смутена, казала на Ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.“  Отговорът на тази изключително свята и смирена Дева бил много лаконичен: "ЕТО РАБИНЯТА ГОСПОДНЯ - казала Мария, - НЕКА МИ БЪДЕ ПО ДУМАТА ТИ!" 

"Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква - и разкриването на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: "Радвай се, Благодатная, Господ е с Тебе!"

 Източник: ЖИТИЯ НА СВЕТИИТЕ, СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО, СОФИЯ - 1991Г. 

* * * 

                               РАДВАЙ СЕ, БЛАГОДАТНАЯ, ГОСПОД Е С ТЕБЕ!

                                   Радвай се, Благодатная, Господ е с Тебе!!!...

                                   Радвай се, Благодатная, Пречиста Дево!!!... 

                                   Радвай се, Благодатная, Жена - Светиня -

                                   Една- ЕДИНСТВЕНА - Бога родила!!!!...

                                  Радвай се, Благодатная, Пречиста Дево -

                                  наша Владичица и Всецарица!!!...