"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

събота, 12 януари 2013 г.

Света Мъченица Татяна

СВЕТА МЪЧЕНИЦА ТАТЯНА
Снимка

На 12 януари Светата Православна Църква чества паметта на Света Мъченица Татяна.
Родена е в Рим в знатно и богато, благочестиво семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра.

 

Въпреки че бил три пъти префект на Рим, нейният баща също бил християнин. Проникната от тази вяра, Татяна се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от всичко светско и се обрекла на целомъдрие.

Когато император Александър Север бил издигнат на престола, той бил само на 16 години. Неговата майка била християнка и от нея той се научил да почита Христа, но едновременно с това продължавал да служи и на римските богове и да им се покланя. В двореца му, наред с изображенията на Христа, имало и образи на Аполон, старозаветния Авраам, езическия Орфей и още много други. Самият Александър не преследвал християните, но наместниците му, управителите на области и консулите ги гонели и измъчвали.

Един ден хванали и светата девица Татяна и я довели в храма на Аполон, за да се поклони на идола. Според православния разказ тя се помолила на истинския Бог и внезапно станало земетресение. Идолът на Аполон паднал и се разбил, част от храма се срутила и отломките затиснали много езичници и жреци. Дяволът, който живеел в идола, с вик побягнал и всички видели сянката, понесла се във въздуха.

Много страдания понесла светата мъченица в името на истинския Бог, но с достойнство понесла всичко.

Осъдили я на смърт заедно с баща й и те двамата били посечени с меч, понеже разбрали, че и баща й е християнин.
Отначало мъчителите го лишили от почетното му звание и отнели цялото му имущество. Осъден на смърт, заедно с дъщеря си, той умрял от меч за името Христово на 12 януари 226 година в Рим в четвъртата година от царуването на император Александър Север.
...
Нека по молитвите на Света мъченица Татяна Бог благослови всички, които вярват в Бога и живеят по Неговите Заповеди! Амин.
...

 Източници: Фейсбук, профилът на отец Иван Иванов, свещеник в храм "Св. Преп. Иван Рилски" в гр. Дългопол / с неговото благословение / и на Елена Дойчева.
 

1. Пълният разказ за живота и страданията на Светата мъченица Татяна може да прочетете във Фейсбук, в страницата на протойерей Иван Иванов. Ето тук: http://www.facebook.com/groups/552701591424966/permalink/559301394098319/

2. Иконата на Света мъченица Татяна е взета от Фейсбук, от профила на Елена Дойчева: http://www.facebook.com/profile.php?id=100004641751793