"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 30 май 2011 г.

Професор Вълчанов - кой всъщност е той?

"ЕВРОПА ЖИВЕЕ ТРЕВОЖНО, ЗАЩОТО ЖИВЕЕ БЕЗ БОГА!"- проф. Вълчанов, м. септември, 2009 г., Варна


Професор доктор Славчо Вълчанов Славов, дългогодишен преподавател по Свещено Писание на Стария Завет в Духовната академия "Св. Климент Охридски" и в приемника й, Богословският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През 2008 г. е с достойнство почетен от Алма матер с почетния знак (със синя лента) на университета.


Отличието, предложено единодушно от Факултетния съвет на БФ, беше
връчено лично от ректора на СУ проф. Иван Илчев пред целия състав на Академичния съвет . То се присъжда „за дългогодишната му учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност в областта на богословските науки” (Прот. на АС № 14/24.9.2008 г.).

Проф. Славчо Вълчанов, по-голям брат на ставрофорен иконом Антон
Въчанов от столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя", е роден през 1940 г. в с. Ивански, Шуменско. Завършва Софийската духовна семинария през 1959 г. и Духовната академия през 1965 г.

След завършване на докторантура (или аспирантура по тогавашната терминология) той става асистент на
проф. Боян Пиперов, дългогодишен преподавател по Стар Завет и Библейски еврейски език.

Славчо Вълчанов е участвал в Библейската комисия на Св. Синод, както и в много други комисии като близък сътрудник на митрополити, членове на Св. Синод, в тяхната вътрешно и външноцърковна дейност. Представлявал е БПЦ във Всеправославната богословска комисия за диалога със Старокатолическата църква.

Проф. Вълчанов се пенсионира през есента на 2008 г., но продължава да
преподава в БФ като хоноруван професор, защото учебното заведение не може да си позволи да се лиши от такъв изтъкнат специалист.

Забележка: Информацията за проф. Вълчанов е предоставена от личния архив на отец Васил за всички читатели, за която информация аз сърдечно му БЛАГОДАРЯ!

Но БЛАГОДАРЯ и на БОГА, че имах и аз възможността да срещна преди две години този професор във Варна, през месец септември 2009 г., когато беше Седмицата на Православната книга!

Да, имах възможността не само да го видя, но и да чуя огнените му слова, произнесени с толкова искреност, с толкова обич и... болка...

Обич към Бога и хората...
И... болка за България и за всички страни в Европа, които живеят без... Бога...

Обич и... болка, които НИКОГА не се... забравят...

Затова и аз днес искам да му кажа искрено и... нежно:
"Благодаря Ви, Проф. Вълчанов!
Благодаря Ви, за огромната човечност, която носите в сърцето и душата си, и така щедро раздавате от нея на всички около себе си!
Благодаря Ви за Огнения Божий Дух, с който "пробуждате" духовно унилите и им дарявате частичка от своята вяра и обич към Бога и хората!"

А този линк е изпратен също от отец Васил. На него всеки, който желае, може да чуе една от лекциите на проф. Вълчанов и да чуе огненото му слово...

http://www.youtube.com/user/ispovednik1#p/f/288/frX70u-h_8o



Благодаря отново на отеца, че ни направи съпричастни на голямата си Обич и Благодарност към този свой любим преподавател - професор Вълчанов!

Нека обичта и благодарността му БЪДАТ ПРИМЕР ЗА НАС!

Пример на любов към учителя, дарил ни частица от своята обич, "за да сме това, което сме, ЗА ДА СМЕ ПОЛЕЗНИ ЗА СЕБЕ СИ, ЗА ОБЩЕСТВОТО СИ, ЗА СВЕТАТА СИ ЦЪРКВА", както е посочил и отец Васил в размислите си, породени от спомена за проф. Вълчанов и за всички свои учители, а също и за преподавателите си от Богословския факултет! Амин.