"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 20 април 2016 г.

Любовта се радва на Истината

В неделя на Св. жени-мироносици, в Руската Православна Църква, ще
се проведе международна младежка акция

Любовта се радва на Истината


С благословението на Председателя на Синодалния Отдел по въпросите на младежта на Московската патриаршия, Виборгския и Приозерския митрополит Игнатий, на 15 май 2016 година, ще се проведе международна младежка акция „Любовта се радва на Истината”.

Участие в акцията предварително потвърдиха представители от 80 епархии на Руската Православна Църква (от Беларус, Казахстан, Русия, САЩ, Чехия, Украйна, и т.н.), както и младежки сдружения на Грузинската Православна Църква.

В рамките на проекта младежите и девойките от православните младежки организации на Руската Православна Църква се срещат с жените в енориите с поздравления, подаряват им цветя, подаръци и сувенири, паметни картички, организират концерти, празнични тържества. В картичките, брошурите и листовкитe се разказва за историята и големия духовен смисъл за празника на Жените- мироносици.

През последните пет години на акцията, тя е доказала своята ефективност в мисионерското служение на православната младеж, а също допринася за развитието на младежкото служение в региона.

Международната младежка акция Любовта се радва на Истината се осъществява в рамките на общоцърковния план по младежките работи на международната програма Вяра и дела". През 2015 година в акцията взеха участие 107 епархии на Руската Православна Църква, включително и епархиите на Задграничната Руската Православна Църква.

За участие в акцията, за предложения към плана за провеждането на мероприятията в епархиите, можете да се обръщате към 
Иван Шаравин, координатор на акцията: +7 (923) 225-48-21, ivan_sh2001@list.ru.

За пръв път акцията бе организирана през 2009 година от представители на Барнаулска, Вятска, Новосибирска и Смоленска епархии и беше подкрепена в 14-те епархии на Руската Православна Църква. В Москва, инициативата за провеждане на поздравителните акциите за деня на Жените-мироносици, бе подкрепена от младежкото движение „Георгиевци!”.





Превод от руски: магистър по богословие Виталий Чеботар

* * * 
 =============================================================================
За всички, които мислят как да проведат акцията



През последните пет години се появиха доста много различни формати, които са доказали своята ефективност. Форматът винаги се избира от организаторите, възможностите, ситуацията в онова населено място, в което ще се провежда акцията.1 За съжаление, не е възможно тук по-детайлно и с примери да се опишат всичките съществуващи формати на акцията, но ако някой проявява интерес относно този въпрос, ние с удоволствие ще предоставим на всеки необходимата информация.

Енорийски формат. Той е насочен върху организацията на по-тясно взаимодействие между младежта и енорията. Този формат предвижда поздравления и връчване на брошури и подаръци от младите хора на енориашите след Св. Литургията, а същевременно и с разказ за празника и Великденските дни. Основната целева аудитория: енориашите и дошлите в храма хора.

Уличен формат. Този формат е насочен върху поздравленията на жителите на населените места извън храма. Условно той може да бъде разделен на два типа:

- мисионерски тип: Връчване на брошури, цветове и т. н., а същевременно и с разказ за празника за Неделята на Жените-мироносици и Пасха Христова. Участниците в акцията се движат по предварително набелязан маршрут. Основната целева аудитория: младежта и хора на средна възраст.

- празничен тип: Провежда се на площада, в парка или в обществена градина, където има голям брой хора, с празнична програма, конкурси и масови мероприятия с деца. Ориентиран формат: семейна аудитория, двойки с деца.

Молебен. Място на провеждане: разрушен или строящ се храм.

Театрализиран формат. Това е изявяване на позиция или изразяване на идеи в творческа форма с използване на театрален реквизит и със съдействието (ако е необходимо) на професионални актьори. Всъшност, тази театрализарана акция се използва за образователни цели на явленията в изкуството, наречена хепънинг (англ. happening, от happen – случва се, произхожда) и пърформънс. Основната аудитория: обикновено това е определена общност.

За предложения и въпроси относно провеждането на мероприятията можете смело да изпращате своите идеи и въпросите си на електронната поща на Иван Шаравин - Ivan_Sh2001@list.ru със забележка: Любовта се радва на истината.




Превод от руски: магистър по богословие Виталий Чеботар
                      04. 2016 г., гр. Бургас (България)
                      Редакция: 04. 2016 г., гр. Бургас (България)





1Организаторите на международната младежка акция „Любовта се радва на Истината” от РПЦ канят всички епархии и енории на Българската Православна Църква, както и православни младежки организации в България да вземат участие в това богоугодно мероприятие – бел. прев.