"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 6 ноември 2013 г.

5 години "Чисти сърца"

През ноември „Чисти сърца” ще имат няколко прояви
по повод на 5-годишнината си

Първата проява за отбелязване на 5-годишнината от създаването на Младежкия православен център ”Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян бе пътуването до Троянския манастир и поклонение пред гроба на Българския патриарх Максим, погребан там. На 6 ноември /сряда/ се навършва една година от неговата блажена кончина.

В Карлово децата научиха повече за живота и делото на Васил Левски, пред родния му дом екскурзоводката разказа и за майката на Левски – Гина Кунчева, която дочакала свободата и още на следващия ден склопила очи. Децата разгледаха експозицията към музея и влязоха в параклиса „Вси Светии” в двора на музейния комплекс. Там с вълнение видяха отрязаните коси на Левски, когато решава да стане революционер. Думите към майка му били да ги съхранява, че не знае къде ще си намери гроба. Този кичур е предаден на министъра на просвещението през 1907 г., бил е на съхранение в Етнографския музей в София, после във Военно-историческия, а от 2000 г. косите на Апостола се съхраняват тук.

В Сопот децата посетиха Девическия метох „Въведение Богородично”. Мястото бе избрано специално, тъй като на празника „Въведение Богородично” - 21 ноември,ще бъде отбелязана 5-годишнината от създаването на Младежкия православен център Чисти сърца”. Патронът на метоха е и техния патрон. Там бяха запознати от сестра Серафима с историята на това духовно средище, което има определена роля в живота и свободата на българите, свързано е и с революционната дейност на Васил Левски. След това тя покани децата в църквата, за да им покаже оригиналната храмова икона „Въведение Богородично”. Трогнати от гостоприемството, децата от хор „Чисти сърца” изпълниха едно от песнопенията в репертоара си.

В Сопот децата посетиха и къщата-музей на Иван Вазов, посрещнати любезно от уредниците. Макар и друг път да са имали среща с родния дом на Патриарха на българската литература Иван Вазов, с изумителния му труд на ръка да преписва „Под игото”, сега децата усетиха колко е силно родолюбивото чувство, колко годините и вековете не могат да заличат всичко смело и добро, направено за родината ни. Експозицията наистина впечатлява.

Пътуването се осъществи със средства на родителите, към които бе прибавена наградата от 200 лева на „Чисти сърца” за 24 май от община Смолян. За настаняването в почивна база „Видима” – Априлци, отстъпка бе направена от „Ученически отдих и спорт” в Смолян. От сърце екипът на "Чисти сърца" благодари на всички, които  подкрепят дейността ни.

„Чисти сърца”