"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

неделя, 24 февруари 2013 г.

Митрополит Неофит - новият Патриарх на Българската Православна Църква!


ДНЕС, 24 ФЕВРУАРИ 2013 Г., БЕ ИЗБРАН НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА БПЦ.
БЪЛГАРИЯ  ИЗБРА  СВОЯ  ПАТРИАРХ

НА 24.02.2013г. СЛЕД ПАТРИАРШЕСКИ  СЪБОР И ПРОВЕДЕ ИЗБОР ЗА ПАТРИАРХ.НЕГОВОВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО  СВЕТО  РУСЕНСКИЯТ  МИТРОПОЛИТ  НЕОФИТ  БЕШЕ ИЗБРАН  ЗА  БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НА БЪЛГАРСКАТА  ПРАВОСЛАВНА  ЦЪРКВА.
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО  НЕОФИТ  ПАТРИАРХ  БЪЛГАРСКИ Е РОДЕН В СОФИЯ НА 15.10.1945г. С МИРСКО ИМЕ  СИМЕОН  НИКОЛОВ ДИМИТРОВ.
ЗАВЪРШВА СОФИЙСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ ПРЕЗ 1973г. СЛЕД КОЕТО СПЕЦИАЛИЗИРА  ЦЪРКОВНО ПЕЕНЕ  В  МОСКОВСКАТА  ДУХОВНА  АКАДЕМИЯ  КЪДЕТО  СТАВА НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТЕН  РИТОН”.
ПРИЕМА  МОНАШЕСТВО  НА  03.08.1975г. В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР „УСПЕНИЕ  НА  ПРЕСВЕТАЯ  БОГОРОДИЦА” ОТ  БЪЛГАРСКИЯТ  ПАТРИАРХ  МАКСИМ С  ИМЕТО  НЕОФИТ. НА 21.11.1977г. В Храм „Св.НЕДЕЛЯ” В СОФИЯ  Е  ВЪВЕДЕН В   АРХИМАНДРИТСКО  ДОСТОЙНСТВО.
НА 08.12.1988г. В ПАТРИАРШЕСКАТА  КАТЕДРАЛА „Св.АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ.” Е ХИРОТОНИСАН В ЕПИСКОПСКИ САН С ТИТЛАТА  ЛЕВКИЙСКИ.
ПРЕЗ 1991 – 92 г. Е ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ  ФАКУЛТЕТ.  НА 27 МАРТ 1994г. Е ИЗБРАН ЗА ДОРОСТОЛСКИ И ЧЕРВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ, НО СЛЕД РЕШЕНИЕ НА ПЕТИЯ ЦЪРКОВНО НАРОДЕН СЪБОР ЕПАРХИЯТА БИВА РАЗДЕЛЕНА НА ДВЕ И  ТОЙ ОСТАВА  РУСЕНСКИ  МИТРОПОЛИТ.
НА  2 НОЕМВРИ 2008г. ПО МОЯ ПОКАНА ВЗЕМА УЧАСТИЕ В ОСВЕЩАВАНЕТО НА  Храм „Св.Вмчца МАРИНА” В с. САВА  ОБЩИНА  ДЪЛГОПОЛ.
НА МНОГАЯ И ВСЕБЛАГАЯ ЛЕТА  ВАШЕ  СВЕТЕЙШЕСТВО.
МОЛЕТЕ СЕ ЗА БЪЛГАРИЯ  И  БЪЛГАРСКИЯ  НАРОД, ТЕ ИМАТ  НУЖДА  ОТ  ВАШИТЕ  МОЛИТВИ ОТПРАВЕНИ  КЪМ  БОГ.
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО  РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ БЕШЕ ИЗБРАН ЗА ПАТРИАРХ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА..
Явно, по Волята Божия, той се оказа най-достойният, най-смиреният, най-извисеният в духовно отношение наследник на покойния Патриарх Максим.

Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Неофит направи обръщение към присъстващите в храм-паметника "Свети Александър Невски".
 
В неговото Слово тази така осезателна за него смиреност прави силно впечатление отново.
А ето и самото му Слово:


"Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение, каза патриарх Неофит.

Високият църковен пост предразполага към проявленията на гордостта, но съзнанието за слабите човешки сили ни води към смирена молитва. Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи.

Изпросвам Божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен.

Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа.

Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити, каза патриарх Неофит. Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес.

Грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта. Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете".


Той благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстваха днес.
...
Изключително силно емоционално бе приветственото слово на Президента на страната ни г-н Плевнелиев, част от което цитирам:

"За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към Вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора Ви за патриарх Български и митрополит Софийски.
...
Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък. С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път.
...
С Божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път. Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила.
...
За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници.
...
Сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, познание за надеждите им, грижа за вярата им ."

...
Да, "
сърцето на Църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите!!!" Толкова хубаво и точно е казано от г-н Президента!

Дано, с Божията свята помощ, се научим на "единение и съпричастност" между Църква и Държава, между вярващи и невярващи, между човек към човека, защото всички ние сме просто хора, сътворени от един общ Творец, по Неговия образ и подобие, Който ни учи преди всичко ДА СЕ ОБИЧАМЕ И С БРАТСКА ЛЮБОВ, В НЕГОВОТО ИМЕ, ДА ПОСОЧВАМЕ ГРЕШКИТЕ СИ ЕДИН НА ДРУГ, ЗА ДА "ИЗПРАВЯМЕ ПЪТИЩАТА СИ" ПО БОЖИЕТО СЛОВО И ТАКА, ВСИЧКИ ЗАЕДНО, ДА ВЪРВИМ ПО ПЪТЯ НА СПАСЕНИЕТО НА НАШИТЕ БЕЗСМЪРТНИ ДУШИ! АМИН.

Източници: 1. "Плевнелиев към патриарх Неофит: Нека гражданската енергия доведе до повече свобода и доверие"; vesti.bg:http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5554151
                    
 2. Фейсбук, Публикация на отец Иван Иванов от храм "Св. Преп. Иван Рилски", гр. Дългопол, от където е взета снимката на новия Патриарх на БПЦ: http://www.facebook.com/groups/140337776121599/158866324268744/?notif_t=group_activity