"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 27 април 2012 г.

Десетте Божии Заповеди - познаваме ли ги?



ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ

(Изх. 20:2-17)

Чрез пророк Моисей, в знак на грижата си към човеците, Бог дал на хората десет заповеди, които изписал върху две каменни плочи. Тези Божии заповеди определяли всички религиозни и нравствени задължения на хората, посочвали какво трябва да правят, за да живеят в мир помежду си и да бъдат угодни на Бога.

Първите четири заповеди посочват задълженията на хората към Бога, а останалите шестзадълженията им към ближните.

Ето тези Божии заповеди:

1. Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове, освен Мене.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоят Бог.

4. Помни съботния ден, за да го светиш. Шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмият ден е събота на Господа, твоят Бог.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай.

8. Не кради.

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

10. Не пожелавай дома на ближния си. Не пожелавай жената на ближния си, нито нивата му, нито слугата му, нито вола му, ни осела му – нищо, което е на ближния ти.

Стефка Стефанова

Пояснение: Материалът за подготвената публикация за Десетте Божии Заповеди е взет от "ХРИСТОМАТИЯ по религия-православие за учителя в детските градини" на отец Захарий Дечев.

Издателство "ДИМАНТ", Бургас, 2011

Коментар:

Всеки от нас може да се огледа, КАТО В ОГЛЕДАЛО - ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО, в тези Десет Божии Заповеди и да открие всичко онова в себе си, което е грешно и нередно по отношение на Божието Слово и да се покае, изповядвайки греховете си пред православен свещеник, чрез когото сам Бог ще поеме духовното му ръководство и ще го поведе по Своя Светъл Спасителен Път.

...

Много често ние, хората, казваме, че нищо лошо не сме направили, никого не сме излъгали, никого не сме убили, от никого нищо не сме откраднали и пр., а толкова често забравяме или просто НЕ ЗНАЕМ, че тези Десет Божии Заповеди, освен своето пряко значение - ИМАТ И ПРЕНОСНО ЗНАЧЕНИЕ!!!...

ТОЛКОВА ЧЕСТО, БЕЗ ДОРИ ДА СЕ УСЕТИМ, НИЕ "УБИВАМЕ" НЯКОГО С ДУМИТЕ СИ, С НЕДОВЕРИЕТО СИ, С ПОВЕДЕНИЕТО СИ...

ТЛКОВА ЧЕСТО СИ СЛУЖИМ С Т. НАР. "БЛАГОРОДНА ЛЪЖА", БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯМЕ, ЧЕ ЛЪЖАТА ПРОСТО СИ Е ЛЪЖА И РАНО ИЛИ КЪСНО ИСТИНАТА ДОСТИГА ДО ХОРАТА ТАКАВА, КАКВАТО Е...

МНОГО ЧЕСТО НИЕ СЕ ШЕГУВАМЕ, ИЗГОВАРЯЙКИ ТОЛКОВА МНОГО НЕПРИЛИЧНИ ИЗРАЗИ...

И ПР., И ПР., И ПР.

Затова най-много от всичко ние се нуждаем от ПОКАЯНИЕ и колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-добре ще бъде за всички ни, като общество, защото Бог ни обича със Своята Безпределна Любов и ни приема при Себе Си такива, каквито сме, но Той не желае да останем такива, КАКВИТО СМЕ, а ГОРЕЩО ЖЕЛАЕ НИЕ ДА СЕ ПРОМЕНИМ, отхвърляйки всичко ГРЕШНО и НЕДОСТОЙНО от себе си, както е написано в едно Духовно послание:

ЗЕМЯТА ИСКАМ ЧИСТА ТЯ ДА БЪДЕ!

ЗЕМЯТА ИСКАМ СВЯТА ДА Е ТЯ!

А СВЕТОСТТА ЧРЕЗ ХОРАТА ЩЕ ДОЙДЕ -

ОТЪРСИЛИ ОТ СЕБЕ СИ ГРЕХА!

Нима има нещо по- лесно, по- простичко от това - ДА СЕ ОГЛЕДАМЕ В ДУХОВНОТО ОГЛЕДАЛО НА ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ И "ДА ИЗПРАВИМ" СЕБЕ СИ;

"ДА ИЗПРАВИМ" ПЪТЯ СИ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ БОЖИЕТО БЛАГОСЛОВЕНИЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ, ЗА СТРАНАТА СИ - ЗА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО???!!!...

НЯМА, НАЛИ?

Тогава - нека поставим НАЧАЛОТО на промяната у себе си!

С обич към всички читатели!

Автор на коментара: Кина Златева

...

Красивото цвете е взето от Netlog - от албума на Ели Зарева, на която най- сърдечно благодаря!