"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

неделя, 12 юни 2011 г.

Какво трябва да помни всеки православен християнин!


1. Помни, че ти си син (дъщеря) на Светата Православна Църква. Това не са празни слова. Помни какво те задължава това.

2. Земният живот е бързотечен. Не ще забележиш как скоро ще отлети той. Но според него ще се реши вечната участ на твоята душа. Не забравяй това нито за миг.

3. Старай се да живееш благочестиво. Моли се Богу в храма, моли се Богу и в къщи, благоговейно и с вяра, с преданост на Господнята воля. Изпълнявай светите и спасителни правила на Църквата, Нейните устави и заповеди. Извън Църквата, без послушание към Нея — няма спасение.

4. Словото е велик Божий дар. Той облагородява човека, като го въздига неизмеримо над всички други земни твари. Но как злоупотребява днес с него развратилият се човешки род. Пази тоя дар и умей да използуваш словото по християнски. Не осъждай, недей празнослови. Като от огън се бой от сквернословието и съблазнителните разговори. Не забравяй думите на Господа Спасителя: "по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъден" (Мат. 12:37). Не допускай да излъжеш. Свещеното Писание предупреждава: "Ти ще погубиш ония, които говорят лъжа..." (Пс. 5:7).

5. Обичай своя ближен, като самия себе си, според Господнята заповед. Без любов няма християнство. Помни — християнската любов е самоотвержена, а не себична. Не пропускай нито една възможност да сториш дело на любов и милост.

6. Бъди скромен, чист и целомъдрен в своите постъпки, думи и мисли. Не подражавай на развратените. Не взимай пример от тях, отклонявай се от близост с тях. Без нужда не се събирай с невярващи — неверието е заразно. Дръж се със скромност и приличие всякога и всякъде, не прихващай безсрамните обичаи на нашето време.

7. Бой се и бягай от тщеславието и гордостта. Гордостта е свалила от небето най-високия и най-могъщия от ангелите. Ти пък помни — земя си и в земята ще да идеш... Смири се дълбоко.

8. Основната цел в живота ти е да спасиш душата си за вечността. Нека това ти бъде главна задача и грижа на целия ти живот. Горко на погубилите своите души поради небрежие и безгрижие.

Господ да те благослови и да ти помогне!

Автор: Митрополит Филарет (Вознесенский)

Източник: "Православна беседа"
Снимка:
Взета е от Интернет

Този материал бе публикуван в сайта на Всемирното Православие, където също може да бъде разгледан:
http://www.globalorthodoxy.com/globalorthodoxy/60667-2011-02-10-12-44-14.html

За сайта на Всемирното Православие предостави Кина Златева, а самият материал бе изпратен от презвитера Красимира Маджарова за духовна полза за всички християни, на която най-сърдечно благодаря!

Златева