"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

вторник, 6 декември 2011 г.

Св. Николай Чудотворец - пример за подражание във всичко!





Свети Николай! – един от многото светци, чието име е добре познато както на вярващите, така и на невярващите хора в този свят!

Един светец, чиято памет се чества два пъти през годината :на 6 декември, когато светителят се представил на Бога в духовния свят, и на 9 май – Денят, в който са пренесени мощите на светеца от гр. Мир (Древна Ликия) в гр. Бари (Италия).


На Запад възрастните разказват на своите деца и внуци, че добрият старец Николай, в деня на своя празник – 6 декември, донася на децата подаръци и те, в навечерието на този ден , поставяли пред вратата на своята стая обувките си и на сутринта намирали върху тях подаръци, които били поставени там, разбира се, от родителите им, а не от св.Николай. Те обаче вярвали, че именно той е поставил подаръците и много, много се радвали.


Жителите на Далечния Север – ескимосите (и киргизите в Средна Азия) добре познават и почитат “чудния старец с високо чело, който им се притичва на помощ в беда и по море или във време на снежна виелица и ги спасява.” И те, за благодарност, идват в руските църкви, за да поставят пред иконата на “св. Николай Угодник” своя скъп Дар…
Св. Николай се родил в гр. Патара, който се намира в Мала Азия, в областта Ликия (сега от този град има само развалини ). Родителите му – Теофан и Нона били благочестиви, богати и знатни хора.

Преданието разказва, че те дълго нямали рожба, но с молитви, сълзи и милостини измолили от Бога свидно чедо – момче, което кръстили Николай. А значението на това име означава “победител на народи”.


Още от майчината си утроба детето било избрано от Бога за Негов служител и още от самото му раждане започнали големи чудеса, чувствала се Божията сила и мощ, изразени чрез него.

Така например, майка му се почувствала напълно здрава веднага след неговото раждане. Затова св.Николай се слави като покровител на родилките.


Интересен е случаят и с неговото кръщаване. Когато го кръщавали, той като възрастен човек дълго стоял в светия купел прав, без да бъде поддържан от никого. В сряда и петък сам се ограничавал в кърменето, като изявявал в тия дни желание само веднаж да бъде кърмен и то вечерта, след като родителите му вече са се помолили…


Като древния велик пророк Самуил и като Майката Божия – Мария - и юношата Николай прекарвал почти цялото си време в храма, където служил чичо му- епископ на гр. Патара. Тук той часове наред се молел, четял свещените книги и се наслаждавал на светите образи, изписани по иконите.

Скоро чичо му го възвел в чин презвитер, а по време на ръкополагането му, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към новия презвитер и казал:


Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи…


Прозорливият епископ излязъл прав. Целият живот на св. Николай бил изпълнен с тия пророчески думи. И с право в една молитва към св. Николай той е наречен: “защитник на верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците, застъпник на невинно осъдените, ръководител на монасите и на постниците, пазител на целомъдрието!"
.

Целомъдрието! Това е една от най-ценните нравствени добродетели, които не само Бог, но и всички светци ценят у човека!

Високо цени целомъдрието и св. Николай! Затова той три пъти помогнал на един твърде бoгат жител на своя град, който изгубил състоянието си и изпаднал в голяма беднота. Привикнал към охолен живот, той решил да пожертва честта на дъщерите си, но св. Николай тайно подхвърлил в двора му голяма кесия със злато. С тези пари щастливият баща успял да задоми едната си дъщеря си и да спаси честта й . Така постъпил тайно св. Николай и втория, и третия път.


А когато трогнатият до сълзи баща молил Бог да му открие този "земен ангел", който спасил дъщерите му от грях, а него от порочни замисли, бил силно изненадан, когато Бог отговорил на молбата му: виждайки го да хвърля поредната кесия с пари в двора му, бащата открил в лицето на своя благодетел самия св. Николай!


Св. Николай! Той е покровител на плаващите и патрон на всички моряци. Говори се, че пътувайки веднъж за Божи гроб по море, се разразила страшна буря. Чрез молитва св. Николай укротил разразилата се буря. Възкресил един моряк, който се убил при падане от върха на корабната мачта.

Светителят помогнал и на хора, които съвършено не го познавали.
Веднъж един кораб, плаващ от Египет за Ликия, бил застигнат от страхотна буря. Никакви човешки усилия не били в състояние да спасят кораба. Останала единствената надежда: моряците да се помолят на св. Николай! Наистина, те не познавали лично светеца, но били слушали много за неговото застъпничество. И моряците започнали горещо да се молят. Св. Николай се появил на палубата и поел управлението в свои ръце. Така благополучно моряците стигнали Ликийското пристанище.


За свети Николай може много да се говори. Неговата доброта, любовта му към хората и чудесата му са безбройни!

Но той е не само добър светец, който помага на хората, изпаднали в беда. Свети Николай може да бъде и строг, много строг светец, който наказва жестоко непокорните и неразумните хора, за да ги научи на смирение и разум, както е в разказа за… вкамененото момиче или така нар. КУЙБИШЕВСКО ЧУДО, в което се разказва за вразумяването по изключително странен и страшен начин на една неразумна девойка, отказала се да отиде с майка си в храма, а вместо това си устроила “купон” с приятелите си в своя дом, като отишла още по-далече: позволила си да танцува с иконата на св. Николай

Мъглижкият манастир “Свети Никола”

Един манастир, скътан дълбоко в балканските дебри, известен на много поклонници в цялата страна с красотата на природата, с тишината и своята интересна история.

История на няколкократно ограбване, опожаряване и възстановяване на манастира по време на турското робство...


Преданието свързва възникването на манастир с името на българския цар Калоян /1167-1207/, който в 1197 г., след като с помощта на местното население разбил латинците в околността на Мъглиж, дал средства за съграждането отново на Светата обител, носеща името на св. Николай.


Свети Николай Чудотворец – един от многото светци, чието име е добре познато както на вярващите, така и на невярващите хора в този свят!


Свети Николай, чието Благословение отнася със себе си всеки един от нас, дошъл на поклонение тук с чисто сърце и добри помисли, за да измоли молитвената закрила на светеца пред Бога и Майката Божия!


Нека посетим това свято място със смирени сърца и чисти души, за да се убедим в истинността на казаните думи!

Забележка: Текстът за Св. Николай в подготвен въз основа на житието му от сб. "Жития на светците"; Синодално издателство;
а снимката на Мъглижкия манастир е взета от Интернет - благодаря на автора й!