"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 30 април 2012 г.

„Нека мирът и благополучието да са над тази забележителна земя и над българския народ!”- Патриарх Кирил




„Нека мирът и благополучието да са над тази забележителна земя и над българския народ!”- Патриарх Кирил

"С братска любов стъпихме на вашата земя – земята на благословена България!" - Патриарх Кирил

Първото официално посещение на руския патриарх Кирил в България (ОБЗОР)
28 април 2012 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Начало / Обществени организации
София.

/ Извадки от статията на Агенция "Фокус", от 28 април, 2012 за посещението в нашата страна на Руският патриарх - Патриарх Кирил. /

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е на първото си официално посещение в България. През втория ден от тридневното си посещение у нас патриарх Кирил се срещна със светското ръководство на България – с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на парламента Цецка Цачева; с ръководството на Българската православна църква и с руски граждани и посети Пловдив.

По време на разговора с патриарх Кирил председателят на парламента Цецка Цачева изрази задоволството си от неговото посещение в българския парламент. Тя отбеляза, че църквата и парламентарните институции имат обща мисия - да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности. Цецка Цачева подчерта, че винаги е поддържала ползотворни контакти с Българската православна църква и е удовлетворена от взаимодействието на Народното събрание със Светия Синод и с Негово Светейшество патриарх Максим. Цецка Цачева изрази увереност, че визитата на патриарх Кирил ще даде нов тласък в сестринските отношения между двете църкви.

Патриарх Кирил се спря на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност. Той постави акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.

В разговора участва и ръководителят на постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие Волен Сидеров. На срещата присъстваха също представители на Светия Синод, както и част от руската делегация.

Председателят на парламента показа на Негово Светейшество пленарната зала на Народното събрание и мястото, на което седи патриарх Максим, когато идва в парламента. Цецка Цачева подари на патриарх Кирил картина на Гложенския манастир на троянския художник Цвятко Дочев. От своя страна руският патриарх подари на Цецка Цачева книгата "Предстоятель" и инкрустирано с обков великденско яйце.
Народният представител Волен Сидеров дари на патриарх Кирил икона на Свети Иван Рилски.

През деня патриарх Кирил се срещна и с премиера Бойко Борисов. В Министерски съвет двамата обсъдиха добрите връзки между българската и руската православни църкви.
Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка”, каза по време на срещата Патриарх Кирил и пожела на Борисов - Бог да е с него.
В разговора министър-председателят и руският Патриарх се обединиха около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения.
Премиерът Бойко Борисов подари на Патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие. Патриарх Кирил също направи подарък на българския правителствен ръководител – позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни.

Общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа. Това подчертаха президентът Росен Плевнелиев и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, които се срещнаха на „Дондуков2. По време на срещата патриарх Кирил посочи, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство.
Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници”, подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.), и са живи и днес.

Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Изразена бе надежда, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

При пристигането си в Пловдив на Хълма на освободителите Бунарджика руският патриарх Кирил бе посрещнат от официалните гости и пловдивския митрополит Николай, както и от кмета на града Иван Тотев, областния управител, почетния консул на Русия Георги Гергов, духовници от пловдивската епархия, депутати, представители на всички партии, кметове, стотици жители на града. Патриарх Кирил поздрави хората с „Христос Возкресе” и поднесе венец пред паметника на руските освободители. Момичета с народни носии обсипваха пътя му с цветя. Седем топовни салюта възвестиха идването на патриарха, военна духова музика свиреше в момента, в който той поведе литийно шествие към митрополитския храм „Света Марина”.

В митрополитския храм патриарх Кирил и патриарх Максим присъстваха на служба, отслужена от пловдивският митрополит Николай
Тържествен молебен за благоденствие на българския народ отслужиха патриарх Максим и руския патриарх Кирил. С братска любов стъпихме на вашата земя – земята на благословена България, каза в приветствието си в митрополитския храм в Пловдив руският патриарх Кирил. Според патриарх Кирил "това е място, където се чувства особено духовната близост между двата народа и това се дължи най-вече на общата вяра". Той каза, че изпитва особени чувства от този исторически храм „Света Марина”, в този исторически град. Този древен град Филиполис дори и след 2 000 години още помни проповедта на светия апостол Ерм и Божие е благоденствието на жителите на този град. Той припомни и подвига на 16-годишната девойка, чието име носи храмът "Света Марина", на която са предлагали да се отлъчи от Бога и да се отдаде на светски удоволствия, но като Христа тя избира страданието. Патриарх Кирил каза, че подвигът на Света Марина е блестящ пример за нашите младежи. Той благодари и на българския патриарх Максим, че го е придружил до Пловдив, като изтъкна подвига, който той е поел. Руският патриарх благодари и на митрополит Николай, на всички духовници и най-вече на хората, събрали се в храма и на улицата, за да приветстват първосвещениците на Русия. Патриархът поздрави и значителната руска общност в Пловдив, дошла на посрещането му.
Господ да пази България и другите народи. Нека Господ да окаже своята помощ и на град Пловдив”, каза още в словото си.

Митрополит Николай подари на високия гост архиерейски омофор и епатрахил, с които в молитвите си да си спомня за Пловдивската епархия. Патриарх Кирил подари на митрополит Николай знамето на света Великомъченица Марина и своя кръст панагия, изработен специално за 65-та му годишнина, както и едно яйце с образа на Свети Николай.

След молебена пловдивският митрополит Николай произнесе слово във фоайето и изрази радостта на миряните от Пловдивската епархия за великата чест, оказана от патриарсите.

Митрополит Николай се извини на руския патриарх за някой коментари в медиите, които навярно са го озадачили – „те показват колко много трябва да се трудим в Христа за нашия изстрадал народ и колко е нужно на православните народи постоянното и човешко общуване. Историята на нашите църкви е история на солидарността, а съдбите на нашите народи са свързани с православната наша обща вяра."

Митрополит Никола увери, че малката Пловдивската епархия винаги ще предлага солидарността си на останалия православен свят. Той се обърна и към патриарх Максим, като му благодари, че са ни препоръчали на молитвите на неговия светейши гост и го е поканил да го придружи при това посещение, с което ни се възлага голяма отговорност.

В двора на митрополитския дом двамата патриарси бяха посрещнати от състав ансамбъл „101 каба гайди” от Смолян.
...

Коментар:

КОЛКО Е ХУБАВО, КОГАТО ЧЕТЕМ ВСИЧКО ТОВА!!!... КОЛКО Е ХУБАВО!!!...

КОЛКО Е ХУБАВО ДА ЖИВЕЕМ В МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО ВСИЧКИТЕ НАРОДИ ПОМЕЖДУ СИ И ДА ПРЕВЪРНЕМ ЗЕМЯТА В МЯСТО ЗА КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ НАРОДИТЕ / КАКТО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е МЕЧТАЛ/ - КОЛКО Е ХУБАВО!!!...


КОЛКО Е ХУБАВО ДА РАБОТИМ ВСИЧКИ НИЕ / духовници, богослови, политици, учители, творци, общественици и пр. / ЗА ДУХОВНАТА ПРОСВЕТА НА НАРОДА СИ, ЗА ДА СЕ СБЪДНАТ ПРОРОЧЕСКИТЕ СЛОВА НА НАШИЯ ИЗКЛЮЧИТEЛНО ПРОЗОРЛИВ ДЪРЖАВНИК - ФИЛОСОФ, КНЯЗ БОРИС, БЪЛГАРСКИЯТ ПОКРЪСТИТЕЛ, КОЙТО Е КАЗАЛ:

"... Влизайки в лоното на християнството, ние ще го превърнем в народно дело. Давайки влог в развитието на Европа, ние утвърждаваме себе си... и ще извършим велико дело, провъзгласявайки права за всичките народи...
Чрез нас Европа ще разшири орбитата си далеко на изток и ще стане земя на сътрудничество и общо издигане..."

/ Из "Първостроители на България", Й Вълчев, сп. "Пламъче", бр. 5, 1990 г. /

Автор на коментара:
Кина Златева

...
Цялата информация от тази статия читателите могат да прочетат тук: http://www.focus-news.net/?id=n1647742

А също по темата за посещението на Руския патриарх в страната ни може да бъде прочетена и тук: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4760991

Снимката на Руския патриарх е взета също от тази статия - на Агенция "Фокус".

А другата картинка, с розоберачките - е взета от Netlog / от албума на Ели Зарева/.