"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 27 юни 2012 г.

„Творчество вместо дрога” - новата творческа изява на "Чисти сърца"!








„Творчество вместо дрога” - новата творческа изява на децата от Младежкия център "Чисти сърца" към храм "Св. Висарион Смоленски", гр. Смолян

В деня за борба с наркотиците – 26 юни, Превантивно-информационният център по наркомании към община Смолян организира проявата „Творчество вместо дрога” с домакинството на Младежкия православен център „Чисти сърца” и с участието на Младежкия БЧК в града. Поради поройния дъжд творческите ателиета не бяха на открито, както бе обявено, а се разположиха вътре в Неделното училище на катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” - седалището на „Чисти сърца”.

Същността на проявата, която се организира за втора година, е да се покажат полезни дейности и занимания с деца в противовес на употребата на дрога, алкохол, тютюнопушене и други вредни и опасни за човека навици и зависимости.

За Международния ден за борба с наркотиците, 26 юни, говори Мария Славчева – главен експерт в Превантивно-информационния център по наркомании към община Смолян. У нас над 32 хиляди българи системно употребяват упойващи наркотични вещества, около 50 хиляди млади хора по време на купон опитват синтетична дрога. Славчева представи и възможностите за профилактика от общинския център по наркомании.

Датата 26 юни е определена през 1987 г. от Общото събрание на ООН за ден, в който всички хора заедно по света да изразяват своята активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Деца от Смолян направиха това чрез творчество. След като изгледаха покъртителния филм срещу наркоманията „Пропуснат живот”, те седнаха в оформените творчески ателиета, за да докажат, че това, което поиска сърцето, може да се сътвори с ръчички и ум, да е красиво, вдъхновяващо, да носи полза и за другите. На масата за различни ръкоделия деца и младежи рисуваха върху миди, оцветяваха картини и сами рисуваха, подреждаха пъзели, букви и цифри, а в ателието за шеф и кройка „От нищо нещо” те облякоха кукла в нови дрехи по свой модел, направени от умалели детски дрешки. След дъжда се организира игра на топка пред храма. Най-малкият участник в рисуването бе Манол Люнчев на 3,5 г. със своя къщичка и слънце. Младите литературни творци имаха възможност да пишат на тема: „Защо дрогата не е мой приятел?” В заключение на есето си 18-годишната Руска Гергова написа, че вярата и волята са единствените спасители!

Чисти сърца