"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Свети Нектарий - Егински Чудотворец!




Свети Нетарий - "най-любимият сред архиереите и пръв сред духовниците", както са написали в подписката си в подкрепа за него огорчените вярващи хора...

Свети Нектарий - митрополит Пентаполски
(1846-1920 ), чиято памет се чества на 9 ноември, е един от любимите и известни светци на Светата Православна Църква!


"Поток от поклонници от цяла Гърция и чужденци всеки ден пълнят малкия двор на Егинския манастир "Света Троица", където Свети Нектарий само преди 90 години е ръководел духовно монахините и пребивавал в молитвен подвиг и ангелски живот.


Гробницата, уредена като малък параклис, винаги е препълнена. Пред нея е кладенецът с целебната вода, бликнал по молитвите на Св. Нектарий.

В запазената му скромна килия привлича вниманието голямата чудотворна икона, пред която той всеки ден се молел. От килията се излиза на малка тераса, където е борът. Тук Св. Нектарий е беседвал с монахините. Във всяко време могат да се видят поклонници, уединени в молитвени съзерцания. Колко просби са отправени и колко сълзи са пролети по тези места, само светецът знае.


Св. Нектарий и днес видимо присъства и благодатно дарява всеки с утеха и радост, която пречиства духа."


Това са чудесните слова, които четем за светеца на корицата на малката книжка / биографичен очерк за светеца /, озаглавена "ЖИТИЕ на Свети Нектарий Егински", написана с много любов и благоговение пред Бога и светеца от френския православен свещеник отец Амвросий Фонтие.


На стр. 16 в тази малка книжка има откъс от една поема на Светеца, съставена в прослава на манастирския живот и посветена на един монах. В този откъс четем следните духовни наставления, написани от самия Св. Нектарий:


"Обичай молитвата, поста, бдението.
Бъди усърден в работата, прекарвай в мълчание /времето си/.

Бъди съвършен в смирението, приличието, търпението, постоянството, разсъдителността и вниманието.

Бъди скромен, целомъдрен, съвършено послушен, милосърден, безпристрастен, незлопаметен.

Прoявявай самоотверженост, благородство, благотворителност, правота на духа, невинност, чистосърдечие.

Принуждавай себе си, не забравяй труда.

Придобий любов към труда, прогонвай страха, отхвърляй гнева, имай спокойствие на духа.

Затвори себе си за желанията на страстите.

Не проявявай никаква грижа, никаква загриженост или по-скоро имай само една грижа - да напредваш в духовния живот.

Бори се, търси съвършенството, за да принесеш плодове, достойни за покаянието си.

В сърцето си пази спомена за Името на Небесния Жених, никога не преставай да Му служиш.

Обичай да пребъдваш в двора на Господа и да възпяваш от все сърце своя Творец и Бог."


Наставления, в които откриваме изключителната Божия премъдрост и любов, вложени от Твoреца в сърцето и душата на този необикновен Учител на Църквата, призван от детството да бъде духовен пастир на любимия Божий народ, за да се сбъдне неговото детско желание, разкрито чрез стиха от 50-ти Псалом, който обичал да повтаря непрекъснато:
"Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат".


За това Божие преопределение за живота на светеца и за неговото всеотдайно служение на Бога и Църквата може да прочетем в Житието на Светеца:

http://www.pravoslavieto.com/life/11.09_sv_Nektarij_Eginski.htm


Пак в тази книжка на френския отец Амвросий четем следното:


"В Православната Църква не е запомнена по-скорошна канонизация от тази на св. Нектарий.
На 5 ноември 1961 г., Егина вписа още една славна страница в своята златна книга. Онзи, когото бе посрещнала мъртъв преди 40 години, на 10 ноември 1920 г., бе сега носен тържествено в своите мощи от манастира "Св. Троица" до Егинската катедрала, за да бъде официално провъзгласена неговата святост."

Тази святост помага и днес на всички ни, за да се доближим до Божието величие и слава, за да осъзнаем Великата Божия любов към нас, грешните и недостойните, и да ни призове към покаяние...
Затова нека и ние, заедно с автора на Тропара, написан в чест на Светеца, да почетем Светлата му памет, прославяйки Любимия Творец:

"Верни, да почетем сина на Селиврия, покровителя на Егина, стълбът на Православието, истинския другар на Добродетелите - Нектария.

Да почетем духоносния Христов служител, живял в наши дни, от когото се излъчва сила за изцеление за тези, които с вяра зовят:

Слава на Христа, Който те прослави!

Слава на Този, Който те направи Чудотворец!

Слава на Този, Който дарява чрез тебе на всички изцеление!"



Свети Нектарие, Егински Чудотворче - моли Бога за нас!!!...