"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

четвъртък, 3 май 2012 г.

Покана за Нова изложба в Художествената галерия - гр. Казанлък



Художествена галерия - Казанлък има честта и удоволствието да покаже изложба живопис, графика и рисунки на известния български художник академик Румен Скорчев, която ще бъде открита на 03.05.2012 г.(четвъртък) от 18.00 часа и ще продължи до 03.06.2012. Заповядайте!


Академик Румен Денев Скорчев е български художник, работещ в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света.

Роден е на 7 октомври 1932 г. в град Търговище. От 1950 до 1952 г. е общ работник в каменовъглени мини на град Перник. През 1957 г. се дипломира като инженер-паркостроител в Лесотехническия университет, а през 1964 г. се дипломира в Националната художествена академия. Художествен редактор и главен художник на изд. „Народна младеж”. Професор в катедра „графични изкуства” в НХА. От края на 60-те години Скорчев добива популярност в България и чужбина с участието си и награждаването в множество международни изложби. Стипендиант на японската фондация Kokusai Koryu Kikin (1979). Има самостоятелни изложби в Австралия, Италия, Индия, Холандия, Люксембург, Кюрасао, Русия, Швейцария, Германия, Австрия, Ирак, Норвегия, САЩ и др. Получил е над 40 национални и международни награди. През 1970 г. за графиката си „Надежда” получава „Златния медал” на ІІ Международно биенале в гр. Флоренция, Италия и творбата, по регламент става притежание в галерия „Уфици”. Присъдени са му пет пъти годишните национални награди – за илюстрация (1972 и 1984 г.), за графично изкуство (1974 и 1987 г.) и за рисунка (1979). Вписан в Почетния списък „Х. К. Андерсен” за книгата „Храбрите щурци” от Ас. Разцветников. Почетен медал и диплом с „Благодарност” от Министерство на културата на Русия за популяризиране творчеството на Ал. Пушкин чрез книгите, които е илюстрирал. Наградата на Министерството на културата на България за 24-ти май през 2008 г.

През 1973 г. е получил Златен медал на международното биенале в Братислава за илюстрациите към „Майстор Ханс Рьокле” от И. и В. Корн. Награди от биеналетата в гр. Листовел, Букурещ, Москва, Риека Лайпциг, Варна и др. Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни – „Храбрите щурци” от Ас. Разцветников, „Девет приказки и две в повече” от К. Чапек, „Малки жабешки истории” от Йордан Радичков, „Приказки” от Братя Грим, лириката на Анна Ахматова, Александър Блок, Пушкин, Петрарка, Омар Хаям, Хименес, Яворов, Вапцаров и др.

През 1982 и през 1994 г. е представен с творби в Швейцарската енциклопедия Who’s Who in Graphic Art за Приложната графика на 20-ти век. А през 1990 г. е включен в двутомното издание за 300 съвременни художници в графичното изкуство, издадено от Международния център за изкуство в Киото, Япония.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, на областните галирии в България, галерия „Албертина” – Виена, музея „Виктория и Албърт” – Лондон, Национална галерия – Вашингтон, САЩ, музея „Лудвиг” – Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехтмузеум – Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро – Египет и др., както и в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др. Благодарение на контактите си с японския университет „Сейка” Скорчев подпомага културния обмен на Япония и България, като организира разменни изложби на художници от двете страни.
...
Снимката на художника е взета от Интернет:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2

"Царице моя преблагая" - поздрав за всички читатели!