"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 29 февруари 2016 г.

За любителите на изобразителното изкуство

РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ КАЗАНЛЪК    
КАРЛ ЙОРДАНОВ /1905 – 1976/ - ЖИВОПИС, ГРАФИКА

Поредната изненада, която Художествена галерия Казанлък поднася на любителите на изобразителното изкуство, е изложбата на един малко познат на широката публика, но високо ценен в професионалните среди художник от 20-ти век - Карл Йорданов.
Портрети и автопортрети, пейзажи, натюрморти, ранни учебни рисунки, графики все творби, създадени с изключително майсторство от признатия професионализъм на родения в София художник, цял живот опитвал да извади наяве красотата и смисъла на обикновените, прости неща.

Картините за изложбата, пътуваща от миналата година из страната, са предоставени от Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен - Галерията, която притежава впечатляваща сбирка от близо 500 произведения на художника. С избрана част от тях е подредена настоящата експозиция, представяща автора и като майстор на колорита в натюрморта, на психологизма в портретния жанр, както и на поетичната съзерцателност в пейзажа.
 

Името на Карл Йорданов е свързано още и с богатата му дейност като реставратор. След едногодишен курс в Берлин, Мюнхен, Перуджа, Венеция и Милано е назначен за реставратор в Археологическия музей – София /1939-49 г/., работи в областта на църковната фрескова живопис. Участвал е при изографисването и реставрирането на множество църкви, манастири и възрожденски къщи.
 
Връзката на Карл Йорданов с Казанлък и региона са дейностите му около реставрация на стенописите на Храм-паметника „Рождество Христово” в с. Шипка през 1956 г., както и тези на Казанлъшката Тракийска гробница.



Изложбата на Карл Йорданов се открива на 2 март 2016 г. /сряда/ от 18.00 ч. и ще остане в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък до 27 март 2016 г.  

МОЛЯ ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!