"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 27 февруари 2012 г.

Фотоизложба за Света Гора - докосване до Светостта на Атон!




Уважаеми читатели!

На 21 този месец бе открита в Изложбената зала на ул. "Искра" в нашия град една чудесна ФОТОИЗЛОЖБА със снимки от Атон.

Идеята за подготвената ФОТОИЗЛОЖБА е на хора от нашия град Казанлък и от Ст. Загора, които през последните 5 - 6 години са посетили това свято място по няколко пъти, за да помогнат, с каквото могат, на нашия, Зографския манастир.

Имената им също бяха посочени в началото при откриването на тази фотоизложба. Същите тези хора бяха и организаторите на тази чудесна празнична за съгражданите ни вечер, които споделиха с нас, присъстващите, всичко онова, което ги е впечатлило на Атон. Това са: Данчо Данчев, Петър Марчев, Апостол Зарев, Марин Добрев, Димо Узунов и др.


Самите те са станали основатели на движението "Път за Атон". Част от тях бяха и лектори вечерта, като г-н Марчев, Марин Добрев, Димо Узунов, разказвайки за неземната красота на Атон или за чудесата, извършени на това свято място от Майката Божия или Светците; за Чудотворната икона на Св. Георги ( както и за втората икона на Светеца, която не е така известна сред вярващите хора); за построяването на Зографския манастир; за името, което му е дадено по чуден начин.

Тържествената вечер започна с църковни песнопения, като :"Достойно есть", "Тебе поем", "Слава Отцу", "Молитва", "Покаяние", които песнопения създадоха една задушевна духовна атмосфера още в самото начало.
От всички снимки, направени на Атон (повече от 350), организаторите бяха подбрали само 35 от тях - най-красивите - за своята ФОТОИЗЛОЖБА.

След направения кратък преглед на историята на нашия, Зографския манастир, от г-н Марчев, последва и разказ за чудото с иконата на Свети Георги, превърнало се в едно от основополагащите чудеса, с които се поставя началото на този манастир.

Изключителен интерес сред присъстващите бе разказаното от г-н Марчев чудо, случило се по време на откриване на паметника на 26-та зографски мъченици, пострадали от латинците в защита на своята Православна вяра, доказвайки със своята смърт Силата, Чистотата и Красотата на Православието.


Изкуствоведът Марин Добрев, Директор на Старозагорската художествена галерия, запозна накратко присъстващите с историята и забележителностите на всички останали манастири на Атон, показвайки изключително красиви фотоси от тези дивни места на неземна Красота и Святост, говорещи сами по себе си за Духовното богатство на Атон.

"АТОН НЕ Е МЯСТО ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ РАЗХОДКИ, А ЗА ПОКЛОНЕНИЕ! ТОВА Е ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ГРАДИНА НА БОГОРОДИЦА", А СПЕЦИАЛНО ЗОГРАФСКИЯТ МАНАСТИР Е "ДОМ НА СВЕТИ ГЕОРГИ", КАКТО САМ СВЕТЕЦЪТ Е НАРЕКЪЛ ТОЗИ МАНАСТИР.
...
ПЪТЕКИТЕ, ПО КОИТО СЕ ВЪРВИ, ПО КОИТО СЕ МИНАВА ОТ ЕДИН МАНАСТИР КЪМ ДРУГ, СЪЩО СА НЕЩО СВЯТО. ВЪРВИШ ПРЕЗ ЕДНА РАЙСКА ГРАДИНА, В КОЯТО ВСИЧКО Е ПОДРЕДЕНО СВИШЕ. ТУК ДУХЪТ ТИ СЕ НАСТРОЙВА В ХАРМОНИЯ С ТОЗИ ДУХ, КОЙТО Е НА АТОН."

Така, с тези заключителни слова завърши своята лекция изкуствоведът Марин Добрев, след чието слово бе най-вълнуващата част от тържествената вечер - срещата със Светогорски монах, а също и беседата с него - йеромонах Пимен, гост на града ни и представител на Атон, на нашия Зографски манастир.

Той говори отново за величието и светостта на манастира; за чудесата, които се случват в него; за обичта на братята монаси към всички, които винаги са "добре дошли" на Атон, дори и да са от други вероизповедания - осигурява им се безплатна храна, подслон, само има някои ограничения спрямо тях - не се допускат до службите.


Най-много говори йеромонах Пимен за Великия пост, за нуждата на всички нас, хората, от ИЗПОВЕД!!!

Дори се обърна към всички ни със своята конкретна молба: "Моля ви да отидете и да се изповядате на вашите духовници, защото виждаме на Запад как там, където няма ИЗПОВЕД, хората имат нужда от психолози."


Призова още вярващите хора да не се влияят от това, което се говори или пише за Бога и Църквата, защото: "Църквата е свята, Бог е свят!" - каза отец Пимен.


Когато го попитаха за броя на нашите, българските монаси, там, на Зограф, то той, посочвайки точната им цифра / 32 монаси и 7- 8 послушници в момента /, то той каза, че не е от значение количеството, а качеството на вярата ни в Бога, но това само Бог знае.

И йеромонах Пимен отново подчерта, че манастирите са място за духовна и телесна, физическа работа в името на Бога, посочвайки, че най-голямото Чудо е, когато хората идват в Света Гора понякога просто от любопитство, а се връщат променени!!!

Той отново направи своята съпоставка с времето, в което днес живеем, което със своята динамика, просто ни обезличава като личности, казвайки:
"В манастирите трябва да се ходи с тази настройка: човек да помоли за прошка на греховете си; защото в днешно време, виждаме от вестниците, човек на какво е способен."


Говори за моралния упадък на човешката личност, причината за който е липсата у нас на християнските ценности. Говори дълго време за семейството, за ролята му в обществото за отглеждането и възпитаването на децата в духа на християнския морал...

Дълго време говори и за Хилендарския манастир, разказвайки за историята му през вековете, в отговор на въпроса, който му бе зададен от присъстващите.

Изключително интересно бе неговото мнение за т. нар."благодатни старци", които и днес съществуват на Атон по неговите думи, но... според отец Пимен, "благодатен старец" е не този, който върши чудеса, а този, "който може да доведе душата ти до Бога, да я постави "на колене" пред Него, да те доведе по състояние на покаяние за греховете ти" - подчерта отецът.


Дълго време говори за ценните неща, които са там, на Атон. А това са: МНОГОБРОЙНИТЕ МОЩИ НА СВЕТЦИТЕ, КОИТО СЕ ПАЗЯТ ТАМ; ЧУДОТВОРНИТЕ ИКОНИ; СТЕНОПИСИТЕ; РЪКОПИСИТЕ, ЗАПАЗЕНИ В БИБЛИОТЕКИТЕ КЪМ МАНАСТИРИТЕ!!!...

Тази изключително вълнуваща за всички ни среща завърши с отговора на последния зададен му въпрос, на отец Пимен - въпросът за България. За промяната на ситуацията в България. За излизане от кризата на България. България, която всички обичаме и за която много ни боли...

Но на този въпрос отецът отговори: "Само Бог знае дали ще се оправи България - само Той знае..."
"Но важното е, каза отново отец Пимен - ДА СЕ ПОКАЕМ! ДА ПОМОЛИМ БОГ ДА НИ ПРОСТИ. ТРЯБВА ДА ОПРАВИМ ОТНОШЕНИЯТА СИ С БОГА ВСЕКИ ПООТДЕЛНО."
...

Да, да се покаем пред Бога! Да "поправим" своите отношения с Бога! Да "изправим" своя живот по Божието Свято Слово. А тогава - и проблемите в страната ни ще се разрешат или поне ще намалеят със сигурност.

Срещата завърши с личното благословение на всеки от присъстващите от отец Пимен, а също и с раздаване на светогорски иконки - на Майката Божия и на Свети Георги - за благословение на домовете ни.

Среща, която дълго време ще се помни от всички нас, които отнeсохме в сърцата и душите си частичка от досега до тази Божия Святост и Любов, които царят на Атон.


А тази чудесна ФОТОИЗЛОЖБА ще остане до 29 този месец. И всички, които все още не са успели да я посетят - то все още може да направят това!

С обич към всички читатели!

Материалът подготви: Кина Златева

Снимката на Зографския манастир и на иконата на Св. Георги са взети от Интернет:
http://www.pravoslavieto.com/manastiri/aton/zograph/index.htm