"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 6 март 2013 г.

За Божествената правда и смирението...



Уважаеми читатели! 
Снимка
Често пъти казваме, че се молим, а... Бог не отговаря на нашите молитви.
Често пъти мислим, че сме прави, а всъщност нашата, човешката правда, се разминава 
с Божията правда., която понякога не познаваме дори... 
 
Какво всъщност представлява Тя - Божията правда? 
Отговор на този въпрос ще намерим в размислите на Стареца Паисий, чиито книги са сред най-четените в последните няколко години.
 
*******
Божествената правда е изоставяне на собствената воля в името на Божията, смирението е принизяване на собствената воля и издигане на Божията воля, послушанието е да нямаш своя воля и да се покоряваш на другите, молитвата е освобождаване на ума от собствените желания и съсредоточаване върху Бога. 
 
Виждате, че която и добродетел да вземете, вие сте воден към същия резултат: премахване и очистване на собствената воля. Човек може да напредне духовно и да има полза, само ако успее да сведе собствената си воля до нула
 
Когато американците искат да изпратят ракета в космоса, те правят същото: броят от десет до нула. Щом стигнат до нула, ракетата се изстрелва и издига. Същото може да приложим и към душата - когато започнат да намаляват желанията и душата се очисти, тя се издига към Бога!
 
Трябва да измъкнем душата си от страстите и да оставим Божествената благодат да действа в нас. Колкото повече се очистваме, толкова повече позволяваме на Божествената благодат да действа. Когато душата изцяло се очисти от собствената воля и се смири напълно, тогава тя ще види Христовата благодат и изпълнението на всички Негови обещания.
 
Бог силно обича човека; Той знае много добре проблемите на всеки от нас и иска да ни помогне още преди да сме Го помолили за това. Понеже Бог е всемогъщ, няма трудности, които не би могъл да преодолее, с изключение на една. Трудността, която Бог среща, и, повтарям, тя е единствената, е тази, че Той “не може” да помогне, когато душата не е смирена. Бог “тъгува”, защото вижда как Неговото създание страда, но Той “не може” да предложи никаква помощ. Каквато и помощ да предложи, тя би наранила човека, защото духът му не е смирен.
 
Благочестивият християнин не върши добри дела за своя изгода, т. е. за да получи награда, или за да избегне ада и да отиде в рая, а единствено защото обича доброто и го предпочита пред злото. Всички тези неща са естествена последица от доброто и идват в душата ни, без тя да ги е желала.
 
Човек се стреми към духовен напредък и моли Бог да му даде любов, молитва, послушание и всички други добродетели. Трябва да знаем, че докато не се смирим, Бог няма да ни ги даде, без значение колко дълго и усърдно се молим. Ако единствената ни цел е смирението, тогава Бог даром ще ни даде всичко друго.
                                                                                                         
                                                                                                     Старецът Паисий
*******
Други ценни мисли на Стареца Паисий:
http://sveta-gora-zograph.com/books/St.Paisii_ot_Sv.Gora/book.html#d0e201

 
Източник:  Публикация във Фейсбук на Den Na: http://www.facebook.com/groups/pravoslavie.orthodox/10151519417995090/?notif_t=group_activity 
 
...
Нека почива в мир душата на Стареца Паисий в Божието царство и нека се моли за всички нас да бъдем верни и смирени Божии чада! Амин.