"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

сряда, 16 май 2012 г.

"Трябва да позволиш на Щастието да дойде при теб..." - Мартин Пепелджийски




"Трябва да позволиш на Щастието да дойде при теб (децата винаги му позволяват)!" - Мартин Пепелджийски

Мартин Пепелджийски! Той е добър, амбициозен и интелигентен млад човек. Изключително силно впечатление ми направи името на сайта "Усмивка - Щастието като път!", в който открих неговото име. Сайт, за който бях информирана от авторката на различни по жанр творби Ели Зарева.

Тук, в този сайт, открих и много публикувани материали, близки по тематика с християнските ценности, които изграждат позитивната нагласа на човека към всичко онова, красиво и смислено, което ни заобикаля. Открих и много интересни инициативи в този сайт, които ме накараха да се замисля над любовта на тези млади хора към творците - любов, изразена в реални дела...

Затова реших да представя този сайт usmivka.org и на своите читатели в блога. Надявам се, че много от тях ще намерят изключително ценна информация в този сайт, особено в неговата "Позитивна мрежа". А и ще се запознаят по-отблизо и с Мартин Пепелджийски!

Кратка информация за него:

Мартин Пепелджийски е съосновател и един от авторите в сайта „Усмивка – Щастието като път!“, който дава поле за изява на творческите способности на хората в различни области. Негова е и идеята за създаване на „Позитивна мрежа“ от български блогове и сайтове, пишещи на позитивни теми. Ето какво сподели Мартин с нас:

- Какво представлява usmivka.org?

- Усмивка е сайт за щастливи хора, за споделяне и подкрепа, в който се чувстваш оценен и окуражен. Целим да вдъхнем смелост на всеки, който дръзне да твори с отворено сърце! С радост забелязваме, че и посетителите на сайта са изключително позитивни и отворени личности.

- Какво е за теб и за екипа на usmivka.org Щастието?

- Както мотото ни гласи, Щастието е път! Това значи, че то не е крайно действие, което или го има, или го няма. Според мен Щастието е процес, който еволюира в живота на всеки човек. Ако се надяваш да си щастлив след като си купиш нова кола или апартамент /оздравееш/, децата ти завършат, то никога няма да се почувстваш пълноценно щастлив! Винаги ще „гониш хоризонта“. Затова бъди щастлив още сега! Именно! Забрави за злободневните проблеми, вдигни глава от компютъра и погледни небето. Тази синева, която не забелязваш в ежедневието си, би те направила изключително щастлив, ако си се излегнал на борда на яхта в Тихия океан, нали? А небето и Щастието са все същите! Способността ти да им се наслаждаваш се променя. Добрата новина е, че всичко е в твои ръце. Лошата новина е, че всичко също е в твои ръце. Усмивката ще ти помогне новината да е добра за теб!

- Труден ли е пътят към Щастието и от какво се нуждаем, за да вървим по него по-лесно и да бъде пътят по-приятен?

- Не, пътят към Щастието не е труден, защото самият той е Щастие! Ако си представиш Щастието като малка къща, която се вижда в края на нагорещен асфалтов път, никога няма да стигнеш до нея! Но ако свалиш обувките и се насладиш на топлината в стъпалата си, вдишаш аромата на крайпътните дървета, поздравиш останалите минувачи на пътя, ще видиш, че вече си в тази къща, олицетворяваща Щастието. Трябва да позволиш на Щастието да дойде при теб (децата винаги му позволяват). Няма друг начин да го усетиш пълноценно.

- Разкажи малко повече за Позитивната мрежа – какво представлява? Трудно ли намерихте сайтове, които да пишат на позитивни теми или се изненадахте колко много хора в България пишат за това?

- Позитивната мрежа е една от първите ни инициативи, която може да се опише като място, в което поставяме връзки към български сайтове с положителна насоченост. За малко повече от година се свързахме с авторите на 55 сайта и ги включихме в мрежата. Определено ни изненада високият брой сайтове, които имат положителна насоченост. Голяма част от тези блогове и сайтове пишат за позитивното отношение и са отдадени на „проповядването“ на положителната нагласа към живота, което ни очарова. Покрай позитивната мрежа завързахме и няколко приятелства, включително с екипа на ОМ. Приятели, благодаря ви за ентусиазма и жарта, с които правите сайта-медия!

- Случвало ли ти се е да те разберат погрешно или критикуват usmivka.org?

- И да, и не! Виждали сме и горещо одобрение, и хладно безразличие. Най-фрапиращият случай беше, когато ми казаха „да се върна в реалния живот“. Честно казано, реалният ти живот ще е такъв, какъвто сам си го направиш. Ако го моделираш с новини за катастрофи и престъпления, няма как да повярваш, че има и друг живот. За Щастие това са единични случаи, масово хората са отворени към промяна и искат да променят нагласата си към света към по-добра.
...
Благодаря ти най-сърдечно за всичко това, което сподели с читателите!
...

На него, Мартин Пепелджийски, съоснователя и автора на сайта „Усмивка – Щастието като път!”, нека му пожелаем успех! Нека бъде Щастието вечен спътник в живота му! А също и Любовта! Тази Божия любов, за която е писано и в Светото Писание, че няма любов по-голяма от тази – "да положиш главата си / т.е. живота си/ си за своите приятели!"

Той не полага живота си за тях, но за тях е създал всичко необходимо в своя сайт – сайт, с различни възможности за творческа изява, за да помага на всеки творец, осмелил се да изяви творческия си талант, в някоя от посочените области, като: Литература, Кулинарно изкуство, Изобразително изкуство, Фотография, Събития, Споделено, Сръчни ръце, Пътеписи.

И не само помага на своите приятели, за които създава не просто един сайт, а цял проект за създаване на "безопасна среда "за творците, в която те са "поощрявани и подпомагани, без критика или неразбиране!"

А колко рядко се срещат такива хора – колко рядко! Той е един от тях!

Той – Мартин Пепелджийски, който е не само добър, амбициозен и интелигентен млад човек, както посочих в началото на представянето му, от когото струи изключително светло чувство на позитивизъм, но е и изключително скромен младеж. А такива хора се срещат още по-рядко...
...

Точно в този сайт за първи път включиха стихове от нашето съвместно творчество с Ели Зарева, като първото наше стихотворение беше с духовна тематика - "И тогава... Пролет ще е пак!", а последното наша съвместна творба, включена в usmivka.org е "Българка - най-красивата Жена!"

Тези, както и останалите творби, наши и на всички други творци, а и всички инициативи в този сайт, читателите могат спокойно да разгледат в usmivka.org.

Ние, Ели Зарева и аз, Кина Златева / Детелина/ му пожелаваме отново много, много щастие и много "усмихнати дни" да има в живота му!

Да бъде все така добър и човечен!

Бог да бди над него и да го закриля от всяко зло, водейки го по пътя на Правдата и Любовта!

С благодарност и обич - духовна обич!
...
Красивото цвете е взето от Интернет / от Netlog - от албума на Ели Зарева/.




Важно ново съобщение за любителите на изобразителното изкуство



Уважаеми посетители!

От днес - 16.05.2012 г., постоянната експозиция в родната къща на академик Дечко Узунов е отворена за посетители.

Работно време: от 09.30 до 13.00 и от 14.00 до 18.30 часа. Почивни дни - понеделник и вторник.
Екскурзоводът с удоволствие ще Ви покаже и къщата с експозиция на проф. Ненко Балкански. Заповядайте!
......

Художествена галерия - Казанлък и Исторически музей "Искра" ще се включат в традиционната Нощ на музеите и галериите на 19.05.2012 /събота/. Вратите са отворени за безплатни посещения от 18.30 до 24.00 часа.

Очакваме Ви!

...

Благодаря на служителите на Художествена галерия Казанлък и на Историческия музей "Искра" за изпратената информация!
...
Пояснение: Снимката на Художествена галерия Казанлък е от сайта на Община Казанлък, а красивите бели люляци са взети от Интернет / от Netlog - от албума на Ели Зарева/.