"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 11 май 2020 г.

Светите равноапостоли Кирил и Методий

                                                                                Уважаеми читатели,


Днес, 11 май, Българската Православна Църква почита паметта на Светите равноапостолни Кирил и Методий, дарили ни Славянската писменост и Светлината на Христовото учение, избавяйки ни от духовния мрак на езичеството и повеждайки ни по Спасителния път на Вярата - ЧИСТАТА ХРИСТИЯНСКА ВЯРА, за да бъдат спасени за вечността нашите безсмъртни души.

Нека бъдем признателни за това Велико дело, за което сам Бог ги призова, а те, Светите братя Кирил и Методий, отдадоха всичките си знания и сили и всеотдайно се трудиха за духовната просвета на славянските народи / те и техните ученици /, разпространявайки неуморно библейските истини за Великата Божия Милост и Любов към целия човешки род; воювайки за правото на всеки народ да чете и пише на свой роден език.

Днес, от дистанцията на времето, ние не само че не забравяме техния духовен подвиг, но и все повече се замисляме над тяхната всеотдайност и любов, над техния самопожертвователен живот, изживян до последния миг в името на това Велико просветно дело, увенчало имената им с ореола на Светци, почитани и обичани от всички славянски народи, както и от нашия български народ, който носи в сърцето и душата си с искрена обич имената им и разказва за тях на децата от поколение на поколение с чувство на дълбока признателност и благодарност!!!...

Нека днес, в Деня на техния празник, 11 май, се помолим на Светите братя да бъдат наши молитвени закрилници пред лицето на Бога - на цялата Света Троица!
* * *
О, свети славни равноапостоли, Кириле и Методие, просветители на славянските народи в християнската вяра и благочестие! Приемете това наше моление, бедно на слово, но поднесено с искрена любов към вас и святото ви дело, и ни изпросете от Христа Бога да останем верни чеда на Неговата Православна Църква и достойни граждани на Българското ни Отечество, та заедно с вас и всички родни светии да влезем в радостта на нашия Господ, пеейки Му победната песен: Алилуия!

Из Акатиста на Свв. Кирил и Методий ( Кондак 13)
Изд. "Витезда"

Пояснение: Иконата на Св. Св. Кирил и Методий е взета от интернет!