"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 15 март 2013 г.

Безценни съвети за нашето духовно преуспяване



Снимка Скъпи читатели!

Предоставям на вашето внимание тези безценни съвети за духовно преуспяване, които са на светите отци на Църквата.
...
Веднъж учениците попитали своя мъдър учител: "Защо лошите наклонности лесно завладяват човека, а добрите - трудно и не остават трайно в него?"

- Какво ще стане, ако се остави здраво семе на слънцето, а болното се зарови в земята? - попитал старецът.

- Доброто семе, оставено без почва, ще загине, а лошото ще поникне, ще даде болен стрък и лош плод - отговорили учениците.

- Така постъпват и хората: вместо да творят добрите дела тайно и дълбоко в душата си да отглеждат добрите пориви, те ги оставят на показ и така ги погубват. А своите недостатъци и грехове, за да не ги видят другите, крият дълбоко в душата си. Там те растат и погубват човека в самото му сърце.
Вие обаче бъдете мъдри!
...

Източник: Публикация във Фейсбук от Anna Мihaylova.
...

Да, нека последваме съветите на този мъдър старец и с Божията помощ "да творим добрите дела тайно и дълбоко в душите си, отглеждайки там добрите пориви"!!!
А своите недостатъци и грехове да разкрием пред Божия Син, нашия Господ и Спасител, Който ще ни избави от тях, за да не ни погубят - духовно и физически... Амин.


И други мъдри съвети може да прочетем на Св. Тихон Задонски, на Св. Варлаам Нови, на Св. Макарий Велики, които могат да ни помогнат много, за да запазим душевния си мир:

Дивни утехи дава на ухапаните от клеветата св.Тихон Задонски. Той казва:
"Без Бога нищо не ни се случва. Затова и клеветническият език ни напада по Божие допущение. Търпи прочее, каквото и да ти прати Бог. Той чува клеветата и вижда твоята съвест...
Утешавай се с това, че лъжливо си набеден. Чистата съвест е велика утеха. По-добре е да се утешава човек от едната съвест, макар и цял свят да го охулва, отколкото да бъде изобличаван от съвестта си, макар и цял свят да го хвали
."
От: Светогорски цветове
Публикувано във Фейсбук от Елена Дойчева.
...

Св. Варлаам Нови:
"На Страшния съд праведните ще бъдат познати само по своето смирение и по това, че считат себе си за недостойни, а не по своите добри дела, даже и да ги имат. Това е правилното отношение."

От: Красотата на Източното Православие или "Потъналото съкровище"
Публикувано във Фейсбук от Димитър Петров.
...

И още нещо ми направи впечатление, което също съм копирала, но не съм отбелязала името на автора на тази публикация.
Авторът на самите размисли обаче е Св. Макарий Велики. Този цитат е от неговото слово "За пазенето на сърцето"/ Слово 1, Глава 1/:

"Как може, който и да било, да каже: “понеже постя, водя страннически живот, раздавам имуществото си, аз съм свят”? Нима някой е свят, ако не е очистил вътрешния си човек?
Защото очистването не е само въздържане от лоши дела, но придобиването на съвършена чистота, на чистота в съвестта.
Напрегни, човече, мисълта си и влез при този пленник и роб на греха - твоя ум, и разгледай внимателно на самото дъно на твоя ум, в дълбината на помислите, в така наречените "тайници на твоята душа", тази извиваща се и гнездяща там змия, която те уби, като порази най-главните членове на душата ти; защото сърцето е необятна бездна. И ако убиеш тази змия; тогава се хвали с чистота пред Бога. А ако - не; тогава, като се смириш, бидейки нуждаещ се и грешен, умолявай Бога заради своите тайни." ...
Колко ясно и мъдро е казано от Св. Макарий Велики: ДА СЕ СМИРИМ И ДА УМОЛЯВАМЕ БОГА ДА НИ ПОМОГНЕ ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ СВОИТЕ "ПОРОЧНИ ТАЙНИ НА СЪРЦЕТО И УМА", ЗА ДА ПРИДОБИЕМ ОНАЯ "СЪВЪРШЕНА ЧИСТОТА - ЧИСТОТА НА СЪВЕСТТА НИ", ЗА КОЯТО НИ ГОВОРИ СВЕТЕЦЪТ! АМИН.