"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 30 януари 2012 г.

Художествена изложба: "Европейски градове през очите на български художници"



ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА: “ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ" -
колекция от фондовете на Градска художествена галерия Стара Загора и Художествена галерия Казанлък!


Освен с магията на маслодайната роза и с богатството на тракийското изкуство, Казанлък се слави и като град на художници. Тук са родени много художници, някои от които бележат едни от най-високите върхове в българското изобразително изкуство, като: Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Мара Йосифова и др. Ето защо не е случаен фактът, че Казанлък притежава една от най-старите и богати галерии в страната, в която се провеждат множество изложби.
/Из сайта на Художествена галерия, гр. Казанлък /

Ето и Поканата на организаторите на предстоящата изложба Eвропейски градове през очите на български художници”, отправена към всички любители на българското изобразително изкуство:

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че изложбата “Eвропейски градове през очите на български художници” ще радва казанлъчани и гостите на града в периода 31 януари - 26 февруари 2012 година. Чрез тази съвместна проява на художествените галерии в Стара Загора и Казанлък, организаторите напомнят за мястото, което заемат пейзажите от европейски градове в творчеството на българските художници. Тази изключително богата тема е функция както на интереса към специфичния облик на малки и значими градове от стария континент, така и на предизвикателството да се улови неповторимостта на тяхната атмосфера.
В експозицията са включени 50 живописни творби, рисунки и графики на 37 художника, сред които Иван Пенков, Никола Танев, Марио Жеков, Цанко Лавренов, Донка Константинова, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Вера Недкова, Константин Трингов, Владимир Гоев, Вълко Гайдаров, Андрей Даниел и други майстори на четката. Произведенията обхващат периода от 10-те години на 20 век до края на столетието.
Съорганизатори на изложбата са Община Казанлък, Община Стара Загора, Европейски информационен център Европа директно – Стара Загора, Общински офис Казанлък, Градска художествена галерия Стара Загора и Художествена галерия - Казанлък.

Ще се радваме да Ви видим на откриването - 31.01.2012 г от 18.00 ч. в залите на Художествена галерия - Казанлък!

Нека благодарим за поканата на организаторите на тази интересна изложба и им пожелаем успех!

Кина Златева

Творби на български художници - Художествена галерия, Казанлък


Ненко Балкански, Двоен портрет (Ненко Балкански със съпругата си Дора- част от постоянната експозиция в Галерията!)
Андрей Даниел, Акропола

Дечко Узунов, Мадрид
Константин Трингов, Венеция
Любен Зидаров, Амстердамска мозайка
Мара Чорбаджийска, Париж
Марио Жеков, Дубровник
Ненко Балкански, Париж
Цанко Лавренов, Марсилия