"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 29 юни 2012 г.

Преславните свети първоапостоли Петър и Павел - вселенските учители!



Уважаеми читатели!

Днес Светата Православна Църква чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел - тези, които озариха света със Светлината на Христовото учение!!!

Тези свети апостоли Петър и Павел, които Светата ни Църква нарича още и вселенски учители! Те не само че са разпространили Словото Божие, претърпявайки много страдания и гонения, но и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Най-важните обстоятелства на техния живот са описани в книгата "Деяния на светите апостоли", а за апостол Петър е писано - и в Светото Евангелие.


Името на св. ап. Петър се среща на много места в Евангелието. Той е един от любимите апостоли на Христа и почти винаги е бил с него. Така той видял преображението Господне, възкресяването дъщерята на Иаир, бил е в Гетсиманската градина преди страданията Христови, както е отбелязано в книгата "Жития на Светиите" (Синодално издателство). И още: "ТОЙ СЕ ОТЛИЧАВАЛ С ПЛАМЕННА ЛЮБОВ КЪМ СВОЯ УЧИТЕЛ!"

И апостолските трудове на св. ап. Павел били безпримерни. Той сам за себе си говори:"Повече от всички се потрудих" ( 1 Кор. 15;10; 2 Кор. 11:23 ).

Обръщайки в християнската вяра юдеи и езичници чрез мощна евангелска проповед, с личби и чудеса - подобно на другите апостоли - ап. Павел водел най-свят живот. Всички свои нужди и лишения върховният апостол понасял
с дълбоко смирение и с много сълзи сред изкушенията (Деяния на апостолите 20:19).

Въпреки непрeстанните огорчения и унижения, които великият апостол търпял, той срещал голямо уважение у всички свои съвременници, дори у невярващите и у своите гонители. Езичниците, гледайки на неговите чудеса, му въздавали голяма чест (Деяния на апостолите 28:10).
...

Св. ап. Павел запечатал своето апостолство с мъченическа смърт в Рим (по времето на император Нерон) на 29 юни 67 г. едновременно с ап. Петър!!!
( Според друго предание обаче това станало на същия ден, но 1 година по-късно след мъченическата смърт на ап. Петър.)
...
Св. ап. Павел написал по вдъхновение на Св. Дух 14 послания, които съдържат правила за вярата и живота и които - според Св. Йоан Златоуст - "ограждат вселенската църква като стена, построена от диамант."

Апостолът е написал тези послания за утвърждаване и назидаване на новообърнатите към вярата, затова той им обяснява подробно, как те трябва да постъпват и живеят, за да нсоят достойно названието християни. Той учи, че единствен път за оправдание и спасение е живот според дейната вяра в Господа Иисуса Христа, Който умря за нашите грехове и възкръсна за нашето спасение. "Сега - казва той, - когато се освободихте от греха и станахте роби на Бога, вашият плод е светост, а краят - живот вечен
(Римляни 6:22).

А св. Йоан Златоуст, този стълп на Православието и Велик вселенски учител, казва за Светите първовърховни апостоли следните думи:
" Не така е бляскаво небето, когато слънцето разлива своите лъчи, както е бляскав Рим, озаряващ всички краища на вселената със своите две светила -
апостолите Петър и Павел!"
...
Подробна информация за живота и делото на двамата свети първоапостоли Петър и Павел може да бъде прочетена в "Житията на светиите" , Синодалното издателство, откъдето е взета и тази информация.
...
Иконката на светите първоапостоли Петър и Павел, както и снимката с нежните и красиви теменужки, са изпратени от смирения Божий раб отец Петър Маджаров - с обич към светите апостоли и към читателите на блога!
Отец Петър, който носи името на един от светите апостоли...

Благодаря му най-сърдечно от името на всички читатели, като му пожелавам преизобилните Божии благословения за него и Дома му! Амин.

Нека по молитвите на Светите апостоли Петър и Павел Бог благослови всички ни, които почитаме светата им памет! Амин.