"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 6 декември 2013 г.

Свети Николай Чудотворец - един от най-почитаните светци в целия свят!

  УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ! 



Днес Българската Православна Църква чества паметта на Св. Николай Чудотворец - един от най-известните Светци не само у нас, но и в целия свят.

Много са чудесата, за които четем в житието на светеца! Много са и творбите, посветени на този Верен Божий служител с много благодарност и обич.

А в Православния молитвеник четем следното:

"В град Мир, светецо, се прослави като свещенодеец, защото, преподобне, като изпълни Христовото евангелие, положи душата си за Твоите люде и спаси от смърт невинните. Заради това се освети като велик тайник на Божията благодат. "
                                                                                         / Кондак на Св. Николай, гл. 3 /
 Нека и ние в този ден се обърнем към Св. Николай с молитвата, посочена в Православния молитвеник - да благослови Бог по молитвиното застъпничество на Светеца домовете ни, децата ни, близките ни и да ни води Бог по Своя Светъл Спасителен Път! Амин!

МОЛИТВА КЪМ СВ. НИКОЛАЙ МИРИКЛИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ
 

О, пресвети Николае, превъзходни угодниче Господен, горещ наш застъпниче, добри пастирю, учителю и наставниче!

Ти, като пожива ангелски на земята, се яви същински благ ангел и в твоята чудна прослава.

Ние вярваме от всичката си душа и мисъл, че ти, добросърдечни помощниче и молитвениче наш, с твоите истински ходатайства и с благодатта, която изобилно ти е дадена от Господа и Спасителя, винаги ни помагаш за нашето спасение.

И така, приеми, блажени угодниче Христов, и в този час нашите молби и ни запази с твоето застъпничество.

Моли се на Господа, Който дава мир на всички, да изпрати мир на църквите, като събере разделените в едно, и да запази страната ни в мир и тишина.

Моли милосърдния Господ да ни спаси от нашите прегрешения по каквито пътища Той знае.

Моли Него Благия, милостиво да даде на нас и на целия свят всичко потребно.

Помогни на нас, грешните, и падналите духом в този живот.

Измоли Господа Бога да дарува прошка на всичките ни грехове, които сторихме още от младини през целия си живот с дело, с думи, с мисъл и с всичките си чувства.

Моли Господа да ни избави от вечните мъки, та винаги да славим Отца и Сина, и Светия Дух, и твоето покровителство, сега и винаги, и во веки веков.

Амин.

 * * * 
 Източник: ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК; Издателство "Витезда"
* * * 
 Иконата на Св.Николай е от албума на Николай Генчев - художник и иконописец.