"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 6 януари 2012 г.

Свето Богоявление - празникът, който ни обединява в името на Божията безпределна любов!!!


Свето Богоявление - празникът, който обединява всички нас, вярващи и невярващи, в името на Любовта!

Оная голяма и безпределна Божия Любов, за която жадуваме всички ние - хората по лицето на тази земя!

Любовта, която носим в сърцата и душите си, защото всички сме сътворени от Любов и чрез Любов от Великия Творец на този Свят, макар и да не вярваме всички в тази ЧУДЕСНА ИСТИНА!

Любовта, без която не можем да живеем нито миг в този земен свят, защото сърцата и душите ни копнеят за повече радост, доброта и любов!

Любовта! За мен Тя е най-голямата, най-великата сила в този свят!

Тя е най-мощното "оръжие" срещу всяко зло! Оръжие, което не наранява, а лекува; което не огорчава, а радва сърцата ни; което не носи разруха, а съзидание!

Тя е смисълът на целия ни живот тук, на тази земя, и там, във Вечността! Без Нея, Любовта, всичко се превръща в един безкраен ад, защото всичко около нас губи своя смисъл... Нищо истинско, нищо трайно и красиво, нищо мъдро, нищо извисяващо човешката личност, нищо съвършено няма без Любовта...

Самият Бог е Любов! Учението на Божия Син е Учение за Любовта! Цялото Божие Слово е пропито от Любов! Светът, в който живеем, е сътворен от Любов! Ние самите, хората на тази земя, сме сътворени, както знаем, от Любов и чрез Любов, затова сме длъжни да обичаме своя Творец преди всичко, да обичаме света, в който живеем, и да обичаме човека до себе си, защото той е част от нас самите - човешко същество, като нас; Божие творение, като нас самите...

Да, Любовта е всичко в този свят! Тя е безкрайна, както е казал и Шекспир:

"Морето и любовта са еднакво безбрежни!"

Много точно и вярно е това определение за Любовта!!!...

ТАЗИ ВЕЛИКА БОЖИЯ ЛЮБОВ - ТОЛКОВА "ТИХА, СМИРЕНА И НЕЖНА", И СЪЩЕВРЕМЕННО ТОЛКОВА СИЛНА И ИСТИНСКА - БЕ ИЗЯВЕНА ПРЕД НАС, ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, В ТОЗИ ДЕН НА КРЪЩЕНИЕТО НА НАШИЯ СПАСИТЕЛ ВЪВ ВОДИТЕ НА РЕКА ЙОРДАН ОТ СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ...

"Всеки от нас чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух", както е посочено в информацията за този празник, която всеки, който желае, може да прочете в Интернет:

http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/01.06_Bogojavlenie/index.htm

Затова нека не забравяме на Кого дължим своето ОСИНОВЯВАНЕ!

Нека не забравяме Любовта на Божия Син към всички нас и нека Го обичаме и ние -

нежно и искрено!

Нека позволим на Светия Божи Дух да ни ръководи и наставлява по Пътя на спасението! Амин.

Тропар на Богоявление

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан,
откри се поклонението на Св. Троица;
защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син;
и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото.
Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе”.

На Св. Йоан

Кръстител -

с много обич и болка...


И днес светът от Тебе се нуждае,

от Твоя Зов, от Твойта Проповед:

“Покайте се, покайте се, народи,

по всички краища на земното кълбо,

защото Царстото Нбесно приближава –

достойно да посрещнем Своя Бог!!!...


Покайте се, покайте се, народи,

по цялата изстрадала Земя,

преди да дойде този Ден Господен –

Ден Славен, но и Страшен за света!!!...”

...

И днес светът от Тебе се нуждае,

от Твоя Зов, от Твойта Проповед...

Ела при нас, Св.Йоан Предтеча,

кръсти ни във Духовния Йордан!!!..

Написано на 06. 01. 2001 г.

Автор: Детелина Златева

Иконата на Светото Кръщение на Божия Син е взета от Интернет.





Новите книги на отец Захарий Дечев - Дар за учителите, студентите, децата и родителите!




Уважаеми читатели!

Към края на 2011 г. към Изд."ДИМАНТ"- гр. Бургас, бяха издадени две нови книги на отец Захарий Дечев:
"ПЕДАГОГИЧЕСКАТА ИГРА в обучението по религия в началното училище"
и "ХРИСТОМАТИЯ по религия-православие за учителя в детските градини".


"ХРИСТОМАТИЯ ПО РЕЛИГИЯ-ПРАВОСЛАВИЕ" е ново помагало за детските учители по Религия.
Тя е представена на 05 декември 2011 г. в официалния сайт на Св. Синод на БПЦ - Българска Патриаршия ( http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=56370 ), където всеки от читателите би могъл да прочете пълния текст на представянето на тази изключително ценна книга.

Ценна не само за детските учители, но и за самите деца, приобщавайки ги още от най-ранна детска възраст към библейските истини, за да бъдат формирани у тях ония християнски добродетели, които изграждат личността у човека. Личност, която е така необходима за всяко едно наистина цивилизовано общество.


Новата Христоматия от ставрофорен иконом Захарий Дечев!
Тя включва методически насоки за работа с христоматийни текстове. Съдържа месечно тематично разпределение и възрастово ориентираното им представяне - с за 1-ва, 2-ра, 3-та и 4-та група на детската градина.

Включените текстове са изключително ценни, защото са подбрани от творчеството на някои от най-видните ни духовници, църковни и светски писатели, поети, преподаватели по вероучение, катехизатори от старо и ново време.


Със своето разнообразие, задълбоченост и съдържателност тези текстове са напълно подходящи не само за децата от детските градини, но и за работа с ученици от началната училищна степен.


Те са изключително ценно помагало и за родителите, студентите и педагозите, а също така и за всички любознателни читатели, които обичат Бога и Словото Божие.


Изключително силно впечатление прави Обръщението на отец Захарий към учителите, които са поели обучението на най-малките деца в Христовите истини.
Обръщение, в което откриваме не само много обич към децата, но и обич и вяра в учителя, поел в ръцете си най-ценното съкровище на тази земя - Децата:
Пътят на възпитанието на децата в Христовите духовно-нравствени ценности е изпълнен с трудности. За да се върви по него е необходима лична и искрена апостолска всеотдайност и вдъхновяваща любов към Бога, децата и обществото. Да бъдеш учител на децата в детската градина - това е Божие призвание. Вървете по този път с молитва в душата си, с отговорност, несекващо търпение и благословено дръзновение!
Завършвам предисловието към настоящата христоматия и благопожеланията си към вас с текста на молитвата за децата на България, съставена от Св.Синод на Българската православна църква -­ Българска Патриаршия по повод проведеното в София на 24 септември 2010 г. Национално литийно шествиеОбразование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”:


Владико многомилостиви Господи Иисусе Христе! Ти, Който си казал: “Оставете децата да дохождат при Мене, и не им пречете, защото на такива е царството небесно”! (Мат. 19:14) Дарувай и сега Твоята Божествена мъдрост, та нашите деца да могат още по-добре да изучават Твоя закон, да възрастват в истинската спасителна православна вяра и благочестие, да придобиват добри и полезни навици, изпълнявайки Твоите заповеди, за да могат като преуспяват в любов към Тебе и ближните, да израснат боголюбиви и достойи българи, да поживеят в мир, радост и всяко благополучие, и да се удостоят да станат наследници на Твоето вечно царство. Амин!”
~~~

Забележка:
В София Христоматията може да бъде закупена от Църковния магазин (канаския) на Митрополитския храм „Св. Неделя” (на пл. „Св. Неделя”).


* * *
Изключително голяма ценност за Учителя в началното училище е книгата на отец Захарий "Педагогическата игра в обучението по Религия в началното училище".

Достатъчно е да прочетем Уводните думи на автора за значението и смисъла на играта в живота на детето, а именно:

"Играта като феноменално явление е живот и дейност за детето; чрез нея то навлиза в света на възрастните като най-естествен начин за общуване, като личностна самореализация, активност и самостоятелност", а също и да погледнем систематизираното съдържание, поднесено на учителите в следните три части, за да се убедим в изключителната ценност на тази разработка:


I. Генезис на педагогическата игра ( проследява се смислово-генериращите ориентири в играта от времето на древността до утвърждаването на играта в съвременната педагогическа и религиозно-образователна приемственост )


II. Концептуални основи на педгогическата игра ( разглежда се същността, систематизацията, структурата и моделите на педагогическата игра ).


III. Методически специфики на педагогическата игра в обучението по Религия (разглеждат се принципите на педагогическата игра, нейната образователна стратегия, а също и педагогическата игра като дидактическа категория и пр.).


Убедеността в изключителната ценност на този всеобхватен методически труд, написан за подпомагане на учителя, откриваме в Заключителните думи на автора, в които проличава неговата голяма любов към децата, загрижеността му за тях, а също и вярата, доверието в учителя.
Думи, които продължават да звучат в сърцето и душата ни и след като сме затворили страниците на тази ценна книга:

"Живата, емоционална и действеномотивирана игра в учебния час може да бъде не само методически инструментариум в ръцете на педагога, но може да се превърне за него в разцъфнало цвете, ласка и духовна радост, предназначени и специално подготвени за възпитаниците му."

Авторът е твърдо убеден, че тази разработка, насочена към началните учители по религия и към бъдещите студенти по богословие, ще им послужи в тяхната методическа работа "като опорен ориентир", за да бъдат уверени
"в избора на своята индивидуална концепция за урочната дейност".


Авторът още горещо се надява тази разработка "да бъде полезна и за педагогическата практика и на учители и студенти от педагогическите специалности", завършвайки своите Заключителни слова със следните думи: "Очаквам чрез нея да съм провокирал към научно търсене и творческо-методическо преоткриване на заложените в нея теоретични идеи".

Нека благодарим на Бога и на отец Захарий за тези ценни за всички ни помагала!

Нека пожелаем на отец Захарий от все сърце успех и в неговите му духовни трудове за всички нас - учители, студенти, деца и родители!


Представянето на книгите подготви: Кина Златева.

Отличени творби в Третия конкурс "Чудото на Коледа - 2011"!




Отличени творби в Третия конкурс "Чудото на Коледа - 2011", обявен от Младежкия център "Чисти сърца" към Катедрален храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян и Електронния сайт "Всемирното Православие"!

Резултатите са публикувани в сайта на "Всемирното Православие" на 04.01.2012 г. и всеки, който желае, може да ги види ето тук - в "България - новинарски блок", откъдето е взета тази информация: http://www.globalorthodoxy.com/component/content/article/260-2010-01-26-20-58-02/61857--2011-.html

Поздравление!

Третият ни конкурс „Чудото на Коледа” приключи успешно и ни донесе много радост.

Благодарим на всички млади автори, които участваха. Отличените творби са поместени в Коледния брой на в. „Чисти сърца”, но всички останали носят в себе си надежда за повече вяра и мир в живота ни. Творете, млади приятели! Пожелаваме ви много успехи занапред!

Младежки православен център „Чисти сърца

Електронен сайт „Всемирното православие

КОЛЕДА!

Честита Коледа на всички, които вярват в пречистващата сила на доброто и щедростта! Честита да е и на тези, които не вярват!

Аз съм вече достатъчно зрял, за да вярвам в Дядо Коледа, но много ми се иска да мога да кажа, че човечеството е щедро и добро (не само на празник).

Защо включвам в мечтата си цялото човечество? Ами защото и добротата, и щедростта се обезсмислят, ако не са масови. Ако един човек се раздава, а другите – не, това е пилеене на ресурси без смисъл. Затова нека приемем Коледа като време за промяна, пречистване, духовно издигане и победа над злото.

Човечеството има нужда от вяра, защото само Тя може да го спаси от лутането без посока, затъването в материалното, преследването на фалшиви цели.

Бъдете щедри и добри и Бог винаги ще е с вас!

Николай Димитров, 15 г.

с. Търън, общ. Смолян

Вест

Долетя при мене ангел от небето !

Тихо и безшумно ми прошепна на ушето,

че иде отдалеч насам

празник светъл и голям !

Че много-много надалеч

Иисус родил се веч.

Тази нощ земята ще посрещне

за пореден път Рождество Христово.

Тази нощ земята ще се светне с

коледно дърво елхово.

Чуват се насам-натам весели гласчета

"Коледа!”- викат те и бият звънчета.

Заспивайте, заспивайте, душици златни,

та да може утре рано във зори

радост светла, тиха да ви озари !

Росица Неделчева, 12 г.

гр. Поморие

Коледна мечта

Всеки си пожелава различни неща, когато настъпи Коледа. Някои мечти се сбъдват, а други – не. Но понеже Коледа е свят празник, хората винаги се надяват, че желанията им ще се осъществят.

Всички знаем, че на Коледа стават чудеса и всеки се надява на чудо. Аз също! Винаги, когато Коледа наближава, в мен напират различни желания и вярвам, че те ще се сбъднат. Но ако не се сбъднат, аз продължавам да мечтая, защото Бог знае по-добре от мен какво ми е нужно и щом не е изпълнил някоя моя мечта сега, сигурно така е било по-добре за мен или пък желанието ми е било неразумно.

Празникът на Рождеството, тайнството на Сътворението, магията на Новия живот, появата на Спасителя създават атмосфера, в която се диша по-леко, в която спасението е близо и хората са извисени над телесните си страсти. Самата мисъл, че Коледа настъпва, ни кара да вярваме, че дори и най-смелите мечти могат да станат реалност. Например, догодина да няма отвлечени и убити деца, родителите ни да имат хубава работа и да не са угрижени, всички да са здрави! Това обаче няма да стане от само себе си.

Всеки може да мечтае, но не трябва да чака нещата да се подредят сами, а сам да допринася за изпълнението на своите желания. Когато Бог вижда, че човек много силно желае нещо и се труди, за да го постигне, Той ще му помогне да го осъществи. Но ако не се получи, какво пък? Важното е да мечтаем!

Когато човек мечтае за добро, навлиза в друг, нов и чист свят, в който се чувства щастлив, защото има цел и мисия, които го облагородяват и го отдалечават от битовизмите на деня. Ако хората не мечтаят, светът ще бъде скучен, овладян от всекидневието. Всеки трябва да вярва и да не се предава, каквото и да го застига, особено на Коледа! Няма по-голяма радост от сбъднатата мечта! Тя ни дава надежди и ни прави щастливи. Прави ни повече хора, защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! А моята Коледна мечта е да мога да мечтая.

Мечтайте, приятели, за да е по-красив светът! Мечтите са безплатни, но са цяло богатство! Честита Коледа!

Санита Сердарова, 12 г.

с.Търън, община Смолян

Като ангел


Ангелите са мечта

и голяма добрина.

Пърхат с нежните крилца

и закрилят детските сърца.

Искам да съм също като тях,

за туй таз песничка запях :

„Ангелите много аз обичам,

в бяло като тях се все обличам

и да съм добра се аз заричам…”

Вижте колко много им приличам!

Елица Ганева, 8 г.

гр. София

Вяра

Вяра нужна е на всички

като зърното мъничко…

Тя помага ни в беди –

за разбитите мечти.

И, когато сме сами,

тя е хляб за трудни дни.

Път към времето ни прави,

в скръб не ще ни изостави,

в непосилна самота

раните лекува тя.

Истинска, непокорима,

слънчева, неповторима –

като вечен пламък тя

свети в нашата душа…

Щом погледнем към небето,

Бог изпълва ни сърцето

с ангелска красива песен,

с полъх на живот чудесен

Поля Кузманова, 17 г.

гр. Враца

Рождество

Когато Витлеемската звезда се появи,

земята празнично блести

и вече знаем аз и ти:

Спасител се роди!

В тази нощ за миг да спрем

и в небето да се взрем!

Да запалим свещ една,

а в душите – светлина.

Да се огледаме очи в очи,

докато топлота ни озари

и нека станем, хора, по-добри!

Христос се роди!

На този празник всичко е красиво.

И колко мъдро и щастливо

мирно води ни в света

Витлеемската звезда.

Стефани Гайдаржиева, 12 г.

гр.София

Венче

Като вярата в нашите души

венчето Коледно вратите краси.

Зеленото за вечността е спомен,

кръгът му безкрайност напомня.

Над прага виси и потропва,

сякаш Бог на сърцата похлопва:

да Го пуснем да влезе при нас,

да забравим и зима, и мраз.

Здравка Станчева, 11 г.

гр. София


Вълшебна нощ

В небето на вълшебната нощ пламнала необикновена светлина. Явил се ангел, който съобщил на пастирите, че на света е дошъл Спасителя. Там, в яслите, се е родил малкият Исус и неговото раждане донесло надежда на хората. Те се радвали, че Исус ще направи по-добър света, ще помогне на нещастните и бедните.

В тази прекрасна и свята нощ, на Христовото раждане, една звезда заблестяла с ясна и бяла светлина, с лъчи прозрачни и меки докосвала снежните пътеки и сърцата на хората. Тази звезда праща послание към човечеството за една безкрайна радост, свята радост - за появяването на Младенеца!

Нека ние, хората, носим частица от тази вечна и чиста светлина!

Нека прославяме с благоволение името Божие!

Нека с благодарност да прославяме Рождеството Христово!

Да вярваме и да се обичаме! Дори, когато ни е най-тежко…

Константин Стойков, 8 г.

гр. Варна

На Коледа с мама сме на църква

Когато бях по-малък, не знаех какво точно е Коледа – просто се радвах на всичко в този ден… Сега вече знам с какво е свързана тази свята нощ – с раждането на нашия Спасител. И това носи много вяра и любов! Надежда, че светът ще стане по-добър! Да не забравяме – да търсим красотата във всяко нещо. Да правим само добрини и те ще ни се връщат.

На Коледа отидохме с мама на църква. Там се събират много хора, празнично облечени. Запалихме свещи за здраве и благодарихме на Бог. По пътя мама ми разказва отново историята за раждането на Исус – Божия син. Той е дошъл на земята, за да ни помага в беди, за да ни закриля, да ни научи да бъдем по-добри и да се обичаме. Да помагаме на приятели, на хора, които имат нужда от нещо… Да не крадем, да не лъжем, да не убиваме… Да носим вярата в нас и тя ще ни носи само щастие!

Николай Радилов, 8 г.

гр. Варна

Акростих

Чудесата се случват в Коледната нощ,

Украсената елхичка свети с пълна мощ.

Дядо Коледа пътува със шейната,

Очакван дар за всеки носи в торбата.

Този празник носи чудеса, аз знам,

Обич и любов пленяват всички нам,

Надежда и вяра изпълват душата.

Ангелчета крилати разнасят новината –

Коледа е свята!

Около елхата се тълпят децата,

Любов и радост изпълват им сърцата.

Ето я и детската усмивка –

Дар от сбъдната мечта.

Ах, на Коледа стават чудеса!

Християна Белева, 10 г.

гр. Смолян

Един незабравим празник!

Неусетно измина цяла година. Отново е декември и отново сме в очакване на най-светлия празник – Коледа. Този ден е вълшебен, кара те да забравиш неволите и те потапя в ангелската песен на зимата.

У дома приготовленията за Коледа започват седмица по-рано. Мама почиства и украсява къщата. Поставяме елхата, весели ангелчета надничат от стените. Гирлянди, камбанки, звездички лъскат по прозорците. Аз и моята сестричка пишем писмо до Дядо Коледа.

На Бъдни вечер – деня преди Коледа, мама приготвя постни ястия. Печем питка с късмети, сваряваме тиква и какви ли не още вкусни ястия. Вечерта трапезата е отрупана с гозби, пускаме си коледни песни, прабаба ми прекадява къщата с тамян за прогонване на злото и за здраве на всички нас. С нетърпение очакваме дядо да разчупи питката и да видим на кого се пада късмета. С песни и закачки неусетно настъпва 12 часа. Аз и сестричката ми тичаме в хола и търсим подаръците, които Дядо Коледа е оставил под елхата. Ах, каква радост настава, когато видим, че желанията ни са се сбъднали. Кандилцето свети, у дома е топло и уютно, ние заспиваме сладък сън.

- Честита Коледа! – събуждат ни мама и тате.

И … отново е празник, вълшебен празник за цялото човечество. Вкъщи отново се носи приятният аромат на вкусни ястия. Посрещаме гости, веселим се. Лицата на всички са засмени, а в сърцата ни има доброта.

Коледа е светъл ден, ден в който е необходимо да пречистим душите си, да отправим молитва към Бога и си пожелаем много здраве, късмет и щастливи дни.

Тодор Кисьов, 11 г.

гр. Смолян

Радостта от Христовото раждане

Радостта от Христовото раждане е необятна. Тя не може да се изрази с думи. Тя трябва да се почувства със сърцето. Да се види в усмивките на малките деца, в грейналите от щастие очи на хората.

В святата нощ на раждането една звезда изгрява и на Земята става по-красиво. Камбаните празнично възвестяват новината и из въздуха се носи едно необяснимо вълшебство. В тази нощ се раждат безброй мечти…

Аз също си мечтая… Искам всички хора да сме щастливи и здрави – моето семейство, приятелите ми от училище, непознатите от улицата… Децата винаги да бъдат радостни, да играят и учат безгрижно. Да се обичаме всички, така както Бог ни обича и закриля…

И тогава ние ще имаме щастливо детство, тогава пътят ни напред ще бъде по-лек, по-красив, по-сигурен!

Аница Михалева, 8 г.

гр. Варна

Чудото на Коледа

От всички празници най-обичам Коледа. С трепет очаквам всички, свързани с празнуването й, традиции и обичаи. Мечтая да се повозя с шейната на дядо Коледа или да съм малко еленче в работилницата му за играчки. Понякога ми се струва, че чувам тропането на еленчетата по покрива на къщата ни и си представям как коминът ни се разширява и в стаята влиза най-очакваният гост. Сърцето ми е изпълнено с радост и трепетно очакване. Всичко е толкова празнично и вълшебно.

Вече съм на 12 г., но продължавам да пиша писма до скъпия и обичан белобрад старец и когато грейнат хилядите звездички по елхата, ще очаквам подаръка си под нейните клонки, но винаги първо си пожелавам здраве и знам, че то е най-ценно от всичко.

Преди две години учителката ми в училище отсъства по болест доста време и точно преди Коледа научихме, че е болна от рак и й предстои операция. Всички деца от класа написахме своите пожелания на картички и й ги пратихме. Искахме да я зарадваме, окуражим и ободрим, да й вдъхнем частица от нашата надежда. Надявахме се нашите молитви за здраве да бъдат чути, защото тя беше най-добрата и всеотдайна учителка и вече много ни липсваше. Вярвахме, че ако сме добри и постъпваме правилно, така както ни беше учила тя, ще се случи чудо.

Чудото наистина се случи. След две операции, химиотерапия и успешно лечение, продължило една година, учителката ми се чувства добре и отново е на своя пост. Отново е на работа и раздава знания, любов и надежда. Учи децата да са добри и послушни, да са състрадателни, да се обичат и разбират помежду си. Учи ги, както и нас, да мечтаят за един по-добър свят, свят без болка и мъка.

На Коледа ходя да й честитя празника и й нося едно цвете, наречено „Коледна звезда“. Неговите червени цветове греят като сърцето на нашия Бог Исус Христос, сътворил чудото. Нека бъдем добри като Него и по пътя си напред да носим в сърцето си Неговата вяра и топлина, милост и състрадание, надежда и доброта. Така на Коледа ще се изпълняват желанията ни и ще продължават да се случват чудеса, защото Рождество Христово е празник на душата, който дава истинска надежда и радост. Нищо не може да изпълни сърцето с радост, когато човек е болен от нелечима болест и той не би могъл да се радва истински, затова и до днес хората търсят радост, която да дава вечна надежда - радостта от Спасението. Достатъчно е да повярваме, че Исус Христос се е родил, за да утвърди свободата на човека, правото му на достоен живот, вярата му в истината, доброто и красотата, че е тук заради нас. Той ни носи радостта от Спасението, за да може човек да живее вечно…Тази радост, която идва с разпръсването на тъмнината от една нова, ярка и сияйна звезда, оповестила Неговото раждане. Тази радост, за която ангелите пеят в душите ни: „Бог Иисус Христос роди се днес, мир в света да възцари и с любов да ни дари.”

Петко Паприков, 12 г

гр. Варна

Дядо Коледа

Коледа, Коледа! Празник любим!

Гледаме с кака снега и мълчим.

Звън на камбанки достига до нас,

ето го – идва старецът беловлас.

Много подаръци носи ни той –

книжки, играчки, бонбони безброй.

Тихо и кротко отваря вратата

и под елхата оставя торбата.

После си взема от наш,та почерпка.

Хапва бисквитки, пийва млекце.

Радва се, зная, че вижда и днеска

колко обича го всяко дете.

Ивана Вакева, 11 г.

гр. Смолян

Коледа

От всички празници най–много обичам Коледа, защото това е семеен празник и всички сме заедно. Ваканцията започва и ние отиваме на село. По пътя всичко наоколо е истинска зимна приказка. Елхите са отрупани в сняг и приличат на булки. Къщите са сгушени в снега и само пушещите комини ги отделят една от друга.

Баба и дядо ни посрещат с радост. Вътре е украсено празнично. Елхата грее в ъгъла, а очите ни се спират на подаръците под нея. От кухнята идва мирис на вкусни ястия. Събличаме се бързо и започваме да подреждаме празничната трапеза. На нея подреждаме различни гозби – боб, сарми, варено жито, ошав, плодове… Най–красива е питата с късмети, която слагаме в средата на масата. Дядо пръв отчупва от нея. Аз трескаво разчупвам моето парче и извиквам от радост:

- Намерих я! Паричката е у мен!

Настъпва дългоочакваният момент за подаръците. Втурваме се с братчето ми към красивата елха със светнали от радост очи. Празнуваме до късно. От вълнение не можем да заспим.

След празниците всичко е както преди. Магията на Коледа вече е отминала… До следващата година.

Александър Лободов, 12 г.

гр. Смолян

Коледа е!

Бяло и снежно навън е,

коледна песен – коледен звън е.

Меки и бели, и снежни са дните,

бъдникът май си играе с искрите.

Във вихъра снежинките бели

играят, танцуват опиянени.

На небосвода е звездица изгряла,

голяма надежда в усмивката бяла.

Коледа, Коледа е! Мили дечица,

нека да бъдем ярки звездици!

Крум Лелчев, 12 г.

гр. Смолян

Привет от Хасково

Много ми харесва темата, която сме избрали за конкурса „Чудото на Коледа”. Заложен е най-точният смисъл на празника – и библейски, и житейски. Освен това нашето семейство обожава Смолян. Наши роднини си купиха вила в Дунево преди години и ние редовно ги посещаваме. Видели сме красотата на града и природата през всичките му годишни сезони. Но особено ни впечатлява огромният катедрален храм „Свети Висарион Смоленски”. Винаги, когато сме в града, го посещаваме, палим свещички за здраве, молим се от сърце.

Пожелавам на всички участници в конкурса успех!

А на екипа на вестника – весела, мирна, щастлива и успешна Нова година!

Габриела Караджова, 10 г.

гр. Хасково

На Коледа се случват чудеса

Сутринта на Коледа Ейми се събуди много рано. Тя се зарадва на снега, който беше затрупал всичко навън и си помисли за децата, които нямат родители и не знаят, че има такъв празник като Коледа. Ейми реши да ги посети и започна да им приготвя сладки, кейк и ябълков сироп. В 10 часа щеше да отиде да им ги занесе. Ейми беше разучила колко момиченца и момченца има и беше купила кукли и камиони за по-малките и книги и дрехи за по-големите. Тя опакова подаръците, събра в една кошница сладкишите, взе подаръците и тръгна към сиропиталището. На отиване мина през един магазин, за да купи на децата елха и украса.

Още с влизането в сградата Ейми потрепери. Всички деца спяха, ядяха и играеха в една стая, която беше цялата в сиво-сиви стени, сиви легла и чаршафи и сиви масички. Дечицата бяха облечени в сиви дрехи, прекалено тънки за зимата. Тези малки, бедни душици се радваха и от най-малкото внимание...някои бяха израснали, без да знаят какво значи думата родител и всички бяха много тъжни.

Ейми и децата започнаха да украсяват елхата. След това всички седнаха в кръг и Ейми се зае да им разказва за дядо Коледа, Снежанка и джуджетата. Сирачетата бяха много развълнувани от историята за белобрадия старец, както и от присъствието на Ейми.

Всички седнаха в кръг, защото Ейми щеше да им дава подаръците. Най-накрая остана един подарък, който беше за Аманда.

- Аманда. - прочете Ейми. - Тук ли е Аманда?

- Тя е болна- викна едно от децата, - лежи в спалнята.

- А кой е при нея? Сама ли е? - попита изненадано Ейми.

Ейми влезе в спалнята. Чу се силно кашляне от ъгъла на стаята. Тя отиде и видя една малка руса главичка и бледо детско личице. Момиченцето едвам дишаше от кашлица.

- Мамо, ела при мен. Не ме оставяй самичка при лошите лелички! - бълнуваше то. При тези думи очите на Ейми се напълниха със сълзи и тя вдигна малкото детенце. Телцето й гореше, очите й сълзяха и Ейми веднага тръгна към болницата. Преди да напусне сиропиталището с болното дете на ръце, отиде при една от леличките и й каза:

- Как не ви е жал за детето! Горкото е тежко болно, а вие сте го оставили само… Ще се погрижа да затворят това сиропиталище! Ако трябва, ще осиновя всички деца, вместо да ги оставя във вашите ръце!

След тези думи тя напусна сиропиталището и тръгна към болницата.

- В момента детето е в доста лошо състояние... не е яло от три дни и ако не се бяхте погрижили за нея, можеше да умре – каза докторът, който щеше да помогне на Манди.

Ейми стоя цял ден и цяла нощ при момиченцето, което сега спеше спокойно и на топло, което не се беше случвало от много време… На следващия ден Манди се събуди.

- Къде съм? Коя сте вие? - попита обърканото момиченце.

- Доведох те в болницата, защото беше много болна. Аз съм Ейми. Обещавам, че повече няма да се върнеш в онази сграда! Ще те осиновя и ще живееш при мен. Разкажи ми за себе си.

- Аз се казвам Аманда, но можете да ми казвате Манди. Не познавам родителите си... Баща ми е умрял при трудова злополука, а майка ми е жива, но ме е изоставила още при раждането ми. Сега съм на девет години и много искам да ходя на училище.

- Ще се погрижа за това, Манди! И спокойно можеш да ми говориш на „ти”

След този ден Ейми осинови Манди и момиченцето започна бавно да се възстановява. С всеки изминал ден лицето й добиваше цвят и започна да пълнее. Манди тръгна на училище, научи се да пише и чете и бързо настигна връстниците си. Манди се срещна с истинската си майка и заживя при нея.

Мина една година отакто Ейми посети сиропиталището. Пак е Коледа и вече всички сирачета живеят в родната къща на Ейми. Тя изпълни обещанието си. Още след миналогодишните празници тя ремонтира родната си къща и заедно с кмета на града затвориха сиропиталището. Ейми се погрижи всяко от сирачетата да ходи на училище.

Мария Иванова, 13 г.

гр. Ловеч

Моето Коледно пожелание

Често със сестричката ми Вили ходим на гости при баба, която е учителка по руски език, математика и физика. Моето легло е точно до прозореца и вечер преди да заспя, наблюдавам огромното небе. Баба ми е разказвала за Млечния път, Малката мечка и другите звезди.

Разказвала ми е и за Витлеемската звезда, която възвестила на всички по Земята, че се е родил Иисус – нашият Спасител. Звездите са толкова далечни и толкова красиви! Всяка означава нещо и носи някакво послание.

Аз си имам своя звезда на име Блестичка. Често се вглеждам в небето, за да я намеря. Тя ми изпълнява желания, когато ги искам с цялото сърце. И сега, когато наближава Коледа, искам да изпратя своето Коледно пожелание към всички хора: ” Нека има мир по цялата земя! Децата да са здрави, весели и щастливо да отпразнуват Коледа. Възрастните също да са радостни. На Коледа стават чудеса!”

Теодора Величкова, 9 г.

с. Момчиловци, общ. Смолян

-------------------------------------непубликувани във в. „Чисти сърца”:

Бъдни вечер

На бъдната вечер

от Бъдник запален

намислих безброй

пожелания…

за тебе, Родино,

едничка в света.

Деница Делчева, 7 г.

гр. Кърджали

Витлеемска следа

Витлеемската звезда

без бои рисува стъпки.

баба казва ми, че подир тях,

който тича, в фея се превръща,

с пръчица дарява го зората

и отключва доброта....

Затова на Бъдни вечер

със молитва в сърчицето

ще помоля Божа майка

стъпчица да ми даде

да отключвам чудеса.

Виктория Ангелова, 7 г.

гр. Кърджали

Над люлката

От сребро е изкована

люлката на Божието дете –

ангелче венец му вие,

а пастирка млада песен пее…

Нани, синко, нани, чедо,

мой небесен топъл дар.

Коледа бродира със звездици

вечна радост, благодат.

Селин Йосифова, 11 г.

гр. Кърджали

Жадувам

Ако всеки на тази земя

докосне мечтите на птиците,

ако звездите се сгушат в нощта

до люлката златна на Младенеца,

ако щурчето засвири в утринта

с песен на ангел вестител.

Ако всеки си купи стрък светлина

и усмивка от малката фея

с кибритче в ръка.

То тогаз любов в сърцето на всеки

ще има,

не само в топлата Коледна нощ,

а през цялата, цялата светла година.

Ангел Иванов, 10 г.,

гр. Кърджали

С името на ангел

Дойдох на този свят

с името на ангел.

Божествено вълшебство

е безкрая…

С криле докосвам

добротата.

Ангел Иванов,10 г.

гр. Кърджали

Да, поздравления за всички дечица, включили се в Третия Коледен конкурс "Чудото на Коледа - 2011"!