"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

вторник, 10 май 2011 г.

Една необикновена книга!


Книгата "Светата руска мъченица Великата княгиня Елисавета Феодоровна"

Любов Петровна Милар - това е авторката на книгата за Великата руска княгиня!
Тя, авторката на тази чудесна книга, е израсла в семейство на православни родители, руснаци по народност, които като повечето свои сънародници запазват православната си вяра, здравите устои на семейството, старите традиции и чистотата на езика, въпреки изключителните трудности по време на Гражданската война в Русия (1918-1922 г.), въпреки емиграцията, в която са принудени да живеят някои руски семейства години наред...

През 1974 г. Любов Милар заминава на поклонение в Светата Земя. Там, в Гетсиманската обител, тя се среща с игумения Варвара и тази среща се оказва една необикновена, една изключително съдбовна среща за Милар! Именно чрез игумения Варавара Милар се запознава с подвижническия живот и мъченическата смърт на Великата руска княгиня Елисавета Феодоровна, сестра на последната руска императрица Александра.

Игумения Варвара дава на Любов Милар брошурката на архиепископ Анастасий "Приснопаметната Велика княгиня Елисавета Феодоровна". Показва й и мястото на упокоението на светата мъченица - под храма "Св. Мария Магдалина" в Гетсимания...

Необикновената история за тази Велика мъченица за Христовата вяра завладява напълно сърцето и душата на Любов Милар и тя си поставя за цел да напише книга за живота и мъченическия подвиг на Великата княгиня Елисавета! Тя, авторката, дълго и упорито събира материали, издирва личните писма на Княгинята и ги превежда на руски език.

Така се появява тази чудесна книга "Светата руска мъченица Великата княгиня Елисавета Феодоровна"!
Книга, която е отпечатана за първи път през 1988г., точно когато се празнува 1000-годишнината от покръстването на Русия!
Книга, превърнала се в една необикновена, в една пленителна книга, но не само с потресаващия разказа за мъченическия подвиг на Княгинята, но и с изключителната любов на авторката към тази мъченица на Руската Православната Църква! С изключителното й чувство за благоговение пред Величието и Красотата на Духа, който Бог е дарил на тази изключително смирена Своя рабиня! Благоговение, което силно завладява сърцата и душите на нас, читателите, и ни държи в плен месеци, години дори след прочитането на книгата! Благоговение пред Великото смирение на тази необикновена за нас Княгиня - пример за всички ни с огромната си любов към децата, към болните, самотните и страдащите хора в този свят!
Тази забележителна книга на авторката Любов Милар е преведена на много езици: английски, немски, гръцки. А с любезното разрешение на авторката, както е отбелязано в Предговора на книгата, от който съм взела тази информация, книгата излиза и на български език.
Книга, която аз ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ СВОИ ЧИТАТЕЛИ, които все още не са успели да я открият сред множеството духовни бисери на правосласната литература!
Книга, която призовава всяко едно сърце към ПОКАЯНИЕ... Към онова ВЕЛИКО ПОКАЯНИЕ, което разрушава всички прегради, невидимите духовни прегради между Твореца и Неговото ВЕЛИКО ТВОРЕНИЕ - Човекът...
Човекът, създаден по образ и подобие на Самия Творец...