"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

понеделник, 30 декември 2013 г.

Да вярваме в красотата на мечтите си, които Бог е вложил в сърцата и душите на всички ни!

Олга Ускова! 

Една интересна личност, срещата с която човек не може да забрави дни, седмици, месеци наред дори...
Пряма, естествена в общуването си с хората, сърдечна, интелигентна. И красива. Красота неподправена, естествена,
която пленява сърцата ни.


Във в-к "Трибуна" на казанлъшкия завод "Арсенал", бр. 69 от 06 декември, 2013 г., четем за нея следното:
"Тя се казва Олга Владимировна Земляницина - Ускова. Наследница е на известен род полски свещеници, които още по времето на
Екатерина Велика развиват християнската църква в Сибир. Великите й деди оставят дири и в днешна Русия... 

Следвайки "повика на кръвта"днес наследничката Олга Ускова е съвсем друг човек. Гордее се / т. е. радва се / с 15-годишния си син и с хората, с които професията и съдбата й /т. е. Бог/ я срещат ежедневно. Мечтае. Развила е дарбата си да общува с природата и животните и да открива мислите им, в това число и нашите, които съвсем не са розови. Боли я за жестокото отношение у нас към животните..."

Да, боли я и се надява, че ще дойде ден, когато и ние, българите, ще се променим в това отношение и ще започнем да се отнасяме с любов към животните, проявявайки към тях своята загриженост и обич.
 

Да, нужно е да осъзнаем истината, че те, животните, са част от света, който Великият Творец е създал с толкова много любов за всички ни! СВЯТ НА ХАРМОНИЯ, ЛЮБОВ И ДОБРОТА МЕЖДУ ПТИЦИ, ЖИВОТНИ И ХОРА! Свят, в който само ние, хората   нарушаваме тази хармония...
 

Изключително силно впечатление обаче ми направи любовта на Оля към пеперудите, а също така и фактът, че самата тя от няколко години притежава собствена ферма за отглеждане на пеперуди - първата и единствената на Балканския полуостров ферма за пеперуди

Именно чрез тях, пеперудите, Олга Ускова твърди, че е открила своето призвание:  да се посвети на духовното и на хората - хората, които търсят този път. Да, пеперудите, които тя силно обича и за които дълбоко страда, както тя искрено споделя тази своя болка: 
"Те живеят много малко: едва 4 седмици. И всеки път, когато една пеперуда умира, боледувах, страдах. Душата ми плачеше."

ЛЮБИМАТА ПЕПЕРУДА НА ОЛЯ, ИЗПРАТЕНА ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА БЛОГА! КРАСОТА, ПРОСЛАВЯЩА ВЕЛИКИЯ ТВОРЕЦ НА ТОЗИ СВЯТ!

И не само за любимите си пеперуди страда така искрено и дълбоко, но и за хората. Хората, родени  "да летят" , да усещат планетата и Космоса, над тях и в самите тях, т. е. да усещат полъха на духовното, но за голямо съжаление те са  далече от всичко това. Именно в резултат на това са много нещастни, според нея, защото вместо "да летят",  те "просто пълзят", както е посочила Оля в интервюто в посочения по-горе вестник, проведено от известната казанлъшка журналистка Деляна Бобева. Или обратно - човек може "да се прави на силен, СУРОВ ЧОВЕК, а всъщност да е "един нежен, прекрасен дух, да е някаква "пеперуда, фея"...

Много интересно е и отношението на Олга Ускова към "родословно дърво", което е от особено значение за всеки от нас както за индивидуалната ни личност, така и за всички ни, като нация, защото "генетичният код, който носим в себе си е непроменим. Той е законът на кръвта" - твърди Олга. Според нея, ако нашите прадеди са били "велики,  древни хора", то те  ще очакват от нас "да сме последователи на техния род, да правим също добро, както те са правили".  Това за нея е напълно естествено, защото "носейки тяхното ДНК, ТО СЪОТВЕТНО Е БЕЛЯЗАЛО И СЪДБАТА НИ." 


Да, тя е дълбоко убедена, че за нас това е много важно, като човеци,  защото докато сме живи на тази планета - трябва да разберем кои сме, защо сме тук, кои са били нашите предци, в какво са вярвали те, какво са ни завещали, какво трябва да научим от тях на тази земя и пр. Важно е, според нея, да знаем КОРЕНИТЕ СИ, за да научим "уроците на своите прадеди", за да се възползваме от тяхната житейска мъдрост, придобита през годините, която те желаят да предадат и на нас. 

Ето какво споделя Олга Ускова за себе си, връщайки се назад, към корените си:
"Благодарение на връщането си назад към корените, при дедите, аз разбрах моето

отношение към парите. Защо при всичкото ми бизнесменстване аз съм приемала парите като възможност да направя други край мене щастливи. Никога не съм приемала парите като пари, в тяхното материално измерение. Не са ме изкушавали, не съм трупала."
Колко малко обаче са хората, с материални възможности, които имат това положително отношение към парите, за голямо съжаление...

Това, което най-силно ме впечатли обаче от прочетеното за нея и от нея,
е отношението й към България   - страната, която толкава много обича и за съдбата на която искрено и открито страда. Страда за този прекрасен народ, надарен от Бога с толкова много сърдечност, трудолюбие доброта - вродена доброта...  В нейните духовни представи България е представена като една "фуния", вървяща надолу в своето развитие...  А на въпроса на журналистката - защо така "са се объркали " съвсем нещата напоследък в нашата страна, отговорът на Олга Ускова е следният, при това толкова искрен и... човечен:
"Сложно е. Ние навлизаме най-надолу във фунията, в която държавата е пъхната. Който издържи - издържи. Върви се по пътя на саморазрушението. Народът намалява, намалява. ТЪЖНО Е. Потресена съм. Губя се в тази мръсотия. Страдам от това, защото обожавам българския народ. Виждам колко сте прекрасни, КОЛКО ДУХ ИМАТЕ В СЕБЕ СИ, колко е красива българската земя."


Да, колко е красива българската земя! Земята, която счита за "своя земя"...
И КОЛКО ДУХ ИМАМЕ В СЕБЕ СИ!!!

Въпреки мрачната действителност, Олга Ускова е оптимист, защото има своята "спасителна философия" от тази духовна криза, изразяваща се в следното: "спорт, правилно хранене, здрав начин на живот; Изповед, Вяра, Любов, Светлина." А също и "почистено пространство около нас - както духовно, така и физическо. И Доброта! Колкото се може повече Доброта!"
 

 Интересна "спасителна житейска философия", трудна за изпълнение, за практическо приложение в живота, но не и невъзможна - не! Защото в крайна сметка, според Оля - БЪДЕЩЕТО ПРИНАДЛЕЖИ НА ТЕЗИ, КОИТО ВЯРВАТ В КРАСОТАТА НА МЕЧТИТЕ СИ! 
* * * 
Дали обаче сме от тях?!... Дали си спомняме думите на руския академик Димитрий

БЪЛГАРИЯ - "ДЪРЖАВА НА ДУХА" / акад. Д. Лихачов/
ЛИХАЧОВ, нарекъл България "ДЪРЖАВА НА ДУХА"?!...
Дали и ние, съвременните българи, живеещи в 21 век, се завръщаме често към "корените си"?!... Дали се вслушваме в съветите на своите предци, завещали ни като БЕЗЦЕНЕН ДАР СВОЯТА ПРАВОСЛАВНА ВЯРА, КОЯТО СА ЗАПАЗИЛИ В ГОДИНИТЕ НА РОБСТВОТО С ЦЕНАТА НА МНОГО СЪЛЗИ И ГОРЕЩИ МОЛИТВИ, С ЦЕНАТА НА МНОГО КРЪВ И МНОГО СКЪПИ ЖЕРТВИ???!!!...

Дали и днес ние, българите, живеещи във века на "модерните технологии за комуникации" намираме път към сърцата на хората до себе си, около себе си, далече от себе си чрез чистотата на своята вяра?!... Тази вяра, която ни учи на Доброта, Любов и Сърдечност? Доброта, ИСТИНСКА ДОБРОТА, която идва от вярата ни в Бога, от Любовта и Светлината в сърцата и душите ни. И тази ДУХОВНА СВЕТЛИНА, която е в нас, огрява не само домовете ни, не само близките и приятелите ни, не само страната и народа ни - ТЯ ОГРЯВА ЦЯЛАТА ЗЕМЯ!!! ОГРЯВА ЦЕЛИЯ СВЯТ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ НИЕ, ХОРАТА!!!

ХОРАТА, СЪТВОРЕНИ ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА САМИЯ БОГ И СТРЕМЯЩИ СЕ КЪМ НЕГОВОТО СЪВЪРШЕНСТВО!!!
ХОРАТА, КОИТО ВЯРВАМЕ В КРАСОТАТА НА МЕЧТИТЕ СИ!!! МЕЧТИ ЗА ВЪЗСТАНОВЕНАТА БОЖЕСТВЕНА ХАРМОНИЯ В ТОЗИ СВЯТ!!!
СВЯТ НА ПТИЦИ, ЖИВОТНИ И ХОРА С ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ГОСПОДАР - НАШИЯТ ГОСПОД И СПАСИТЕЛ!!!
СПАСИТЕЛЯТ  НА НАШИТЕ БЕЗСМЪРТНИ ДУШИ...

* * *

От все сърце благодаря на Оля от свое име и от името на своите читатели за любимата

й пеперуда, която ни изпрати, като Дар,
специално за читателите на блога!

От все сърце й пожелавам много сбъднати мечти през Новата 2014 година, много здраве,
радост, душевен мир! ДА, МНОГО РАДОСТ ЗА ЦЕЛИЯ Й ДОМ, ЗА ДЕТЕТО Й НИКИТА, КОЕТО ТОЛКОВА МНОГО ОБИЧА!

Пожелавам й Божията Премъдрост и Любов както за нея, така и за целия й дом, за всички нейни приятели и близки! ЗА ДЕЦАТА, КОИТО ТЯ ТОЛКОВА МНОГО ОБИЧА И ЖЕЛАЕ ТЕ ДА ИЗРАСНАТ НЕ СРЕД СВЯТ НА НАСИЛИЕ И ЖЕСТОКОСТ, А СРЕД СВЯТ ОТ НЕЖНОСТ, ОБИЧ, ДОБРОТА, КРАСОТА И РОМАНТИКА, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗА ЦЯЛ ЕДИН ЖИВОТ ДЕТСКАТА  ЧИСТОТА И ДОБРОТА НА СЪРЦАТА И ДУШИТЕ СИ!!! 
ДА БЪДЕ!!!

И НЕКА, С БОЖИЕТО БЛАГОСЛОВЕНИЕ И СВОЯТА СЪРДЕЧНА ДОБРОТА,
ДАРЕНА НИ ОТ БОГА, ПРЕВЪРНЕМ СТРАНАТА СИ В ЕДНО ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ КАКТО ЗА СЕБЕ СИ, ТАКА И ЗА СВОИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ, ЗАЩОТО ТЯ, БЪЛГАРИЯ - СТРАНАТА НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ - НАИСТИНА  ЗАСЛУЖАВА НАШАТА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ОБИЧ!!!

С обич: Кина Златева / ДЕТЕЛИНА /

 * * *
 ПОЯСНЕНИЕ: Снимките за публикацията  са взети от сайта на Олга Ускова. А снимката на България е взета от интернет: https://www.google.bg/search?q=%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98+%D0%9D%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a&channel=fflb&gws_rd=cr&ei=gZ7GUrTtLuWbyQOcyYDgAQ