"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Покана на децата!



Децата от Младежкия православен център „ЧИСТИ СЪРЦА” сме доволни, че изпращаме успешно и тази учебна година.

По този повод ви каним на малък празник в катедрален храм „Свети Висарион Смоленски”.


На 26 юни – Ден на Всички български светии, в 10 часа ще се присъединим към Светата литургия в храма, а в 10,30 часа в залата на Неделното училище ще посрещнем родителите и нашите гости, за да отчетем дейността си.

Тя ще бъде представена със 130 снимки в презентацията на 18-годишната Бетина Терзиева от клуб „Деца-журналисти”. Ще се радваме да ви посрещнем!


През тази учебна година Младежки православен център „Чисти сърца” към досегашните дейности прибави и нови – вокална група за песнопения, театрална трупа и Младежка доброволческа организация „Чисти сърца”. Всички деца от групите по вероучение, хорово пеене, приложно и изобразително изкуство, дърворезба, клуб „Защо?” и клуб „Деца-журналисти” ще получат в неделя свидетелства за успешно завършване на духовната учебна година, подписани от председателя на Сдружението с нестопанска цел „Свети Висарион Смоленски” Здравка Баткова, към което сдружение е центърът „Чисти сърца”.

Презентацията от 130 снимки и кратък текст ще покаже дейностите на центъра през завършващата учебна година. Осъществени са два концерта пред обществеността в Смолян в Родопския драматичен театър по повод Деня на християнското семейство и Рождество Христово /Коледа/ с благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Клуб „Деца-журналисти” издаде 5 броя вестник за децата „Чисти сърца” – за първия учебен ден и Първи юни и за големите християнски празници Коледа, Великден и Въведение Богородично. Представи първата си самостоятелна фотоизложба на тема „Природа, архитектура, лица” във фоайето на Регионална библиотека „Николай Вранчев”. Децата от групите по приложно и изобразително изкуство заедно с връстници от ОДК подредиха Коледна изложба по покана на областния управител във фоайето на Областната управа. С подкрепата на Електронния сайт „Всемирното православие” бе организиран детски конкурс „Чудото на Коледа” за рисунка, стихотворение и есе. Наградите бяха връчени от ръководителя на центъра Надежда Митева на голям детски празник в ресторант „Кипарис алфа”.

Деца от „Чисти сърца” бяха поканени да участват в детски европейски форум във Велико Търново за изработване на Харта за детските права в Европа. Вокална група за песнопения „Чисти сърца” се представи успешно на националния детски фестивал „Осанна във висините” в София, организиран от фондация „Дарби” и храм „Света Параскева”. Полезно практическо занимание с деца по вероучение на тема „Благовещение”се проведе в село Момчиловци. Наш отбор зае достойно място в състезание за историческите забележителности на България, проведено от сдружение „Нови хоризонти”.

Младите доброволци от всички секции в центъра с председател 17-годишната Невена Делчева посетиха два пъти Дома за възрастни хора в село Фатово с подаръци и почерпки, организираха дарителска акция за децата от Широка лъка, зарадваха децата-инвалиди на празника им за Коледа. Гостуваха в пенсионерските клубове в Райково, Устово и Смолян с концертни програми и с подаряване на „Библия за деца” и „Християнска етика”. Под купола на храма посрещнаха деца от 7 европейски държави, участваха със свои публикации в медиите. Сайтът „Смолян днес” трогна децата, като отдели специално място за тяхното творчество. Организирана бе акция за създаване на парк „Чисти сърца”. През лятото доброволците ще работят по благотворителната си акция „Цветните балкони на Смолян” и за новия конкурс за добротворство „Цветна случка”. Конкурсът е за снимки, кратък репортаж, есе и рисунки - отново обявен заедно с Електронния сайт „Всемирното православие”.


Голям празник „Игри и творчество вместо дрога” пред храма децата направиха на 4 юни по повод месеца „Заедно срещу дрогата”, обявен от Областната управа и Областната дирекция на МВР. Празникът бе подкрепен от Младежкия БЧК и Превантивно-информационния център по наркомании в община Смолян. Деца-журналисти интервюираха областния управите и директора на ОД на МВР и участваха в дискусията срещу дрогата, откриха специална рубрика във вестника „Чисти сърца”, документираха всичко от месеца срещу дрогата с фотоапарат, диктофон и камера.

Всички тези прояви са допълнителна дейност на центъра „Чисти сърца” към учебния процес. Годината бе открита на 15 септември 2010 г. с молебен за здравето и благоденствието на всички деца, родители и учители, отслужен от архимандрит Висарион и други духовници. Заниманията в центъра се провеждат всеки ден през седмицата според програмата на отделните групи. Ръководителките на групите всеки месец дават писмен отчет за извършената дейност. Децата се обучават от учителките Николина Жекина и Радка Георгиева, пианистката Соня Белидерова-Цветкова, художничките Симеона Савова-Коруева и Катя Савова и журналистката Росица Примовска.

Новата учебна година на Младежкия православен център ще бъде открита на 17 септември /„Вяра, Надежда, Любов и майка им София”/ също с молебен за здраве и благоденствие и с детски празник пред катедралния храм.

От Младежкия православен център „Чисти сърца” към Катедрален храм „Свети Висарион Смоленски”- гр. Смолян